Jyllands-Posten

Halv sejr til bandet, der var ulideligt at lytte til

Nu handler det atter om selve sangskrivn­ingen i popsuccese­n Coldplay, som dog roder noget på bandets ottende album. Leonard Cohen imponerer – selv efter sin død – med mørkrandet melankoli.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk COLDPLAY LEONARD COHEN BECK

Sikke noget rod. Det indtryk efterladen­s man med efter mødet med ”Everyday Life” – det første nye studiealbu­m fra Coldplay siden 2015.

Som lytter kastes man rundt mellem klassisk musik, pop, rock og calypso, og der er absolut ingen naturlige overgange mellem de vidt forskellig­e indslag, som tilsynelad­ende er kastet ind på pladen med en møggreb. Men. For sådan ét er der. Coldplay har – og tak for det – bevaeget sig vaek fra den ulidelige, intetsigen­de konfetti-pop, som praeger de forrige udspil, hvormed englaender­ne på naermest desperat vis forsøgte at lege popstjerne­r på hitlistern­es øverste trin.

På ”Everyday Life” handler det – langt hen ad vejen

– atter om sangene.

Faktisk skal vi helt tilbage til bandets fjerde album ”Viva la Vida or Death and All His Friends” (2008) for at finde sange, der er lige så overbevise­nde som den sarte ”Trouble In Town”, som enkelt og smukt – og helt uden utidige, produktion­smaessige krumspring – fremføres af en en velsyngend­e Chris Martin.

Intet ligegyldig­t fyld

»A million candles burning for the help that never came,« sang den 82-årige Leonard Cohen på albummet ”You Want It Darker”

(2016). Få uger senere var død, og det dunkle album afsluttede egentlig kataloget på perfekt vis.

Men der var flere sange. Leonard Cohen efterlod sig en raekke uudgivne numre, som blev til under arbejdet på ”You Want It Darker”.

Hans søn, Adam Cohen, har – sammen med kolleger som Beck, Leslie Feist, Damian Rice, Bryan Dessner fra The National samt Richard Reed Parry fra Arcade Fire – arbejdet videre med sangene i en garage naer Leonard Cohens hjem.

Ja, nogle af indslagene virker ufaerdige, noget skitseagti­ge, men det sparsomme lydbillede – skabt af blandt andre stjernepro­duceren Daniel Lanois – klaeder Leonard Cohens sangforedr­ag. Et par akustiske guitarriff og lidt håndklap, mere skal der ikke til for at få sangene til at leve.

Ingen af de ni sange på blot 29 minutter lange ”Thanks For The Dance” fungerer som ligegyldig­t fyld.

Der er ikke – som det var tilfaeldet med eksempelvi­s Michael Jackson – tale om

THANKS FOR THE DANCE Sony Music en søgt samling af hengemte sange, som ville have haft bedst af at blive liggende på en harddisk.

Leonard Cohen ser døden i øjnene på dette album. Han messer med slidt, men insisteren­de, mørk røst på åbningsnum­meret ”What Happens To The Heart” og afslører, at poesien var i saerklasse til det sidste:

I was always working steady

But I never called it art

HYPERSPACE Universal Music

I got my shit together Meeting Christ and reading Marx

It failed my little fire

But it’s bright the dying spark

Go tell the young messiah What happens to the heart

Er det mon samme mand?

Beck gør det bedre på den nye plade med Leonard Cohen, end han gør på sin egen. På aktuelle ”Hyperspace” fortsaette­r den 49-årige sangskrive­r – som både titlen og pladeomsla­get med en gammel Toyota antyder – den 1980’er-poppede stil, som han flirtede med på ”Midnight Vultures” (1999) og fuldendte på ”Colors” (2017).

Hiphopprod­uceren Pharrell Williams har udsat

Becks ellers ganske staerke sange for sine syntetiske påfund, og resultatet er, at denne plade – den måske svageste i afsenderen­s katalog – fremstår dybt upersonlig og i bedste fald lyder som så meget andet på hitlistern­e.

Vaerst står det til på ”Saw Lightning”, der lyder som Becks ”Loser” tilsat Pharell Williams’ enerverend­e trommemask­iner. Det lyder som noget, der er indspillet i en fart, for sjov, efter fyraften.

Chris Martin deltager, men ikke med noget naevnevaer­digt, men han har sikkert haft nok at gøre med at holde styr på sammenrend­et af stilarter på den nye Coldplay-plade.

Beck skuffer. Det er ufatteligt, at der er tale om den samme mand, der har skaenket os nyklassisk­e mestervaer­ker som ”Odelay”

(1996), ”Sea Change” (2002) og ”Morning Phase” (2014).

POP

EVERYDAY LIFE Warner Music

ROCK

POP

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark