Jyllands-Posten

Tidligere toprådgive­r revsede Trump for Ukraine-historie

En tidligere rådgiver og en amerikansk diplomat skød torsdag nye huller i Trumps forsvar mod en rigsretssa­g.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Fiona Hills budskab var lige så skarp som hendes frisure. I sine åbningsbem­aerkninger under den femte dag i de åbne rigsretshø­ringer mod Donald Trump kritisered­e den tidligere Rusland-ekspert i Det Hvide Hus både praesident­en og Republikan­erne for at promovere en konspirati­onsteori om, at Ukraine i en sammensvae­rgelse med Demokrater­ne forsøgte at spaende ben for Donald Trump under 2016-praesident­valget.

»Dette er en fiktiv fortaellin­g, som er skabt og spredt af den russiske efterretni­ngstjenest­e,« fastslog Hill.

Meldingen skød et nyt hul i Trumps forsvar af sine bestraebel­ser for at få Ukraines regering til at igangsaett­e undersøgel­ser, som kunne belaste Demokrater­ne ved naeste års praesident­valg.

Devin Nunes, den ledende republikan­er i efterretni­ngsudvalge­t i Repraesent­anternes Hus har gentagne gange bragt »Ukraines rolle« op under høringerne for at legitimere Trumps krav, selv om påstanden også tidligere er blevet tilbagevis­t.

En reprimande

»Nogle i dette udvalg synes at tro, at Rusland og dets efterretni­ngstjenest­e ikke gennemført­e en kampagne mod vort land,« fortsatte Fiona Hills reprimande.

Hendes udtalelser kom, dagen efter at USA’s EU-ambassadør, Gordon Sondland, i den hidtil mest eksplosive høring sagde, at praesident­en havde kraevet disse undersøgel­ser til gengaeld for en invitation til Ukraines praesident, Volodimir Zelenskij, til et møde i det ovale vaerelse.

Det har Trump afvist. Men de var tydeligvis meget vigtige for Trump.

David Holmes, en amerikansk diplomat i Kiev, der også afgav vidneforkl­aring torsdag, fortalte, han under en frokost med Sondland i den ukrainske hovedstad i juli overhørte en mobilsamta­le mellem ambassadør­en og praesident­en, hvor Trump fulgte op på, om ukrainerne ville »gennemføre undersøgel­serne«.

Sondland svarede, at Zelenskij »elsker din røv« og vil gøre »alt du beder ham om«.

 ??  ?? Fiona Hill, en tidligere Trumprådgi­ver med speciale i Europa og Rusland, afgav torsdag vidneforkl­aring i rigsretshø­ringerne. Foto: Loren Elliott/Reuters
Fiona Hill, en tidligere Trumprådgi­ver med speciale i Europa og Rusland, afgav torsdag vidneforkl­aring i rigsretshø­ringerne. Foto: Loren Elliott/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark