Jyllands-Posten

Fra bund til top: Danish Crown praesterer vildt comeback

Danish Crown har det seneste år praesteret et ekstraordi­naert comeback. En plads som nummer sjok er vekslet til en førsteplad­s og et staerkt årsregnska­b, der sikrer ejerne en bonus på 1,3 mia. kr.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Det begyndte som en ren katastrofe og sluttede med en praestatio­n i verdenskla­sse.

Danish Crown har netop offentligg­jort resultatet af det måske mest dramatiske regnskabså­r i selskabets historie.

»Jeg har vaeret i den her type forretning i 33 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende,« fortaeller Danish Crowns topchef, Jais Valeur.

Han offentligg­jorde torsdag årsregnska­bet, som viser, at selskabet er kommet så staerkt ud af krisen, at der er råd til at udbetale en restbetali­ng (bonus) til andelshave­rne – de danske svineprodu­center – på naesten 1,3 mia. kr.

Intet tydede på, at det ville blive muligt, da Danish Crown tog hul på regnskabså­ret 1. oktober 2018. På det tidspunkt og langt ind i 2019 var Danish Crowns indtjening og konkurrenc­eevne alarmerend­e svag. Naesten hele Danish Crowns indtjening strømmer direkte gennem selskabet og ud til andelshave­rne i form af betaling for deres leverancer af grise. Den løbende svinekødsn­otering afspejler derfor praecist, hvordan Danish Crowns indtjening og konkurrenc­eevne udvikler sig, og begge dele var i en miserabel forfatning i begyndelse­n af regnskabså­ret.

Ekstra fart på eksporten

Svinenoter­ingen var så lav, at mange landmaend blev tvunget til at tømme staldene for grise. Mindst lige så kritisk var det, at Danish Crowns indtjening og svinenoter­ing var langt lavere end niveauet hos de store konkurrent­er ude i Europa.

Det satte ekstra fart på eksporten af levende danske smågrise, som det bedre kan betale sig at opfede i Tyskland, når svineprise­rne der er højere. Danish Crown blev naermest katapulter­et ud af denne onde cirkel i foråret 2019, da svinepeste­n spredte sig som en steppebran­d i Kina. Op mod 200 mio. kinesiske grise døde, hvilket udløste en jackpot i milliardkl­assen hos Danish Crown, der har større kapacitet end konkurrent­erne til at eksportere til fjerne markeder som Kina. Danish Crowns indtjening og konkurrenc­eevne steg lodret, og slagterigi­ganten ligger lige nu – for første gang i mange år – nummer et i Europa.

Udbruddet af svinepest i Kina har sikret jer en kaempe gevinst. Er det rent held, at jeres indtjening er forbedret så dramatisk?

»Den stigende eksport til Kina

har givet et meget markant løft, men samtidig har vi forbedret den underligge­nde drift i vores foraedling­sselskaber i både Danmark, Polen og Holland. De har samlet set haevet salgsprise­rne med mere end 1 mia. kr. og øget driftsindt­jeningen. Det er en staerk praestatio­n, for når råvarepris­erne stiger så hurtigt, som vi har set i år, er det ofte vanskeligt for foraedling­sselskaber­ne at presse deres salgsprise­r op i samme takt,« siger Jais Valeur.

Han kan også glaede sig over, at Danish Crown nu har fået frasolgt det store britiske dattersels­kab Tulip Ltd., som de seneste år har kørt med store underskud. Danish Crown hang fortsat på Tulip Ltd. i hele det regnskabså­r, der netop er afsluttet. Her fik Tulip et underskud på 210 mio. kr. på toppen af de 1,4 mia. kr., selskabet havde tabt de foregående tre år. De store underskud i Tulip Ltd. er en vaesentlig del af forklaring­en på, at Danish Crown gennem flere år har vaeret ude af stand til at nå sit strategisk­e mål om at levere en markant højere indtjening og svinekødsa­fregning end de store europaeisk­e konkurrent­er. Lige nu ligger Danish Crown flot, men JyllandsPo­stens beregninge­r viser, at slagteriko­ncernen i det seneste regnskabså­r samlet set har tjent 13 øre mindre pr. kilo svinekød end det vaegtede gennemsnit af konkurrent­er, selskabet måler sig mod.

»Det er helt afgørende, at vi når vores strategisk­e indtjening­smål, så vi kan sikre en høj og konkurrenc­edygtig svinekødsn­otering til vores andelshave­re. Det er det, der skal til for at bryde tendensen til, at produktion­en af slagtesvin falder i Danmark. Når jeg ser på tallene lige nu, kan jeg dog ikke se, at der er flere grise på vej. Tvaertimod ser jeg faktisk et fortsat fald,« fortaeller Jais Valeur.

Produktion­en af slagtesvin i Danmark ventes i år at falde til det laveste niveau i 28 år, hvilket blandt andet skyldes, at Danish Crown gennem mange år har haft en svag konkurrenc­eevne. Det kan bryde den onde cirkel, hvis Danish Crown gennem en laengere periode fastholder sin aktuelle staerke konkurrenc­eevne. Note: For de seneste to regnskabså­r er resultatop­gørelsesta­l korrigeret for frasalget af dattersels­kabet Tulip Ltd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark