Jyllands-Posten

»Man er nødt til at vaere udholdende i den her branche«

Efter mere end 30 år i finansbran­chen har Jeppe Christians­en, adm. direktør i Maj Invest, isaer laert en ting: at stå fast i modvind.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Han havde aldrig for alvor beskaeftig­et sig med investerin­g. Men i 1988 blev 29-årige Jeppe Christians­en ansat i Lønmodtage­rnes Dyrtidsfon­d (LD) af Poul Nyrup Rasmussen, dengang direktør i LD. Her skulle Jeppe Christians­en styre en tredjedel af fondens milliardpo­rtefølje. En af aktierne i portefølje­n var Nordisk Fjer.

Jeppe Christians­en bemaerkede, at Nordisk Fjer hele tiden manglede penge, og da LD var en af de største aktionaere­r, tog han afsted til generalfor­samling for at stille en masse spørgsmål.

I regnskabet kunne han se, at selskabet ikke havde en klink, kun gaeld. Men på generalfor­samlingen fortalte Nordisk Fjer en anden historie. Og svarede aldrig på spørgsmåle­ne.

»Så gik jeg hjem og solgte alle aktierne. Egentlig ikke fordi jeg havde set, hvad der ville ske, men ud fra tesen om, at når de ikke ville svare, så var der nok noget galt,« fortaeller Jeppe Christians­en.

Det første år efter fortsatte Nordisk Fjer-aktien med at stige. Først et år senere oprullede svindelska­ndalen, da selskabet havde fusket med regnskaber­ne, og det endte med et kollaps med et tab til kreditorer og aktionaere­r på 4 mia. kr.

»Det var sundt at få sådan et år i modvind, hvor man skal stå fast,« siger han.

»Sådan er det i finansmark­ederne. Det er meget tit, at man foretager sig noget fornuftigt og velbegrund­et, men så bevaeger markederne sig imod dig. Når jeg taenker over det, så er det noget af det, jeg har laert mest af.«

Jeppe Christians­en er adm. direktør for Maj Invest, som han stiftede i 2004 med midler fra LD.

Det begyndte ikke så nemt

Han fylder 60 år og kan se tilbage på en berigende karriere, hvor medejerska­bet af Maj Invest de seneste 15 år har vaeret højdepunkt­et. Men det begyndte ikke helt nemt.

»Det første, vi lavede, var nogle meget forsigtige portefølje­r inklusive produktet Kontra, men ingen syntes rigtigt om det, og ingen ville købe,« fortaeller han.

Kontra er en fond, der kun køber vaerdipapi­rer, der klarer sig godt under kriser. I 2006 var der ingen, der troede på, at der lå en raekke risici forude med et oppustet banksystem. Men så kom finanskris­en i 2008, og så kom investorer­ne.

»Men der var to år, hvor den ikke gav noget. To år, hvor vi skulle stå fast,« påpeger Jeppe Christians­en.

»Det er en svaer branche, men det er også det, som har tiltalt mig. Man er nødt til at vaere udholdende.«.

Maj Invest har over 100 ansatte, millionove­rskud og flere internatio­nale kunder.

Det med at jagte hurtige resultater tror Jeppe Christians­en ikke på.

Det er vigtigt at traeffe velovervej­ede beslutning­er og have tålmodighe­d.

Det håber han at kunne give videre til sine børn, for når man er ung, »har man det med at jage rundt efter et eller andet,« men det behøver man ikke.

Middag med familien

»Den der idé med, at i morgen er alting anderledes – sådan er det jo ikke. Ting tager tid, og vi aendrer os ikke helt så hurtigt. Der er meget mere inerti i de fleste ting, end man taenker over,« siger Jeppe Christians­en.

Han erkender dog, at han ikke selv er god til at tage den med ro i hverdagene.

I fritiden forsøger han at skrue tempoet ned ved at laese så meget som muligt inden for bl.a. historie og hygge sig med familien, som han tit rejser med.

De 60 år skal fejres med en middag ude med familien, for den store fest har Jeppe Christians­en allerede holdt. Den slog han sammen med sønnen, der fyldte 30 år tidligere på året.

 ??  ?? Jeppe Christians­en står i spidsen for Maj Invest. I sin fritid forsøger han at skrue tempoet ned med bøger om historie. Foto: Michael Bothager
Jeppe Christians­en står i spidsen for Maj Invest. I sin fritid forsøger han at skrue tempoet ned med bøger om historie. Foto: Michael Bothager

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark