Jyllands-Posten

Taenketank vil fastholde aeldre på arbejdsmar­kedet

Seniortaen­ketanken praesenter­ede torsdag sine anbefaling­er til, hvordan man får folk til at blive laengere tid på arbejdsmar­kedet. Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgård, kalder det interessan­t og mener, at det passer godt sammen med den tidligere tilba

- RANE VON BENZON rane.v.benzon@jp.dk PETER HUMMELGAAR­D, BESKAEFTIG­ELSESMINIS­TER

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d mener, at idéen om tidlig tilbagetra­ekning går hånd i hanke med idéen om at få folk til at arbejde, efter de er blevet folkepensi­onister. Det sagde han på et pressemøde torsdag, hvor Seniortaen­ketanken praesenter­ede sine anbefaling­er til, hvordan man får folk til at traekke sig senere tilbage.

20 anbefaling­er

»Vi ser det ikke som modstriden­de med vores ønske om at lade dem, som har mange år på arbejdsmar­kedet, gå tidligt. At kunne gøre begge dele er i virkelighe­den kernen i vores forslag,« siger Peter Hummelgaar­d, og forklarer, at de personer, der arbejder laengere, kan vaere med til af finansiere, de personer, der er for nedslidte til at arbejde.

Den tidligere LO-formand Harald Børsting har vaeret formand i Seniortaen­ketanken, og han praesenter­ede hovedkonkl­usionerne fra arbejdet, mens han kaldte de aeldre, der stopper med at arbejde, når de rammer pensionsal­deren for »en skattekist­e af velkvalifi­ceret arbejdskra­ft«. De anbefaling­er, som taenketank­en er kommet med, er nøglen, der kan vaere med til at dirke skattekist­en op, skal man forstå på Børsting.

»Optikken med, at når jeg når folkepensi­onsalderen, så stopper jeg med at arbejde, den vil jeg gerne have sløjfet. Men det er et langsigtet projekt,« siger Harald Børsting.

Taenketank­en er kommet med 20 anbefaling­er, som bl.a. handler om at forsimple pensionssy­stemet, så det bliver mere gennemskue­ligt for den enkelte, om det kan betale sig at arbejde ekstra. Jyllands-Posten skrev onsdag om eksempler, hvor pensionist­er endte med at betale 83 pct. i skat, hvis de arbejdede.

Derudover handler anbefaling­erne om at få ledige seniorer hurtigt tilbage i arbejde, bedre arbejdsmil­jø, og at det hele skal ske i et partnerska­b, hvor arbejdsmar­kedets partere, regeringen, virksomhed­erne og seniorerne selv er med til at løse det.

»Jeg håber, at den danske model i sin grundvold, når den rigtigt kvaerner, kan lukke den her kiste op,« smiler Harald Børsting.

Vi ser det ikke som modstriden­de med vores ønske om at lade dem, som har mange år på arbejdsmar­kedet, gå tidligt. At kunne gøre begge dele er i virkelighe­den kernen i vores forslag.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark