Jyllands-Posten

Et nyt spilkort skal forhindre hvidvask, og at unge gambler

I løbet af det nye år skal oddsere vise et spilkort som legitimati­on i kiosker og supermarke­der, som formidler spil for Danske Spil.

- ANDERS FUNDER sport@jp.dk

Inden laenge skal du vaere forberedt på at blive mødt af spørgsmåle­t »Må jeg se dit spilkort?«, hvis du har taenkt dig at oddse i din lokale kiosk. Danske Spil vil nemlig indføre et saerligt krav om identifika­tion, når man fremover agter at spille vaeddemål i kiosker eller supermarke­der.

I løbet af 2020 vil selskabets flere end 3.000 forhandler­e landet over bede om at se et såkaldt spilkort.

Tipstjenes­ten vil dermed undgå at blive misbrugt af kriminelle til hvidvask og samtidig komme problemati­kken med mindreårig­e, der oddser ulovligt, til livs.

Susanne Mørch Koch, administre­rende direktør hos Danske Spil, kalder det »det naeste mest effektive skridt« i bestraebel­serne på at gøre op med førnaevnte problemsti­llinger.

»Vi kan ikke leve med usikkerhed­en om, at de tilbud, vi har om sjove og hyggelige vaeddemål, kan misbruges til hvidvask eller for så vidt saelges til vores unge mennesker,« siger hun.

Et »godt tiltag«

Leder ved Center for Ludomani, Michael Bay Jørsel, hilser initiative­t velkommen og deklarerer det som et »godt tiltag«. For unge og pengespil hører ganske enkelt slet ikke sammen, slår han fast.

»Den seneste undersøgel­se på nationalt plan (fra 2016, red.) viser, at 31.600 på det tidspunkt udviste en risikobeto­net adfaerd i forhold til pengespil. Det er skraemmend­e mange. De fleste ligger i aldersgrup­pen 15 til 17 år. Unge drenge, der spiller pengespil flere gange om måneden – primaert oddset,« siger Michael Bay Jørsel.

»Med et identifika­tionskort forestille­r jeg mig, at man vil kunne bremse gevaldigt for det. Jo tidligere et menneske begynder at spille pengespil, desto større risiko og sandsynlig­hed er der for, at man senere hen i livet udvikler en egentlig ludomani,« understreg­er centerlede­ren, der indtil nu ikke har vaeret saerligt imponeret over kontrolniv­eauet rundt om i de danske kiosker og supermarke­der, når det har handlet om mindreårig­e og muligheden for at oddse:

»Kontrollen har ikke vaeret tilstraekk­elig,« slutter han.

Vaeddemål og hvidvask

Det kom for nylig frem, at Søik, også kendt som bagmandspo­litiet, ifølge Dagbladet Børsen i en rapport konstatere­de, at kriminelle hvidvasker på livet løs hos vaeddemåls­udbydere – heriblandt hos Danske Spil. Ifølge Søik er hvidvaskri­sikoen højest ved landbasere­de vaeddemål, hvor man for eksempel spiller på sportskamp­e i en lokal kiosk.

Det har hidtil vaeret svaert for myndighede­rne at opdage hvidvask, for det er, når man vinder en samlet gevinst på over 15.000 kr. inden for et døgn i samme kiosk, at man skal identifice­re sig. Men »spilkortet« kan i fremtiden vaere med til at sikre, at kriminelle ikke laengere kan bruge vaeddemål og tips til at skjule ulovlige penge.

Danske Spil arbejder allerede taet sammen med Søik om hele tiden at gennemføre omfattende kontroller.

»Det her er det naeste mest effektive skridt, vi kan tage for at gøre dette net endnu mere finmasket,« forsikrer Danske Spil-direktøren, Susanne Mørch Koch.

Hun påpeger, at »hvidvasklo­vgivningen« siden 2017 har arbejdet med bagatelgra­enser:

»Under de bagatelgra­enser kan man i dag spille anonymt. Så laenge man kan det, har vi både risiko for, at unge mennesker under 18 år slipper igennem, og at vi ikke har et fuldt datagrundl­ag for at vide, hvem der spiller. Den usikkerhed kan vi simpelthen ikke leve med.«

Tilfreds skattemini­ster

Skattemini­ster Morten Bødskov udtrykker i et mailsvar sin tilfredshe­d:

»Jeg har tidligere gjort det klart, at der er nogle klare problemer på spilområde­t, så derfor er jeg selvfølgel­ig glad for at laese om Danske Spils initiativ. Det er vigtigt for mig, at branchen selv tager ansvar for at løse problemern­e, og det gør Danske Spil nu med kravet om spilkortet.«

»Naeste skridt må vaere at få det bredt ud til alle andre spiludbyde­re, der saelger vaeddemål i butikker mv., så vi virkelig kan komme ludomani, hvidvask og matchfixin­g og spil til mindreårig­e til livs ifm. fysisk salg. Jeg ser frem til i det nye år at forhandle med aftalepart­ierne på spilområde­t om bl.a. at brede spilkortet ud til alle spiludbyde­re, der saelger spil fysisk i kiosker eller supermarke­der,« skriver han.

Når det nye id-kort bliver en realitet, vil alle vaeddemål i kiosker og supermarke­der blive registrere­t.

 ??  ?? »Vi vil i løbet af 2020 komme med en løsning, men vi vil give os god tid til at komme med den helt rigtige model, som er godt og grundigt testet,« lyder det fra administre­rende direktør i Danske Spil, Susanne Mørch Koch, om det fremtidige id-kort. Foto: Casper Dalhoff
»Vi vil i løbet af 2020 komme med en løsning, men vi vil give os god tid til at komme med den helt rigtige model, som er godt og grundigt testet,« lyder det fra administre­rende direktør i Danske Spil, Susanne Mørch Koch, om det fremtidige id-kort. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark