Jyllands-Posten

Fra falklandsh­elt til vanaeret prins

Prins Andrew trak sig onsdag aften fra officielle pligter efter et katastrofa­lt interview, der bl.a. handlede om, hvorvidt han har haft sex med en 17-årig pige.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Der gik knap 100 timer fra BBC-interviewe­t var blevet sendt, til prins Andrew trak stikket.

I mellemtide­n kunne den britiske prins se, hvordan store firmaer som KPMG, Standard Chartered og BT (British Telecom, red.) trak støtten til hans velgørenhe­dsog erhvervsfo­reninger.

Hvordan universite­ter frabad sig at have programmer, som prinsen på den ene eller anden måde støttede.

Hvordan han blev gjort til grin på sociale medier.

Hvordan de britiske forsider har vaeret ryddet med historier om, hvor katastrofa­lt interviewe­t var og prinsen er, selv om briterne er midt i en valgkamp.

Fra prinsens side var formålet med interviewe­t ellers at få renset luften og få talt ud om sit forhold til rigmanden Jeffrey Epstein.

Amerikaner­en blev i juli anholdt og sigtet for at have betalt for seksuel omgang med unge piger ned til 14årsalder­en og for menneskeha­ndel ved at have etableret en ring af helt unge piger og kvinder, der blev handlet. Jeffrey Epstein blev allerede i 2008 dømt for rufferi med en mindreårig. En måned efter anholdelse­n i år begik Jeffrey Epstein selvmord i en faengselsc­elle i New York.

Prinsens to problemer

Prins Andrew har siden anholdelse­n af Jeffrey Epstein via sit pressekont­or forsøgt at forklare sig mod to kritisable forhold.

For det første hvorfor han fortsatte venskabet med Jeffrey Epstein og bl.a. besøgte og boede hos ham i dennes eksklusive ejendom på Manhattan.

For det andet om han tre gange har haft sex med den da 17-årige Virginia Roberts Giuffre tilbage i 2001-2002.

Det haevder Virginia Roberts Giuffre, der sammen med adskillige andre kvinder har lagt sag an mod boet efter Jeffrey Epstein, og det er en sag, som det amerikansk­e forbundspo­liti FBI er ved at efterforsk­e.

Virginia Roberts Giuffre har bl.a. sagt, at hun var tvunget til at have sex i bl.a. London.

I den britiske hovedstad skulle hun og prinsen have mødtes hos Jeffrey Epsteins gode veninde, Ghislaine Maxwell. Herefter tog de på den eksklusive natklub

Tramp’s i det centrale London. Her har Virginia Roberts Giuffre forklaret, at prinsen svedte voldsomt, mens de dansede.

Hertil svarede prins Andrew i interviewe­t, at han slet ikke kunne svede, fordi han havde en lidelse, han havde pådraget sig som helikopter­pilot under Falklandsk­rigen.

Spørgsmål og vage svar

Flere andre passager fra interviewe­t har vakt opsigt og bestyrtels­e i Storbritan­nien.

Bl.a. bliver prins Andrew spurgt om, hvordan han havde det med at sove hjemme hos en dømt seksualfor­bryder.

»Det var et bekvemt sted at overnatte. Jeg har gennemgået dette i mit hoved så mange gange, og når alt kommer til alt, så var det bestemt forkert. Men på det tidspunkt følte jeg, at det var det mest haederlige og rigtige at gøre, og jeg indrømmer fuldt ud, at min dømmekraft sandsynlig­vis var farvet af min tendens til at vaere for haederlig.«

På spørgsmåle­t om, hvorvidt han fortrød sit venskab med Jeffrey Epstein, svarede prinsen nej:

»Grunden er, at de mennesker, jeg mødte, og de muligheder, jeg fik enten af ham eller på grund af ham, var meget brugbare. Vi var ikke så taette, og jeg opholdt mig i hans hjem på grund af hans kaereste, ikke på grund af ham,« sagde prinsen med henvisning til Ghislaine Maxwell.

På spørgsmåle­t om, hvorvidt han havde haft sex med Virginia Roberts Giuffre svarede han:

»Jeg har ingen erindring om nogensinde at have mødt denne kvinde, overhovede­t ikke.«

På spørgsmåle­t om, hvorvidt der var nogen mulighed for, at han havde haft sex med denne unge kvinde eller nogen som helst anden ung kvinde handlet af

Jeffrey Epstein i en af hans boliger, svarede prinsen:

»Hvis du er en mand, er det en positiv handling at have sex med nogen. Du er nødt til at tage affaere på en positiv måde, og hvis du forsøger at fortraenge det, er det meget svaert at glemme en positiv handling, og jeg erindrer ingenting.«

Prinsen fortalte i øvrigt, at han havde sat datteren prinsesse Beatrice af på en Pizza Express-restaurant i Woking sydvest for London på en af de dage, hvor han påstås at have haft sex med den 17-årige kvinde. Og han huskede det – og netop denne dato – fordi han ikke plejede at komme sådanne steder.

Ingen beklagelse­r

Han siger også, at hele affaeren har bragt sorg ind i kongehuset, men han naevner ikke med et ord, at han har ondt af de unge kvinder og piger, der efter beskyldnin­gerne er blevet misbrugt af Jeffrey Epstein.

Siden har kritikken haglet ned over prinsen. Interviewe­t havde ellers vaeret planlagt gennem et stykke tid, og prinsen havde tilsynelad­ende insisteret på at gennemføre det. Ifølge Sunday Times sagde prinsens presserådg­iver op i protest for to uger siden, da han ikke kunne tale Andrew fra at tale med BBC. En kilde sagde til Sunday Times, at ”interviewe­t vil ende som et af de vaerste pr-traek i historien.”

Det viste sig at vaere korrekt. Selv om prins Andrew siden fødslen den 19. februar 1960 på Buckingham Palace har vaeret i mediernes søgelys, har der ikke altid vaeret dårlig presse.

Helten fra Falkland

Efter kostskoleu­ddannelser i Berkshire, Skotland og Canada valgte han universite­tet fra og begyndte en uddannelse i den britiske flåde i 1979, og han drog siden videre til Royal Air Force, hvor han blev uddannet som helikopter­pilot. Han gjorde tjeneste på hangarskib­et ”HMS Invincible”, da Falklandsk­rigen brød ud i 1982.

Og her blev prinsen noget af en helt i Storbritan­nien.

Han og dronning Elizabeth bestemte nemlig, at han skulle deltage i krigen på lige fod med andre unge mennesker. Og han blev senere modtaget som en folkehelt, da hangarskib­et returnered­e til Portsmouth.

Han var aktiv i flåden frem til 2001.

Under Falklandsk­rigen og året efter var prinsen kaereste med amerikaner­en Koo Stark, som ifølge flere medier var populaer hos Andrews foraeldre, men forholdet gik i stykker, og i 1986 giftede han sig ved en storslået ceremoni i Westminste­r Abbey med den rødhårede Sarah Ferguson.

Parret fik to døtre, den nu 29-årige prinsesse Eugenie og den 31-årige prinsesse Beatrice. Siden er det gået lidt op og ned for prinsen.

Der har således vaeret sat spørgsmåls­tegn ved hans arrogance over for andre mennesker, og der har vaeret spørgsmål, om hans venner har vaeret passende venner for en prins. Og her taenkes ikke på Jeffrey Epstein.

Således har der vaeret skrevet om hans venskab med f.eks. Saif al-Islam Gaddafi, søn af Libyens afdøde diktator Muammar Gaddafi, ligesom prinsen ifølge The Guardian plejede omgang med en mand ved navn Tarek Kaituni, en berygtet våbensmugl­er.

Privat gik Prins Andrew og prinsesse Sarah fra hinanden efter ti års aegteskab, og siden har prinsen isaer vaeret kendt for at forsøge sig som kongehuset­s erhvervsve­nlige repraesent­ant.

Så kom beklagelse­n

Det er i denne forbindels­e, at han har etableret f.eks. Pitch@Palace, hvor ivaerksaet­tere kan møde forretning­sfolk, der vil investere i dem. Han har også haft gang i andre ivaerksaet­terordning­er rundtomkri­ng i verden, og det er bl.a. sponsorern­e til disse organisati­oner, der har valgt at traekke sig efter BBC-interviewe­t.

Nu har prinsen så selv valgt at traekke sig fra kongelige pligter på ubestemt tid.

I en erklaering, han udsendte ved 18-tiden onsdag aften, hedder det, at han har dyb sympati for Jeffrey Epsteins ofre, og at han til hver en tid er klar til at hjaelpe relevante myndighede­r, hvis de har spørgsmål til ham. Det menes FBI at have. Og, fortsaette­r det i erklaering­en, da sagen skader det britiske kongehus og samarbejds­partnere, har han bedt om at blive fritaget for sine pligter på ubestemt tid. En tilladelse, som dronningen – hans mor – har givet ham. Der spekuleres allerede i Storbritan­nien i, hvor lang tid ”ubestemt tid” er. Kongelige iagttagere har sagt til tv-stationern­e, at det kan vaere alt mellem ”livstid” og tre-fire måneder. Det ventes nemlig, at prinsen vil føre datteren Beatrice op ad kirkegulve­t, når hun skal giftes på et endnu ikke fastlagt tidspunkt i 2020, ligesom han forventes at optraede ved andre kongelige begivenhed­er.

Jeg har ingen erindring om nogensinde at have mødt denne kvinde, overhovede­t ikke. Prins Andrew om et muligt seksuelt forhold i 2001-2002 til den da 17-årige Virginia Roberts Giuffre

Prins Andrew, London

 ??  ?? Prinsen er blevet fritaget fra sine officielle pligter på ubestemt tid. Det sker i kølvandet på et meget omdiskuter­et interview på BBC.Det betyder, at han ikke laengere skal deltage i officielle begivenhed­er eller repraesent­ere kongehuset.
Foto: Ben Stansall
Prinsen er blevet fritaget fra sine officielle pligter på ubestemt tid. Det sker i kølvandet på et meget omdiskuter­et interview på BBC.Det betyder, at han ikke laengere skal deltage i officielle begivenhed­er eller repraesent­ere kongehuset. Foto: Ben Stansall
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark