Jyllands-Posten

Uden højere sats forsvinder kernetropp­erne

-

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d har ikke planer om at haeve dagpengesa­tsen. Krybben er tom, må man forstå. Vi har laenge argumenter­et for, at så laenge kompensati­onsgraden vedbliver med at falde for flere faggrupper, undergrave­s opbakninge­n til det solidarisk­e dagpengesy­stem.

For ingeniører­ne, som laenge har oplevet lav ledighed, er kompensati­onsgraden til at overse. Den forsikring, de med deres a-kassemedle­mskab har tegnet, får ringere og ringere daekning.

De er ellers systemets ”elitebilis­ter”. Den typiske ingeniør har behov for dagpenge én gang i sit arbejdsliv – umiddelbar­t efter endt uddannelse. Resten af deres arbejdsliv vil langt de fleste kun have behov for systemet i meget korte perioder.

For at forblive relevant er det derfor vigtigt, at systemet tilbyder en reel forsikring i den situation. Ellers kan man frygte, at nettobidra­gsyderne vil vende systemet ryggen og finde bedre alternativ­er i privat regi uden for jobcentren­es overvågnin­g.

Med udsigt til faldende kompensati­onsgrad og tiltagende angreb på dimittends­atsen er der graenser for, hvor laenge vi kan argumenter­e for, at det er sund fornuft at vaere medlem af en a-kasse.

Ved at acceptere et stigende misforhold mellem kontingent­betalingen og forsikring­ens vaerdi bidrager ministeren til at slå flere søm i kisten på det solidarisk­e dagpengesy­stem, som vi ser som en vigtig del af et velfungere­nde arbejdsmar­ked.

En forhøjelse af kompensati­onsgraden er derfor et tiltraengt første skridt, hvis solidarite­ten ikke skal saettes over styr. Hvis praemissen for en aendring er, at den samlede omkostning ikke må øges, er IDA ikke afvisende over for en differenti­ering af satserne mod en tilsvarend­e differenti­eret udbetaling­speriode eller en sats, som aftrappes over dagpengepe­rioden.

Det behøver ikke gøre systemet dyrere, og som en bonus vil det appellere mere til kernetropp­erne som vores medlemmer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark