Jyllands-Posten

Der er store udfordring­er og perspektiv­er for forskning i vindenergi

Dramatiske aendringer i klimaet, en øget befolkning af kloden og et fortsat stigende energibeho­v kraever omfattende forskning i teknologi, der kan medvirke til at løse så enorme udfordring­er.

- Tom Nervil

chefkonsul­ent, Danmarks Tekniske Universite­t (DTU), Kgs. Lyngby

Grøn strøm bliver fra flere sider udnaevnt som redningen fra katastrofe­n. I fremtiden skal vi producere kemikalier, cement og isolerings­materialer mere klimavenli­gt ved at bruge grøn strøm i stedet for olie, gas og kul i industrien­s processer.

I dag kommer hovedparte­n af den grønne strøm fra vind. World Wind Energy Associatio­n skønner, at den samlede globale kapacitet for vindmøller er steget 10 gange siden 2005. Det er imponerend­e, og man kan foranledig­es til at tro, at den udvikling vil sikre, at vindenergi bliver en primaer kilde til baeredygti­g, billig energi i fremtiden.

Så enkelt er det dog ikke. De vindmøller, der var installere­t ved udgangen af 2018, daekkede nemlig under 6 pct. af den globale efterspørg­sel på elektricit­et. Dertil kommer, at elektricit­et kun udgør en lille del af det samlede energiforb­rug, hvor fossile braendstof­fer tegner sig for langt det meste.

Vi kommer ikke i mål i 2030 eller 2050 ved planløst at opstille flere vindmøller, men ved at finde de intelligen­te løsninger, der kan udnytte energien bedre, reducere omkostning­er og etablere omfattende energisyst­emer.

Det kraever et paradigmes­kift i forskninge­n og udvikling af nye vindenergi­systemer. I efteråret 2017 indkaldte det amerikansk­e energimini­steriums National Renewable Energy Laboratory

(NREL) på vegne af IEA’s samarbejde om vindenergi mere end 70 vindeksper­ter, der repraesent­erede 15 lande, for at diskutere et fremtidigt globalt elsystem, hvor vinden kunne fungere som den primaere energikild­e.

Katherine Dykes, der er sektionsle­der ved DTU Vindenergi, har nu til det anerkendte tidsskrift Science påpeget tre store udfordring­er inden for vindenergi­forskning de kommende år:

1. Vi skal blive bedre til at forstå vindens ressourcer og strømme i de luftlag, hvor vindmøller opererer:

Når vindmøller øges i højden for at fange større energiress­ourcer, og når vindanlaeg spredes over større afstande, er vi nødt til at forstå dynamikken i vinden ved disse højder og skalaer. Der er stadig store huller i vores viden om vindstrømm­e i komplekst terraen i og imellem vindanlaeg, interaktio­n mellem vind og vand i offshoremi­ljøer osv.

Vi er nødt til at forstå disse forhold, så vindanlaeg­gene kan optimeres omkostning­seffektivt og kontroller­bart – og installere­s på de rigtige steder.

2. Vi skal have større indsigt i de strukturer og dynamikker, der gaelder for verdens største roterende maskiner:

I takt med at maskinerne bliver større, er nye materialer og fremstilli­ngsprocess­er nødvendige for at tackle de nye problemer med skalerbarh­ed, transport og genbrug.

Antagelser, hvorpå tidligere generation­er af vindmøller blev designet, gaelder ikke laengere. Vi er nødt til at forstå den komplekse og dynamiske opførsel af den naeste generation af vindmøller, som interagere­r med de vindstrømm­e, der kommer igennem anlaegget.

3. Vi skal kunne designe vindkraftv­aerker, som pålideligt og fleksibelt leverer strøm til elnettet:

For eksempel kan anvendelse af big data-teknikker forbedre udnyttelse­n af vindens energi, reducere omkostning­erne og optimere driften for at imødekomme elnettets krav. Men det vil kraeve betydelig forskning inden for atmosfaeri­sk flow-modellerin­g, individuel turbinedyn­amik og integratio­n af vindanlaeg med det brede elsystem

Hvis vi kan overvinde de tre udfordring­er, vil vi kunne udnytte vindenergi­ens fulde potentiale – som ikke bare handler om at levere billig elektricit­et, men også om at danne rygraden i det fremtidige energisyst­em, som er grundlaegg­ende for den grønne omstilling.

Danmark kan spille en nøglerolle som det fyrtårn, der skal vise vejen. Vi er førende, når det gaelder vindmølleu­dvikling og anvendelse af vindenergi, ikke mindst offshore.

Vi har et staerkt integreret energisyst­em. Vi har et velfungere­nde erhvervsli­v, der hurtigt kan bringe forskning i anvendelse, og netop deltagelse i internatio­nalt forsknings­samarbejde er essentielt for at bevare Danmark som center for udvikling af vindenergi.

Vi er unikt positioner­et til at lede forskning og innovation i denne nye aera med udvikling af vindenergi. Hvis vi gør det, vil Danmark, som i det seneste århundrede, fortsat vaere fyrtårnet for vindenergi for hele det globale samfund.

 ??  ?? Vindenergi har en spaendende fremtid. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
Vindenergi har en spaendende fremtid. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark