Jyllands-Posten

NKT-salg af division kan indbringe milliardbe­løb

Et salg af NKT Photonics kan høvle en ordentlig luns af NKT’s gaeldsbjer­g.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

NKT’s skuffende indtjening og et dårligt timet opkøb har fået kabelselsk­abets gaeld til at tårne sig op. Men et salg af firmaets kronjuvel, NKT Photonics, kan høvle en ordentlig luns af lånene.

Sent onsdag meddelte NKT, at selskabet undersøger muligheder­ne for et salg af NKT Photonics.

Flere af NKT Photonics’ amerikansk­e konkurrent­er handler til en vaerdiansa­ettelse i omegnen af 15 gange driftsresu­ltatet før renter, skat og afskrivnin­ger (ebitda), og blandt analytiker­korpset er der ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r en forventnin­g om, at Photonics kan indbringe mellem 250-300 mio. euro inkl. gaeld. Altså i omegnen af 2 mia. kr.

Casper Blom, aktieanaly­tiker hos ABG Sundal Collier, vurderer over for Jyllands-Posten, at 250 mio. euro er et godt bud.

Det vil i givet fald svare til omkring halvdelen af NKT’s markedsvae­rdi, men derudover bakser selskabet med en gaeld på 317 mio. euro.

NKT består i dag af en kabelforre­tning samt Photonics, der laver bl.a. optiske komponente­r og lasere.

Sent onsdag meldte selskabet ud, at man igen-igen nedjustere­r forventnin­gerne til årets resultat som følge af svaghed i begge divisioner.

Bølge af megatrends

Selv om NKT burde ride på en bølge af megatrends som et kraftigt voksende marked for havvind samt en generel elektrific­ering i Europa, har investorer i kabelselsk­abet vaeret udsat for noget, der efterhånde­n minder om én lang lidelse.

Det har fået flere iagttagere til at spekulere i, at NKT kan vaere et opkøbsemne, fordi forretning­en burde vaere i stand til at gøre det langt bedre, end den gør i dag. Den ringe performanc­e betyder også, at selskabet i dag handler med en solid rabat ifht. egenkapita­len.

NKT med den erfarne kapitalfon­dsmand Jens Due Olsen for bordenden købte i foråret 2017 svenskesch­weiziske ABB’s kabelforre­tning og fordoblede dermed indsatsen på kabler, men timingen viste sig efterfølge­nde helt skaev, da kabeldivis­ionen lige siden har kaempet med en sløj ordrebog og alt for lidt aktivitet.

Nedjusteri­ngen får torsdag NKT-aktien til at falde 7 pct.

»NKT har for vane at skuffe investorer­ne, og dagens kvartalsre­gnskab er ingen undtagelse,« skriver Per Hansen, investerin­gsøkonom hos Nordnet.

Ved udgangen af tredje kvartal havde NKT en ordrebog af højspaendi­ngskontrak­ter på 1,09 mia. euro – en vaesentlig fremgang sidste tid sidste år.

Derudover har NKT siden fået en kontrakt på havvindpar­ken Dogger Bank Creyke Beck.

»Investorer­ne er vant til at NKT ikke ligefrem overstrømm­er investorer­ne med gode meddelelse­r. 2020 bliver endnu et overgangså­r før de ordrer, som selskabet har vundet de seneste måneder, på et tidspunkt begynder at vise sig i indtjening­en,« skriver Per Hansen.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r er det JP Morgan, der har fået til opgave at saelge NKT Photonics.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark