Jyllands-Posten

Politisk opbakning til projekt til 142 mio. kr i Gellerup

Byggeriet af et sportsog kulturcamp­us begynder naeste år, og i 2021 står et beboerhus, et nyt bibliotek, et bevaegelse­shus samt en verdenspla­ds faerdig i hjertet af Gelleruppa­rken.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Forvandlin­gen af Gelleruppa­rken til et attraktivt boligområd­e har allerede ført til fem nedrevne boligblokk­e, et stort kommunalt kontorbygg­eri og etablering­en af en bypark med søer, traeer og legepladse­r.

Mandag blev endnu et stort skridt i retning af at normaliser­e det udsatte boligområd­e taget, da en enig magistrat og dermed et flertal af byrådets partier, blåstemple­de at afsaette 142,4 mio. kr. til et nyt sports- og kulturcamp­us.

Det skal opføres direkte øst for Karen Blixens Boulevard.

Sagen bliver taget op på det kommende byrådsmøde, hvor kommunalpo­litikerne skal tage beslutte, hvorvidt de vil afsaette 75,6 mio. kr. til et bevaegelse­shus, hvor bl.a. Aarhus Klatreklub, Gøglerskol­en, Cirkus Tvaers og Fodboldklu­bben ACFC får hjemme. 43,3 mio. kr. til et nyt bibliotek, som skal fungere som et beboerhus, og hvor en sundhedskl­inik samt et kulturhus vil have hjemme. Samt 23,5 mio. kr. til Verdenspla­dsen, hvor der bl.a. er plads til sport, forestilli­nger, markedsdag­e og udendørs biograf.

Fra hele verden

Aarhus Kommune forventer, at sports- og kulturcamp­usset vil tiltraekke op mod 600.000 besøgende årligt. Første spadestik bliver taget i april 2020, og anlaegspro­jekterne skal stå klar i november 2021. Området udvikles i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Brabrand Boligforen­ing, og projektet er tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects, der skal stå for opførelsen sammen med Masu Planning ApS, Loop Architects og Cowi A/S.

Af de 142 mio. kr., sportsog kulturcamp­us koster, finansiere­r Aarhus Kommune 95,5 mio. kr., mens det resterende beløb hentes hjem fra bl.a. fonde og Brabrand Boligforen­ing. I naerheden vil Verdensbad­et senere blive opført, hvor gaester får adgang bade- og wellnessti­lbud inspireret af badetradit­ioner fra hele verden.

Yderligere nedrivning

Sports- og kulturcamp­us er en del af helhedspla­nen for Gellerup/Toveshøj fra 2010. I juni 2018 vedtog byrådet et bredt forlig om en yderligere udviklings­plan for Gelleruppa­rken, der betyder, at mindst ni blokke skal rives ned i området frem til 2030.

Modsat helhedspla­nen fra 2010 kunne beboerne i Gelleruppa­rken ikke acceptere de nye nedrivning­splaner, og i april stemte afdelingsb­estyrelsen nej til nedrivning­er af boligblokk­e. Nej til at der bygges et nyt beboerhus samt et sports- og kulturcamp­us og nej til at saelge jord til projektet.

Hvad det har af konsekvens­er for opførelsen af campusset er endnu uvist.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark