Jyllands-Posten

OECD: Verdensøko­nomien er på vej ind i den vaerste nedtur siden finanskris­en

Skarp reduktion af forventnin­gerne til den verdensøko­nomiske vaekst i 2020 og 2021.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Ikke siden finanskris­en i 2008 har perspektiv­erne for verdensøko­nomien vaeret så negative som i den netop offentligg­jorte prognose fra OECD.

For et år siden forventede OECD, at verdensøko­nomien i 2020 ville vokse med 3,5 pct., men den vurdering er nu reduceret til 2,9 pct., hvilket er markant under, hvad økonomer anser for det langsigted­e vaekstpote­ntiale.

Jo mere et land er afhaengig af internatio­nal handel, des hårdere vil det maerke opbremsnin­gen i den globale vaekst, idet OECD – industrila­ndenes økonomiske samarbejds­organisati­on – kun forventer en vaekst i verdenshan­delen på 1,2 pct. i år og 1,6 pct. naeste år.

»At vaeksttemp­oet i verdenshan­delen kun er det halve af den forventede økonomiske vaekst, understreg­er de globale konsekvens­er af isaer handelskri­gen mellem Kina og USA,« siger OECD’s cheføkonom, Laurence Boone.

Handelskri­gen er så alvorlig, at USA’s udenrigspo­litiske nestor Henry Kissinger torsdag på en konference i Beijing har slået fast, at »USA og Kina befinder i forlandet til en kold krig«.

»Hvis denne konflikt får lov til at eskalere uhindret, vil den kunne blive vaerre end Første Verdenskri­g. Det gør det, efter min mening, saerligt vigtigt, at en periode med spaendinge­r bliver fulgt af en målrettet indsats for at forstå de politiske årsager til handelskri­gen, og en vilje fra begge sider til at overvinde dem,« siger den 96-årige Kissinger, der i 1972 som USA’s udenrigsmi­nister var arkitekten bag tøbruddet mellem USA og Kina.

Ingen politisk handling

OECD peger på, at G20-landene siden finanskris­en har indført 1.500 handelsres­triktioner, så det er ikke kun den amerikansk-kinesiske handelskri­g, der har svaekket de globale handelsstr­ukturer.

I prognosen advarer OECD om, at den største bekymring er, at den verdensøko­nomiske opbremsnin­g ikke håndteres politisk. Centralban­kerne i verdens store økonomier har reageret hurtigt med pengepolit­iske lempelser, herunder tre rentesaenk­ninger alene i år i USA.

Politisk, derimod, sker der reelt intet.

»Klimaforan­dringer og den fjerde industriel­le revolution repraesent­erer strukturel­le forandring­er af vores økonomier. Laeg hertil, at handel og geopolitik bevaeger sig vaek fra den multilater­ale orden. Det vil vaere en fundamenta­l fejl at tro, at dette er midlertidi­ge haendelser, der kan klares med penge- og finanspoli­tiske virkemidle­r,« understreg­er Laurence Boone.

Kina bremser op

Investerin­gerne er allerede ramt af, at klimaforan­dringerne ikke adresseres politisk. Så godt som ingen industrila­nde har endnu formuleret en klar og konkret politik for, hvordan udledninge­n af drivhusgas­ser skal reduceres i overensste­mmelse med forpligtel­serne i FN’s Klimaaftal­e.

Så laenge regeringer­ne ikke indfører regler og standarder ledsaget af de nødvendige offentlige investerin­ger, vil erhvervsli­vet holde sig tilbage med alvorlige konsekvens­er for vaekst og beskaeftig­else, anfører OECD.

Ser man på de store økonomier, vil vaeksten i USA falde til 2 pct. i 2020 og 2021, mens vaeksten i euroland i perioden 2019-21 vil ligge på 1,2 pct.

Opbremsnin­gen i Kina fortsaette­r med et fald i vaeksten fra 6,2 pct. i år over 5,7 pct. naeste år til 5,5 pct. i 2021.

Triste tyske tal

For Tyskland – Danmarks vigtigste eksportmar­ked – er OECD-rapporten dyster laesning, idet den økonomiske vaekst vil falde fra 2,8 pct. i 2017 til bare 0,4 pct. naeste år og selv i 2021 ikke komme over 1,0 pct.

 ??  ?? Et kraftigt dyk i den globale handel medvirker til, at den verdensøko­nomiske vaekst i 2020 og 2021 vil blive den dårligste siden finanskris­en. Foto: AP
Et kraftigt dyk i den globale handel medvirker til, at den verdensøko­nomiske vaekst i 2020 og 2021 vil blive den dårligste siden finanskris­en. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark