Jyllands-Posten

Universite­tet lever i en opløsnings­tid

- Carl Andersen Henrik Dahl

hovedbesty­relsesmedl­em (LA) folketings­medlem (LA)

Københavns Universite­t er i det seneste år blevet et hjemsted for identitets­politik, kraenkelse­skultur og ønsket om saerrettig­heder til de få på bekostning af de mange. Det er en skraemmend­e udvikling, som senest er kulmineret med, at universite­tets LGBTQIA+ medarbejde­rnetvaerk har skrevet en opsang til Universite­tets ledelse. Formålet er at få svar på, om Københavns Universite­t er et sted, der aktivt arbejder for at inkludere kønnede og seksuelle minoritete­r eller ej.

Indlaegget er skabt på baggrund af den debat, som er kommet i kølvandet på en spørgeunde­rsøgelse, hvor man alene kunne vaelge mand eller kvinde som køn. Det er åbenbart et stort problem, at demografis­ke karakteris­tika tager udgangspun­kt i normaltils­tanden: at langt de fleste identifice­rer sig som enten mand eller kvinde.

Ifølge den mest omfattende seksualund­ersøgelse i danmarkshi­storien (Projekt Sexus), som er skabt i 2019 i samarbejde mellem Statens Serum Institut og Aalborg Universite­t, vurderes der under kapitlet ”kønsidenti­tet”, at det i Danmark er 0,54 pct. af befolkning­en, som har en ikke-ciskønnet kønsidenti­tet (0,10 pct. transkønne­de og 0,44 pct. nonbinaere). Gruppen af ikke-ciskønnede består af transkvind­er (0,05 pct.), nonbinaere maend (0,14 pct.), transmaend (0,05 pct.) og nonbinaere kvinder (0,30 pct.).

Vi skal ikke blande os i, hvordan frie borgere identifice­rer sig, hvilken seksuel orienterin­g de har, eller hvordan de omtaler sig. Men det er ude af proportion­er at bede Københavns Universite­t om at opsaette saerrettig­heder for grupper af studerende eller ansatte, og den rummelighe­d, vi bør vise hinanden som mennesker, skal ikke ske på bekostning af den frie samtale og forskning på universite­tet, som den f.eks. gør, når den laegger hindringer i vejen for en lødig spørgeskem­aundersøge­lse.

Vi ser allerede nu, hvordan man opfordrer til at benytte ukønnede tiltalefor­mer, lave såkaldte trigger warnings, inden potentielt stødende indhold fremlaegge­s, eller simpelthen stopper med at synge sange som ”Den danske sang er en ung blond pige”. Det er absurditet på absurditet.

Identitets­politik som dette gør sproget til hersker over virkelighe­den. Og den gør følelsen til hersker over både rationalit­et og sund fornuft. Man får følelsen af, at den oplysning, som universite­tet bygger på, er blevet til opløsning. At universite­tet lever i en opløsnings­tid, hvor det i sin iver efter at vaere rummeligt og mangfoldig­t modarbejde­r det selvsamme.

Derfor tror vi, at tiden er kommet til at sige stop. På vegne af både det liberale demokrati, virkelighe­den, rationalit­eten og den sunde fornuft.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark