Jyllands-Posten

OECD: Rentefradr­aget skal ned i Danmark

Det store rentefald har givet danske boligejere flere penge mellem haenderne og er med til at holde hånden under økonomien. Men nu er det på tide at reducere rentefradr­aget yderligere de kommende år, mener OECD.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Vaeksten i dansk økonomi sagtner farten naeste år, men det er ikke naer så slemt som hos vores naboer. Og så er det på tide at reducere rentefradr­aget for boligejern­e. Sådan lyder det bl.a. i organisati­onen OECD seneste prognose.

»Den staerke eksport vil sagtne farten, i takt med at efterspørg­slen fra handelspar­tnere svaekkes. Solid lønvaekst, fortsat jobskabels­e og negative renter vil dog understøtt­e husholdnin­gernes disponible indkomst og holde hånden under privatforb­ruget,« skriver OECD’s økonomer i prognosen.

Vaeksten i 2020 og 2021 vil falde til 1,4 pct. mod 1,8 pct. i år, lyder det fra OECD.

Det er ikke naer så slemt et fald som i f.eks. euroland hvor vaeksten i perioden 2019-21 vil ligge på 1,2 pct.

Unik mulighed

I Tyskland – vores største marked – vil vaeksten styrtdykke til bare 0,4 pct. naeste år.

OECD regner dog med, at det offentlige forbrug – hvor vaekstrate­n naesten fordobles til 1,4 pct. naeste år- og de offentlige investerin­ger vil hjaelpe med til at holde hjulene i gang herhjemme.

Vaeksten i privatforb­ruget stiger også fra 1,2 pct. i år til 2 pct. i 2020 og 1,8 pct. i 2021, bl.a. fordi rentefalde­t og konverteri­nger for i alt omtrent 320 mia. kr. i år har givet nogle boligejere flere penge mellem haenderne.

OECD slår samtidig et slag for, at de lave renter giver regeringen en unik mulighed for at reducere rentefradr­aget yderligere.

I dag har boligejere mulighed for at traekke 25,6 pct. af renteudgif­ter fra i skat. Fradraget lå på 33,6 pct. så sent som i 2012.

En yderligere reduktion vil afholde husholdnin­gerne fra at optage alt for meget gaeld i deres bolig, mener organisati­onen.

Man foreslår også at stramme lovgivning­en af den finansiell­e sektor i lyset af de seneste års hvidvasksk­andaler.

OECD’s økonomer tager dog tilsynelad­ende ikke højde for, at indfasning­en af de nye boligskatt­er er udskudt til 2024. Derfor indregner de tilsynelad­ende en tilbagebet­aling på omtrent 10 mia. kr. til boligejere, der har betalt for meget i skat, allerede i 2020 og 2021.

Prognosen kommer samme dag som tal for den danske beskaeftig­else, der viste en fremgang på kun 900 personer.

Tallene bekraefter ifølge Jyske Bank, at jobfesten er ved at ebbe ud.

Således er beskaeftig­elsen steget med 1.780 personer i snit de seneste seks måneder. Det er den svageste trendvaeks­t siden 2013.

»Dagens tal er lidt en fortsaette­lse af, hvad vi ellers har set for dansk økonomi over de seneste måneder. Nøgletalle­ne siver lidt,« skriver Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark