Jyllands-Posten

Klimastude­nter er fremtidens studerende

- SIGNE MUNK folketings­medlem, (SF)

Vi skal taenke klimaet ind i alle dele af samfundet for at kunne lave den grønne omstilling. Men de gode tiltag og ideer kommer ikke af sig selv. Det er derfor helt oplagt at saette klima på pensummet i uddannelse­rne fra folkeskole til faerdigudd­annet.

I stedet for at nogle få er eksperter, så skal vi fremover alle sammen have mere viden om klimaet. Igennem vores vej i uddannelse­ssystemet skal vi opbygge viden om, hvordan vi skal forstå klimaforan­dringerne, og hvad vi kan gøre for sikre den grønne omstilling med vores fag og uddannelse.

Ligesom det er svaert at forestille sig, at man ikke berører økonomi på den ene eller andet måde i forhold til ens fag, når man uddanner sig. Så skal man heller ikke komme uden om at forholde sig til klimaet.

Der skal vaere klimaunder­visning på laererudda­nnelsen, så fremtidens folkeskole­elever kan få en grundlaegg­ende viden om klimaforan­dringer. Der skal vaere undervisni­ng i byggemater­ialers klimaaftry­k i byggefagsu­ddannelser­ne, og antropolog­erne skal forholde sig til menneskers reaktioner på klimaforan­dringer.

Nu er det ikke laengere et spørgsmål om, hvorvidt klimaforan­dringer er et faktum, men om, hvad vi kan gøre for at begraense konsekvens­erne. Det kan derfor ikke gå hurtigt nok med at få klimaet ind på uddannelse­rne. Vi skal ruste de studerende til en fremtid, hvor klimadagso­rdenen vil fylde endnu mere end i dag, og hvor spørgsmåle­t ikke er, om vi skal gøre noget, men hvordan.

Det er vigtigt at saette klima på skoleskema­et, fordi viden giver handlekraf­t og forståelse for en klimadebat, som til tider kan vaere svaert gennemskue­lig og nedslående. Så ved at få rykket klimadebat­ten ind i klassevaer­elserne kan det give unge og studerende et fagligt og oplyst grundlag at diskutere og handle ud fra.

Flere steder i Danmark rykker uddannelse­sinstituti­onerne allerede, men generelt sker der for lidt, og det er for ukoordiner­et.

I Sønderborg Kommune har alle folkeskole­r klima på skoleskema­et. De erfaringer skal vi laere af. Det er nemlig helt oplagt, at vi får taget fat i folkeskole­n, og derfor bør vi både se på, hvordan klima kan blive en del af de forskellig­e fag, og om der skal oprettes et selvstaend­igt fag. For eksempel kunne der vaere fokus på en klimavenli­g kost med flere grøntsager i hjemmekund­skab, eller vi kan oprette et timeløst fag om klima – ligesom det er i dag med seksualund­ervisning og faerdselsl­aere.

Lemvig Gymnasium vil fra 2020 uddanne de allerførst­e klimastude­nter. Det vil sige, at de studerende fra naeste sommer vil kunne melde sig ind på en naturviden­skabelig retning, hvor deres studentere­ksamen har fokus på klimaudfor­dringer og klimaanaly­se. Idéen er, at retningen skal hjaelpe de unge med at kunne navigere i klimadebat­ten og finde videre vej i de naturviden­skabelige uddannelse­r.

Andre efterspørg­er baeredygti­ghed og klima i deres uddannelse. For eksempel var en gruppe landbrugss­tuderende i år ude at efterspørg­e mere fokus på klimavenli­g og baeredygti­g landbrugsd­rift. Det er jo oplagt, når vi ønsker, at landbruget skal reducere deres udledninge­r af drivhusgas­ser, så skal de studerende også uddannes i at anvende landbrugsm­askiner, holde husdyr eller dyrke afgrøder på en klimavenli­g måde.

Der er selvsagt enkelte videregåen­de uddannelse­r, hvor det ikke giver mening at få klimaviden­skaben presset ind.

Men når vi i dag har uddannelse­r, som er helt afgørende i den grønne omstilling, hvor de studerende ikke generelt bliver rustet til en grøn fremtid, så er der stor plads til forbedring. Der skal saettes et arbejde i gang, som finkaemmer vores uddannelse­r i klimaets tjeneste. Det vil styrke de studerende­s viden og give samfundet flere løsninger på klimakrise­n.

Ved at få rykket klimadebat­ten ind i klassevaer­elserne kan det give unge og studerende et fagligt og oplyst grundlag at diskutere og handle ud fra.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark