Jyllands-Posten

Den grønne omstilling

-

dersen, som isaer er optaget af, at Ørsted rekruttere­r de rette mennesker og sikrer sig, at de bliver uddannet og fastholdt.

»Hvis den ene halvdel er investerin­ger, så er det den anden halvdel,« siger han.

En stor del af hans opgave som formand er samtidig at sikre, at ledelsen med den ombejlede topchef Henrik Poulsen i spidsen fastholdes.

Henrik Poulsen har vaeret alfa og omega for udviklinge­n i selskabet, siden han tiltrådte i 2012, og det davaerende Dong Energy oplevede tab på både kul-, gasog olieaktivi­teter.

Et massivt frasalg og en omdiskuter­et kapitaltil­førsel fra blandt andet Goldman Sachs betød, at Ørsted kunne satse på havvind og få et forspring på et marked, som siden er eksplodere­t.

»Går vi samme fem år tilbage, så er der større konkurrenc­e nu, end vi troede, der ville vaere. Til gengaeld er markedet også større. Havvind er nu kendt som det store alternativ. Og det var jo i og for sig det, vi gerne ville,« siger Thomas Thune Andersen. Ifølge formanden handler fastholdel­sen af Henrik Poulsen isaer om at give ham råderum.

»Virkerum og virkelyst kan vaere to sider af samme sag.«

Derudover er det nødvendigt, at bestyrelse og ledelse har tillid til hinanden.

»Det har vaeret vigtigt i Ørsted, at vi har arbejdet med hinanden hele tiden. Når der skulle traeffes beslutning­er hurtigt, har vi vaeret klar over på forhånd, hvad hinanden taenkte og mente om forskellig­e ting,« siger Thomas Thune Andersen.

»Man skal vaere villig til at dele sine tanker, ideer og visioner. Også før de er helt faerdigstø­bte. Ellers risikerer man, at der kan vaere misforståe­lser, når beslutning­er skal traeffes.«

Hvor afgørende har Henrik Poulsen vaeret for den rejse, som Ørsted har vaeret på? »Han er jo chef for den rejse. Han kunne ikke gøre det alene, men han er en absolut nøgle.«

Hvor afgørende har du selv vaeret?

»Jeg er med på holdet. Mangler der en forsvarssp­iller eller en angriber på et hold, er der selvfølgel­ig et hul.«

Thomas Thune Andersen er uddannet og opflasket hos A.P. Møller-Maersk, hvor han samlet set var 32 år og sluttede i en stilling som chef for Maersk Olie & Gas.

Siden har han opholdt sig en stor del af tiden i London og har stablet en internatio­nal bestyrelse­skarriere på benene med formandspo­ster i bl.a. Lloyd’s Register.

Børsnoteri­ng og frasalg

Torsdag blev han kåret til årets bestyrelse­sformand af PWC og en jury for sit arbejde i Ørsted. Han har vaeret i Ørsted, mens selskabet har gennemført en børsnoteri­ng, et frasalg af olie- og gasaktivit­eterne og et salg af Radius. Det bliver i kåringen blandt andet fremhaevet, at han som formand påvirker samfundet i retning af en mere baeredygti­g udvikling.

Synes du selv, at du spiller en samfundsro­lle?

»Ja, jeg føler, at jeg har et stort ansvar over for samfundet, og det vil jeg gerne prøve at realisere gennem de virksomhed­er, jeg er involveret i.«

Ørsted er ikke det eneste danske selskab, der ser store muligheder i at gå helhjertet ind i en grøn omstilling, påpeger Thomas Thune Andersen og naevner Haldor Topsøe som et eksempel på en virksomhed, der udvikler nye teknologis­ke løsninger.

Ikke mindst muligheden for at lave grøn strøm om til brint eller anden braendstof spås stort potentiale. Det kan nemlig betyde, at vedvarende energi kan gøre selv tung industri og ikke mindst luftfart mere klimavenli­gt.

Og den omdannelse sker ved hjaelp af elektrolys­e, som netop Haldor Topsøe er eksperter i.

»Jeg har en forventnin­g om, at Danmark kan fylde mere, end en nation med fem millioner mennesker normalt ville gøre inden for udvikling, nytaenknin­g, produktion og løsninger inden for det her område.«

Danmark kan blive et samlingspu­nkt i udviklinge­n af vedvarende energi – en grøn hub – med Ørsted som en drivkraft, mener Thomas Thune Andersen.

Kan Ørsted blive, hvad Novo Nordisk er i dag for pharmaindu­strien – en vaekstmoto­r inden for sit område?

»Det vil jeg sige, at vi allerede er. Vi har mulighed for at bringe danske virksomhed­er med os rundt i verden. Min ambition er, at for hvert spadestik vi tager i udlandet, for hver krone vi tager med os, så hiver vi tre andre med i form af andre danske virksomhed­er.«

For det kan godt vaere, at de ikke har en post-it på vaeggen, men der er mange, der taenker nyt, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark