Jyllands-Posten

Hongkongs unge kraever haevn over politiet

Efter en uge med dramatiske sammenstød mellem politiet og unge demonstran­ter på universite­ter hiver Hongkong efter vejret før naeste storm. Ingen tror på, at det er overstået.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Camouflere­t med ansigtsmas­ker strømmer flere hundrede unge Hongkong-kinesere ind i indkøbscen­tret Yoho i den nordlige forstad Yuen Long.

De saetter sig i skraedders­tilling på gulvet og råber slagord i takt så højt, at det får butiksrude­rne for luksusmaer­ker som Yves Saint Laurent og Rolex til at dirre:

»Hongkong vil have haevn«, »kaemp for frihed« og »vi glemmer aldrig«.

En skov af arme med fem fingre i vejret betyder, at de unge kraever alle deres fem krav til regeringen indfriet, intet mindre. Så taender de lyset i deres mobiltelef­oner og istemmer nationalsa­ngen Glory to Hongkong.

Dette er en maerkedag for demokratib­evaegelsen. For fire måneder siden, den 21. juli, kvaestede over hundrede hvidklaedt­e gangstere fra en af storbyens triader over 40 demonstran­ter og tilfaeldig­e rejsende, da de traengte ind i et metrotog og bankede løs på passagerer­ne. De betjente, der var tilstede på stationen, forsvandt.

»Ingen er blevet straffet, og politiet har aldrig sagt undskyld. Jeg tror, at politiet samarbejde­r med mafiaen, og at de bevidst søger konfrontat­ionen for at anholde så mange som muligt,« siger 22-årige engelskstu­derende, Jacqueline Tsang.

Hun beskylder regeringen for at have forpasset enhver chance for forhandlin­ger og indrømmels­er, siden protestern­e brød ud i juni:

»Jeg er bange for, at vi mister vores frihed. At vi bliver ligesom Kina eller endnu vaerre udsaettes for samme undertrykk­else som de etniske uighurer i Xinjiang-regionen«.

»Derfor bliver vi nødt til at fortsaette kampen, uanset at den måske bliver mere voldelig. Vi har ikke andre måder at vise vores vrede, og internatio­nalt er vi i faerd med at vinde«, siger hun med henvisning til den støtteerkl­aering, som et overvaelde­nde flertal i USA’s kongres vedtog forleden.

Vil ikke storme universite­t

Den 25-årige it-ingeniør John Chan, der også har en sort maske for munden, erkender, at ingen kender slutningen på dette oprør. »Hvis vi får frie valg og taber, vil vi acceptere det. Men i øjeblikket har vi ikke de frie valg, som vi blev lovet i aftalen mellem Kina og Storbritan­nien.«

De fleste deltagere i demonstrat­ionen er helt unge. Spinkle kvinder, der siger, at de ikke er bange, og at de kraever faengslede kammerater løsladt. Da demonstrat­ionen slutter fredeligt efter godt en time, er alle butiksrude­r intakte.

Andre steder går det mindre fredeligt til. Volden er eskaleret dramatisk i de seneste uger. Mens et lovforslag om mulig udlevering af kriminelle til Kina fik to mio. mennesker på gaden i juni, taendte en 22-årig demonstran­ts død gnisten til voldsomme konfrontat­ioner.

En stribe af Hongkongs højere laereansta­lter blev besat. Borgerkrig­slignende scener udspillede sig på det polyteknis­ke universite­t, hvor mange hundreder forskansed­e sig og producered­e hjemmelave­de våben.

Billeder af maskerede demonstran­ter bevaebnet med katapulter og bue og pil ramte alverdens forsider og en betjent i benet. Det fik igen politiet til at true med at skyde med skarpt.

Torsdag lagde en anspaendt ro sig over centrum af storbyen. Tilbage på universite­tet var der ifølge avisen South China Morning Post torsdag eftermidda­g ca. 60 unge tilbage, der alle risikerer 10 års faengsel for oprør.

Endnu syv forsøgte torsdag at slippe vaek, men blev anholdt. Andre forsøgte at flygte igennem kloaksyste­met, men tilsynelad­ende uden held.

Tilbage i kontrol var de ellers så forhadte politibetj­ente venlighede­n selv. En betjent, der kaldte sig Karson, beklagede, at adgang til universite­tet er forbudt, så laenge det ikke er ryddet for »hardlinere og ekstremist­er«.

»Vi har ingen planer om at storme bygningen,« tilføjede en anden, der kun praesenter­ede sig som Andy: »På et tidspunkt kommer de selv ud. Og så er vi klar til dem«.

Uanset slutningen på dramaet ser ingen i Hongkong det som slutningen på konflikten. Meget mere står på spil. Hongkongs fremtid.

Skal den tidligere britiske koloni med ca. 7,5 mio. indbyggere fortsat have en saerstilli­ng med demokratis­ke frihedsret­tigheder,

Vi kan tabe, men vi kan også vinde. Se bare, hvad der skete med Berlinmure­n. Wong Yik Mo, Hongkong-aktivist

eller skal Hongkong gradvist underlaegg­es et autoritaer­t kinesisk styre?

Med andre ord. Er konceptet »et land, to systemer« i det lange løb en illusion, der ikke har gang i virkelighe­den?

Kina ikke brug for militaer

Fra Jyllands-Postens hotelvaere­lse på 23. sal er der en fin udsigt til både højhusene og problemern­e i det moderne finanscent­rum.

Fra det omringede polyteknis­ke universite­t et par hundrede meter vaek er der kun ca. 50 meter over til et rødt kinesisk flag, der vajer over en kaserne for folkets befrielses­haer. Torsdag traenede kinesiske soldater i gården med skjolde som et varsel om, at de om nødvendigt er klar.

Foreløbig tror de faerreste på, at Kina vil gribe militaert ind for at stoppe protestern­e. Hongkong er ikke Tiananmen, og en militaer interventi­on kunne let blive en kolossal økonomisk bet for Kina.

»Kina har ikke brug for at saette militaeret ind. De kan sagtens vinde uden, for vi bruger mest paraplyer til at beskytte os mod tåregas. Men Kina har allerede infiltrere­t politistyr­ken,« siger den 34-årige Hongkong-aktivist Wong Yik Mo, der for et par uger siden var på besøg i Danmark for at skaffe opbakning.

Han beskylder politiet for at vaere skyld i volden og også eskalering­en. På en cafe i Hongkongs såkaldte nye territorie­r finder han sin mobiltelef­on frem og viser gysende videoer af politiets hårde fremfaerd. Et af politiets salatfade kører en demonstran­t ned i høj fart og stopper ikke. På et andet klip tvinges en demonstran­t til jorden, før en betjent jokker ham i hovedet med sin støvle.

»Politiet er aggressivt og lyver uafbrudt om alting. Det er som kinesisk propaganda,« siger han og konkludere­r: »Vi kan tabe, men vi kan også vinde. Se bare, hvad der skete med Berlinmure­n. Under alle omstaendig­heder kan man ikke bare sidde passivt hen.«

der skal fortaelles, er større, mener han.

Et gulnet kort og grusveje

»Der er flere flygtninge i verden i dag end nogensinde. Derfor er det vigtigt at fortaelle, hvordan vi tog imod 250.000 flygtninge dengang. Det var en voldsom situation. Taenk på, hvor meget opmaerksom­hed det fik, da flygtninge og migranter ankom til Danmark i 2016 og gik på motorvejen­e.«

Skal man ikke gå på en tynd linje som museum, hvis man vil formidle det her uden at blive politisk?

»Jo, måske. Men vi tager ikke stilling til, hvordan vi skal behandle flygtninge. Jeg mener, at vi er forpligtet til at vise, hvordan man har gjort det i historien. Vi skal f.eks. fortaelle, at man dengang mente, at det var vigtigt, at alle flygtninge arbejdede i lejren – i produktion­svirksomhe­der eller med håndvaerk, og at børnene skulle i skole. Ingen skulle gå passive rundt med deres tanker om, hvad de havde oplevet – og hvad der skulle ske.«

Vi ser på et guldnet kort over lejren og det net af grusveje, som blev anlagt, og som stadig eksisterer. I 10 år efter de sidste flygtninge tog hjem, pillede militaerna­egtere lejren ned. Siden er området igen groet til en plantage. Mellem granerne ligger der stadig fundamente­t af en barak, og under det hele er der stadig kloakker. For enden af en grusvej ligger en murstensby­gning i to etager, hvor der i 1940’erne var mekaniker. I dag er lokale foreninger flyttet ind.

I få år var det et samfund med teater, skoler, badeanstal­t, biograf, kirker og produktion­svirksomhe­der. For at give de tyske flygtninge erfaring med demokrati etablerede man selvforval­tning med egen borgmester – og egen avis. Samtidig var de 35.000 mennesker isoleret fra lokalbefol­kningen, området var endda hegnet ind med pigtråd.

50 i hver barak

»Husk på, at disse mennesker var uønskede, og det var vigtigt, at de rejste hjem igen, så snart det kunne lade sig gøre.

Det er verdenshis­torie det her. Det er en uhørt dramatisk historie, og det er tilmed en del af historien, som mange danskere slet ikke kender. Claus K. Jensen, direktør for Vardemusee­rne

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Museumsdir­ektør Claus K. Nielsen håber, at museet for de tyske flygtninge vil tiltraekke 100.000 gaester om året – halvdelen tyske.
Foto: Stine Rasmussen
Museumsdir­ektør Claus K. Nielsen håber, at museet for de tyske flygtninge vil tiltraekke 100.000 gaester om året – halvdelen tyske. Foto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark