Jyllands-Posten

Novo i historisk opgør med finansiel spaendetrø­je

Det er ikke i tidens ånd at lade sig styre efter finansiell­e målsaetnin­ger. Men det gør ikke nødvendigv­is den danske medicinalk­oncern til en dårligere forretning i fremtiden.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Danmarks mest vaerdifuld­e selskab, Novo Nordisk, smider sin finansiell­e spaendetrø­je. Medicinalk­oncernen dropper sine langsigted­e økonomiske målsaetnin­ger, der isaer har fokuseret på vaerdiskab­ende nøgletal som vaekst i driftsindt­jeningen og staerke pengestrøm­me.

Det er ganske enkelt blevet umoderne at styre sin virksomhed efter et så klart fokus på bundlinjen, selv i en virksomhed med en så klar samfundsbe­vidst profil som Novo Nordisk.

Aktiemarke­dets reaktion er overrasken­de blid. Det er tidligere set, at den kraftige rundbarber­ing af de langsigted­e finansiell­e ambitioner har kostet hundredevi­s af milliarder i markedsvae­rdi.

Nu skal det ikke forstås sådan, at verdens største producent af medicin til sukkersyge­patienter fuldstaend­ig smider kompasset overbord og sejler rorløst rundt på de syv have. De finansiell­e målsaetnin­ger er afløst af fire strategisk­e ambitioner uden tal suppleret med et saet mere specifikke pejlemaerk­er for, hvor Novo Nordisk ser sine enkelte forretning­sområder i 2025.

Men det handler også meget klogt om på den ene side at kunne agere langsigtet og på den anden side tage større risici. Novo Nordisk har frem til indtjening­skrisen i 2015 vaeret kendt for – kvartal efter kvartal – i årevis at levere bedre, end aktiemarke­det havde forventet.

Det er ikke sikkert, at det er en klog strategi for at levere baeredygti­g, lønsom vaekst på den lange bane. Der skal vaere mere plads til at gøre det rigtige for at forsvare sine markedspos­itioner på kort sigt, når Novo Nordisk eksempelvi­s bliver ramt af et voldsomt prispres i USA. Men det må på den anden side aldrig blive en sovepude.

Fremtiden vil byde på både små og store, attraktive muligheder for

Novo Nordisk.

Der er stadig meget at gøre indenfor de eksisteren­de sygdomsomr­åder, men der kan også opstå åbninger indenfor andre kroniske sygdomme. Det kan nemt blive så store investerin­ger, at det vil ramme indtjening­en i en kortere eller laengere periode.

Men det handler også om, at kulturen i Novo Nordisk under Lars Fruergaard Jørgensen skal turde tage større risici. Det kan strenge finansiell­e målsaetnin­ger saette en stopper for.

Dertil kommer, at Novo Nordisk som alle andre større medicinals­elskaber i stigende grad maerker myndighede­rnes og politikern­es skaerpede skepsis overfor sektorens forretning­smetoder.

Det er en speciel balancegan­g at tjene penge – og i mange tilfaelde graensende til overnormal profit – på andre menneskers sygdom. Der pålaegger hele industrien at udvise samfundsan­svar i udstrakt grad for at undgå yderligere regulering eller andre former for indgreb.

Derfor giver det også mening at oppriorite­re vaekst, innovation og tilgaengel­ighed for Novo Nordisks behandling­smetoder mod lidelser, som koster samfundet dyrt. Det drejer sig ikke laengere kun om at kurere, behandle og lindre, men også om at forebygge.

Det er alfa og omega for

Novo Nordisk at bevare omverdenen­s tillid til, at selskabet er en medspiller for at løse de store sundhedspr­oblemer og ikke en modspiller. Her vil skarpe finansiell­e målsaetnin­ger til gavn for aktionaere­rne vaere en torn i øjet.

Nu skal det ikke forstås som om, at Novo Nordisk er blevet mindre ambitiøs. På onsdagens kapitalmar­kedsdag understreg­ede Lars Fruergaard Jørgensen, at de droppede finansiell­e målsaetnin­ger ikke skyldes, at selskabet ikke kan leve op til dem.

En af de mere opsigtsvae­kkende nye pejlemaerk­er er, at den danske medicinalk­oncern går efter at vinde markedsand­ele og sidde på en tredjedel af verdensmar­kedet for diabetesbe­handling i 2025 mod 28 pct. i dag. Det kraever mere end høje vaekstrate­r for en nylanceret diabetespi­lle, Rybelsus, at nå dertil. På den anden side skuffer målsaetnin­gen om at fordoble salget af fedmemedic­in i samme periode.

Carlsberg droppede under topchef Cees´t Hart bryggeriet­s langsigted­e finansiell­e målsaetnin­ger, og det har ikke skadet vaerdiskab­elsen. Nu er håbet, at Lars Fruergaard Jørgensen og hans ledelsesko­lleger også har modet og evnen til at bruge de nye frihedsgra­der.

Det handler også meget klogt om på den ene side at kunne agere langsigtet og på den anden side tage større risici.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark