Jyllands-Posten

Ørsted-formand: Vi skal vaere blandt de fem største i

Han er kåret til årets formand og bliver ikke mindst belønnet for Ørsteds transforma­tion fra sort til grøn. Men Thomas Thune Andersen fastslår, at rejsen langtfra er slut.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Thomas Thune Andersens kontor er nydeligt uden at vaere prangende.

Det ligger for enden af en gang, der huser britiske Lloyd’s Registers lokaler i Hellerup og er ryddeligt med et enkelt vindue, et beskedent mødebord og et par indrammede tegninger af London, hvor han har boet i en årraekke.

Den gule post-it-seddel på glasvaegge­n ud til gangen springer naermest i øjnene. To håndskrevn­e ord skrevet i versaler: »Taenke nyt«, står der.

»Det er meget godt at huske for en gammel nisse som mig. En lille reminder,« siger han.

Men det er mere end det. Den 64-årige Thomas Thune Andersen har vaeret bestyrelse­sformand i Ørsted siden 2014.

I fem år har han i parløb med selskabets koncernche­f Henrik Poulsen forvandlet energikonc­ernen fra en sort mastodont inden for olie og gas til en grøn foregangsv­irksomhed, der satsede og vandt med et fokus på vindenergi til havs.

Er der noget, han har skullet, har det vaeret at taenke nyt. Og rejsen stopper ikke her, fastslår Thomas Thune Andersen.

Konkurrenc­en vokser, og verdens øvrige traditione­lt sorte energimast­odonter har fået øjnene op for potentiale­t i den grønne omstilling. Men markedet vokser også, og det får Ørsted til at sigte højt.

Selskabet skal vaere én ud af en håndfuld ledende spillere på det globale marked for vedvarende energi.

»Hvis vi fast forwarder tre eller fem år, har vi en ambition om at vaere anset for en global major i vedvarende energi. Det er vi allerede i dag, fordi industrien er så ung. Men der kommer mange nye spillere til, så ligesom der var syv søstre i olieindust­rien, så skal Ørsted vaere en ud af en håndfuld virksomhed­er, som man siger er globale inden for vedvarende energi,« siger Thomas Thune Andersen.

»Visionen er overordnet at skabe en verden, der er helt fri for fossile braendstof­fer.«

Det betyder også, at Ørsted, der hidtil har vaeret fokuseret på havvind, vil bevaege sig ind på nye områder.

Selskabet har sat 200 mia. kr. af til at investere i grøn transforma­tion frem til 2025. Og visionen har allerede betydet store investerin­ger som opkøbet af amerikansk­e Lincoln Clean Energy, der udvikler og ejer landvindmø­lleparker, og amerikansk­e Coronal Energy, der udvikler solcellepa­rker og projekter med lagring af strøm.

Fremover skal omkring 1520 pct. af investerin­gsbudgette­t gå til projekter uden for havvind.

»Det er en industri, der først lige er ved at åbne sig. Hvis vi ønsker at vaere en overordnet faktor i branchen, skal vi vaere inkluderet i at daekke store dele af den palet, som man vil kalde renewable energy,« forklarer

Thomas Thune Andersen.

Strategien går i spaend med forudsigel­serne fra det internatio­nale energiagen­tur IEA.

Her forudser man, at vedvarende energi i 2040 vil stå for mere end halvdelen af den globale elprodukti­on med sol- og vindenergi som drivkraeft­erne og vandkraft og atomkraft som mindre faktorer.

Thomas Thune Andersen fremhaever blandt andet energilagr­ing som et område med stort potentiale. Det kan både vaere i form af batterier, tilføjer han, men også f.eks. vand i store tanke, i opvarmet salt eller sten og grønne braendstof­fer.

Fast forward fem år har I så investeret i grønt braendstof ?

»Ja, for det vil der vaere en strategisk logik i, at vi har investeret i, har en indflydels­e på, eller på anden vis er involveret i.«

Formanden og den øvrige Ørsted-bestyrelse skal overveje en lang raekke muligheder de kommende år, fastslår han.

»Det handler om at finde ud af, hvor Ørsted skal vaere den aktive spiller, der f.eks. bygger vindmøllep­arken og er ansvarlig for driften. Og hvor vi skal vaere en medspiller – altså bidrage med vores viden, men ikke nødvendigv­is vaere den part, der har det operatione­lle ansvar.«

Samtidig står selskabet over for en global udvidelse, som også er ressourcek­raevende, fastslår formanden. Skal Ørsted vaere én ud af fem globale spillere, skal virksomhed­en ekspandere langt mere ude i verden.

Lidt af en mundfuld, erkender Thomas Thune AnThomas

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark