Jyllands-Posten

Antallet af sager om økonomisk kriminalit­et stiger mere, end politiet kan følge med

Bunkerne med sager om økonomisk kriminalit­et vokser voldsomt hos politiet, der ikke er gearet til at håndtere de seneste års markante stigning på området. Derfor ønsker justitsmin­ister Nick Haekkerup at gøre mere i forbindels­e med kommende politiforh­andli

- JETTE AAGAARD MATIAS SEIDELIN NIELS SANDØE jette.aagaard@finans.dk matias.seidelin@jp.dk niels.sandoe@finans.dk

De danske myndighede­r kommer til kort i forhold til at efterforsk­e økonomisk kriminelle. Fra 2014 til 2018 har politiet fået 65 pct. flere anmeldelse­r om økonomisk kriminalit­et, og det er systemet faktisk ikke gearet til at håndtere, erkendte justitsmin­ister Nick Haekkerup på et samråd torsdag.

»Det overordned­e billede er, at antallet af sager om økonomisk kriminalit­et har vaeret i kraftig stigning, og at politiet og anklagemyn­digheden også her er voldsomt presset. Sandheden er, at man ikke kan følge med, sådan som det ser ud,« sagde Nick Haekkerup.

Bunkerne vokser og vokser

De seneste år er sagsbunker­ne bare vokset og vokset, kom det frem på det samråd i Retsudvalg­et, som der var blevet indkaldt til efter en raekke afsløringe­r af langsomme myndigheds­reaktioner i bl.a. sager om mulig momssvinde­l og terrorfina­nsiering.

I en status for myndighede­rnes håndtering af sager om økonomisk kriminalit­et fortalte Nick Haekkerup, hvordan politiets bunker med verserende sager, hvor der er rejst sigtelse, men ikke tiltale, er mere end firdoblet fra 2016 til i dag. Det samme gaelder for politiets sagsbunker med anmeldelse­r, hvor der endnu ikke er rejst sigtelse. En bunke, som er naesten tredoblet siden 2014.

Systemet er så presset, at der ifølge justitsmin­isteren ikke er nogen »snuptagslø­sninger.« Han varsler nu, at problemet bør løses strukturel­t.

Arbejdsfor­delingen i sager om økonomisk kriminalit­et er, at bagmandspo­litiet (SØIK) tager sig af de store og saerligt komplekse sager, mens de mindre omfattende bliver sendt ud i de enkelte politikred­se. Men den opgave er politikred­sene tilsynelad­ende ikke i stand til at løfte.

Nick Haekkerup oplyste på samrådet, at der bliver taget endelig stilling til de sager, som SØIK sender videre i 2/3 af tilfaelden­e. Ud af dem bliver naesten halvdelen henlagt eller påtaleopgi­vet af politikred­sene, mens kun meget få sager ender med en dom.

»Af de sager, der bliver sendt ud, er det kun 4 pct., der bliver afgjort ved dom,« sagde Nick Haekkerup og understreg­ede, at tallene giver anledning til overvejels­er om, hvorvidt bagmandspo­litiet bør efterforsk­e flere sager selv i stedet for at sende dem videre til politikred­sene.

»Det er min overvejels­e at flytte de svaere sager ind, så der er de kompetence­r, der skal til for at løse dem,« sagde Nick Haekkerup.

Retsudvalg­ets formand Preben Bang Henriksen (V) havde indkaldt til samrådet. Han understreg­ede, at bagmandspo­litiet fra flere sider er blevet kritiseret for ineffektiv­itet.

En pointe, som Venstrepol­itikeren selv har gentaget i forbindels­e med, atM Jyllands-Postens erhvervsme­die, Finans, sammen med dagbladet Informatio­n har kortlagt et netvaerk af forretning­smaend med forbindels­e til terrorbeva­egelserne Islamisk Stat og al-Qaeda, der

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark