Jyllands-Posten

Fremtidens finansieri­ng af socialområ­det er uvis trods politisk aftale

Et bredt flertal i Folketinge­t uddelte torsdag 849 mio. kr. frem mod 2023 til indsatser til gavn for socialt udsatte.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.o.gottler@jp.dk

Indsatser til gavn for landets udsatte har ikke fået mere klarhed over, hvordan de i fremtiden skal søge om og sikre sig økonomiske midler til deres arbejde på trods af en ny politisk aftale på netop socialområ­det.

Torsdag uddelte et bredt flertal i Folketinge­t i alt 849 mio. kr. til indsatser og projekter for landets socialt udsatte. Pengene kommer fra en reserve fra den såkaldte satspulje, som den tidligere VLAK-regering og DF sidste år lagde i graven.

Som en del af aftalen skulle der også vaere fundet en model for, hvordan reserven i fremtiden skal udmøntes, nu hvor satspuljen ikke laengere eksisterer. Men på det område er partierne ikke nået frem til en konkret løsning.

Det erkender parterne bag. I stedet har man i aftaleteks­ten udarbejdet, hvad socialog indenrigsm­inister Astrid Krag kalder »de første skitser til principper for udmøntning­en af reserven.«

»Jeg tror, vi står os bedst ved at vaere aerlige og sige, at den aftale, vi har lavet i år, er et udtryk for, at vi er i en proces,« forklarer Astrid Krag om den manglende model.

Enhedslist­ens socialordf­ører, Pernille Skipper, fortaeller, at man i det nye år vil genoptage arbejdet med at udvikle en ny model for fordelinge­n. Hun håber, at en aftale lander inden naeste års forhandlin­ger.

»Det er et helt urimeligt forløb for de organisati­oner, der hvert eneste år har stået i en usikker situation. En situation, der i år har vaeret mere usikker end nogensinde, selv om vi skulle give dem tryghed. Det er ikke okay,« fastslår Pernille Skipper.

Står det med denne aftale klart, hvordan socialområ­det fremover skal finansiere­s? »Nej, det står ikke klart. Heldigvis har vi taget de første skridt ved at lave nogle principper. De skal i løbet af foråret blive til en mere fast aftale om, hvordan de her penge skal bruges fremover, men også hvordan man i øvrigt skal holde hånden under socialområ­det,« fortaeller ELordfører­en.

Praeget af usikkerhed

Nedlaeggel­sen af satspuljen betød, at der fremover ikke vil blive tilført nye midler til puljen. Man lod dog en reserve på i alt 15 mia. kr. bestå, som sammen med tilbageløb­ne midler fra udløbede projekter udgør den nye årlige pulje, som forsat skal gavne indsatser for socialt udsatte.

Et af argumenter­ne for at nedlaegge satspuljen var netop, at man ville tage et opgør med et bevillings­system, der var både komplicere­t, tidskraeve­nde og usikkerhed­sskabende for de mange projekter, som hvert år skulle søge om midler fra puljen.

Ofte blev penge uddelt så taet på årets udløb, at ansatte helt hen i november endnu ikke vidste, om de havde et job til januar. En proces, som har vaeret saerlig forsinket i år, da folketings­valget i juni har udskudt politiske forhandlin­ger på området.

Et af de sociale projekter, som i årevis har overlevet på bevillinge­r fra satspuljen, er organisati­onen Ombold, der arrangerer fodboldtra­eninger for landets hjemløse og udsatte.

Ombold har de seneste måneder ikke vidst, om man i det nye år forsat kunne drive organisati­onen, der har 1.500 brugere.

 ??  ?? Ombold fik torsdag del i den store pose penge, som hvert år går til initiative­r til gavn for social udsatte. Foto: Stine Bidstrup
Ombold fik torsdag del i den store pose penge, som hvert år går til initiative­r til gavn for social udsatte. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark