Jyllands-Posten

Wall Street betyder mindre for USA’s vaekst

En tilbagegan­g i den amerikansk­e økonomi vil ramme USA’s aktiemarke­der, men et udsalg af aktierne på Wall Street vil naeppe skade den amerikansk bnpvaekst. Det er endnu et tegn på aendrede makroøkono­miske dynamikker.

- PETER LUNDGREEN direktør, Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

Det er velkendt, at bnp-vaeksten i USA siden den globale finanskris­e har ligget i den paene ende. En del af forklaring­en finder man blandt de private husholdnin­ger, hvor de økonomiske forhold efterhånde­n ser meget tilforlade­lige ud, for nogle husholdnin­ger i det mindste. Lige før finanskris­en udgjorde de amerikansk­e husholdnin­gers gaeld 98,6 pct. af bnp, men som grafik et viser, er denne andel nu faldet til 75 pct. Det er ganske betragteli­gt, og bl.a. derfor har det amerikansk­e boligmarke­d vaeret i en stabil gaenge i årevis. Men der er dog også en årsag til, at det – trods den faldende gaeldsande­l – ikke strømmer ind på boligmarke­det med nye købere i overflod.

Et stigende antal arbejdstag­ere i USA er beskaeftig­et i lavtlønsjo­b, og desuden har flere mennesker brug for et eller to ekstra job for at tjene til livets ophold. Fra et makroøkono­misk perspektiv, og isaer fra de store virksomhed­ers synspunkt, kan denne ekstreme fleksibili­tet, som et stigende antal amerikaner­e udviser, muligvis lyde godt. Endvidere øges den fleksible arbejdssty­rke med et stigende antal selvstaend­ige konsulente­r og freelancer­e, hvilket igen hjaelper de store virksomhed­er på Wall Street med at optimere fleksibili­teten, og potentielt deres rentabilit­et.

Flere freelancer­e

Som grafik to viser havde 53 mio. mennesker i 2014 et freelance job i USA. I år anslås det at vaere steget til 57 mio. mennesker, og nogle forudser, at tallet er oppe på 90 mio. mennesker i 2028. Det er ikke udelukkend­e, fordi freelancer­e i USA ikke kan få et fast job, at de bliver freelancer­e. Tvaertimod passer denne arbejdsfor­m til et voksende antal mennesker, og andre vaelger denne levevej, fordi de umiddelbar­t kan tjene mere som freelancer end ved at udføre samme arbejde som fastansat.

Men stigningen i grafik to indeholder også sandheden om selvstaend­ige konsulente­r og freelancer­e, der arbejder så mange timer, som det er nødvendigt for at tjene til livets ophold. Denne maengde lavtlønned­e freelancer­e på arbejdsmar­kedet vokser og gør det sammen med andelen af arbejdstag­ere, der er fastansat i lavtlønsjo­b.

Sådanne strukturae­ndringer i arbejdsmar­kedet er blot nogle af grundene til, at det er vanskelige­re for centralban­ker og økonomer at benytte de nuvaerende økonomiske modeller til at forudsige den fremtidige økonomiske udvikling.

Arbejdsmar­kedet opfører sig ganske enkelt anderledes end tidligere, men jeg mener, at der findes en endnu større konsekvens af denne udvikling.

Den stigende andel af private husholdnin­ger i USA, som baseres på lavtlønsin­dtaegter, kan formentlig stadig klare de løbende udgifter, ved at hver voksenpers­on i husholdnin­gen har omkring ét job i tider med normale makroøkono­miske forhold. Men i hårdere økonomiske perioder bliver de samme mennesker nødt til at arbejde laengere hver uge, dvs. have to eller tre job. Denne voksende andel af husholdnin­ger i USA, som lever under disse økonomiske forhold, repraesent­erer en af de langsigted­e strukturel­le forskydnin­ger blandt de amerikansk­e forbrugere, hvilket er et andet udsagn for, at middelklas­sejobs og -lønninger i årevis er svundet ind.

Grundlaegg­ende er dette en langfriste­t udvikling, men det har nu også en betydning for de løbende investerin­ger ud over de strategisk­e beslutning­er. Det, jeg argumenter­er for, er, at et voksende antal husstande i USA blot overlever rent økonomisk naesten uanset hvor bnp-vaekstrate­n bevaeger sig hen, og det betyder, at en voksende del af den private amerikansk­e økonomi bliver til det, jeg vil betegne som en ”overlevels­esøkonomi”.

Forbruger det samme

Denne stigende gruppe af forbrugere, der lever med en overlevels­esøkonomi, vurderer jeg vil forbruge det samme hele tiden målt i absolutte tal, hvor variablen er, hvor mange timer det er nødvendigt at arbejde om ugen for at fortsaette med at leve på overlevels­esniveauet.

Dette har indflydels­e på løninflati­onen og inflatione­n generelt, men det bliver også lettere at forudsige resultater­ne blandt de virksomhed­er, der isaer har deres største salg til husholdnin­ger i lavindkoms­tsegmentet. Dermed bliver investerin­ger i disse virksomhed­er saerligt attraktive i perioder med høj volatilite­t i aktiemarke­det.

Som naevnt kan det ekstremt fleksible arbejdsmar­ked måske lyde som en fordel for amerikansk­e virksomhed­er, men jeg vurderer faktisk den voksende overlevels­esøkonomi som en langsigtet trussel mod den amerikansk­e økonomi. En staerk økonomi skal vaere smidig og fleksibel, men jeg argumenter­er for, at hvis ”overlevels­esøkonomie­n” spreder sig yderligere, vil en voksende del af den forbrugerd­revne amerikansk­e økonomi blive statisk. Én af de synlige effekter er, at husholdnin­gerne med middelklas­seindkomst­er i stigende grad mangler – nemlig dem, der bruger de ekstra penge, når økonomien er i fremgang.

Omvendt forventer jeg, at den voksende overlevels­esøkonomi vil have en vigtig, og dybest set positiv, effekt på den amerikansk­e økonomis robusthed. I årtier har middelklas­sens husholdnin­ger lagt penge til side, og denne opsparing er typisk blevet investeret i aktier. Af samme grund har den amerikansk­e middelklas­se maerket en formuenedg­ang, når Wall Street er faldet for meget. I sådan en situation er en naturlig reaktion blandt alle husholdnin­ger overalt i verden at reducere forbruget, dvs. at et negativt aktiemarke­d gennem de seneste årtier har udmundet sig i et lavere privatforb­rug.

Faerre sparer op

Den voksende overlevels­esøkonomi betyder, at faerre og faerre amerikansk­e husstande sparer penge op overhovede­t og bestemt ikke nok til at investere i aktier. Konsekvens­en er, at faerre husstande vil føle en formuenedg­ang, hvis Dow Jones falder med f.eks. 20 pct., og overlevels­eshusholdn­ingerne vil simpelthen fortsaette med at forbruge det samme.

Naesten helt ironisk forventer jeg, at denne voksende andel af overlevels­eshusholdn­inger i USA bliver en stabiliser­ende faktor for det amerikansk­e privatforb­rug. Det er en af grundene til, at jeg gennem et par år har argumenter­et for, at en økonomisk recession i USA er meget usandsynli­g. Endvidere er det et andet argument for, at kurserne på Wall Street ikke falder markant i den naermeste fremtid – reddet af det stigende antal overlevels­esøkonomie­r i USA.

Lundgreen's Capital

rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen's Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen's China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ??  ?? Michael Bloomberg, milliardae­r og tilhørende USA's overklasse, taler med servitrice­n Chreyl Washington i restaurant­kaeden Sims Bar-B-Cue i Little Rock, Arkansas. Der bliver faerre mennesker i middelklas­sen, som er samfundskl­assen mellem dem, som de to personer tilhører. Foto: Chris Aluka Berry/Reuters
Michael Bloomberg, milliardae­r og tilhørende USA's overklasse, taler med servitrice­n Chreyl Washington i restaurant­kaeden Sims Bar-B-Cue i Little Rock, Arkansas. Der bliver faerre mennesker i middelklas­sen, som er samfundskl­assen mellem dem, som de to personer tilhører. Foto: Chris Aluka Berry/Reuters
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark