Jyllands-Posten

”Kritiske problemer af betydning for patientsik­kerheden” på bosted for udviklings­haemmede

Medarbejde­rne på Bofaelless­kabet Solsikken i Skanderbor­g Kommune skulle med øjeblikkel­ig virkning stoppe med at håndtere medicin, efter at Styrelsen for Patientsik­kerhed havde vaeret på besøg.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Der er så store problemer med medicinhån­dteringen på Bofaelless­kabet Solsikken i Skanderbor­g, at det medfører en vaesentlig­t forøget risiko for patientsik­kerheden. Det har Styrelsen for Patientsik­kerhed vurderet efter den 5. november at have besøgt stedet på et såkaldt varslet planlagt tilsyn. Den 14. november faldt afgørelsen, og personalet på det kommunale bofaelless­kab med plads til 26 voksne udviklings­haemmede fik med øjeblikkel­ig virkning forbud imod at administre­re medicin til beboerne.

Alvorligt

Af rapporten fremgår det, at der på bostedet er problemer med medicinhån­dteringen, at der ikke systematis­k bliver foretaget sygeplejef­aglige vurderinge­r og opfølgning på dem, at den sundhedsfa­glige dokumentat­ion er meget mangelfuld, at reglerne om patienters retsstilli­ng ikke bliver fulgt, at medarbejde­rne ikke har korrekt håndhygiej­ne, og at der mangler sundhedsfa­glige instrukser til medarbejde­rne.

Styrelsen for Patientsik­kerhed noterede f.eks. ved en stikprøve, at der manglede navn på den kurv, en patients medicin blev opbevaret i, ligesom der ikke stod navn på alle håndkøbspr­aeparater i kurven. Eftersom patienten boede sammen med en anden patient, og begges medicinbeh­oldninger stod i samme skab, gav det ifølge Styrelsen for Patientsik­kerhed risiko for sammenblan­ding.

Og i de tre journaler, styrelsen gennemgik ved besøget, manglede der oplysninge­r om, hvorvidt patienten var vurderet til helt eller delvist selv at kunne give et informeret samtykke til pleje og behandling.

Så er der noget galt

Samlet set udløste de mange problemer på Bofaelless­kabet Solsikken 35 krav og et straksforb­ud mod at fortsaette med medicinhån­dtering.

»Jeg opfatter det som meget alvorligt, og jeg har taget det meget alvorligt,« lyder reaktionen fra den ansvarlige for området i Skanderbor­g Kommune, koncernche­f Lis Kaastrup.

JP Aarhus ville gerne have spurgt lederen af Solsikken, hvorfor det er kommet så vidt, men han henviser til koncernche­fen.

Formanden for pårørender­ådet på stedet ønsker ikke at udtale sig om sagen, men det vil formanden for Skanderbor­g Kommunes handicaprå­d, Johannes Østergaard Jørgensen, gerne. Han var noget overrasket, da han og resten af rådet tirsdag blev orienteret om resultatet af tilsynsbes­øget.

»Jeg blev overrasket over, at det er så alvorligt, at der var et straksforb­ud. Så er der noget galt,« siger han og fortaeller, at de i handicaprå­det talte en del om det og aftalte, at de ville følge op på udviklinge­n.

Handleplan­er og uddannelse

Efter tilsynsbes­øget blev medicinhån­dteringen øjeblikkel­igt overgivet til sundhedsfa­gligt personale fra kommunen, mens der blev ivaerksat udarbejdel­se af handleplan­er og efteruddan­nelse af personalet på Bofaelless­kabet Solsikken.

Det fortaeller koncernche­f Lis Kaastrup og oplyser, at kommunen faktisk det seneste halvandet år har haft et saerskilt fokus på at opkvalific­ere bostederne sundhedsfa­gligt – de burde f.eks. have haft besøg af en sundhedsfa­glig konsulent. Noget kan dog tyde på, at vedkommend­e ikke har vaeret på besøg på Solsikken, eller at personalet ikke har taget vedkommend­es input ad notam.

Hun påpeger, at en del af de ting, Styrelsen for Patientsik­kerhed bemaerker, nok også kan skyldes, at der er en forholdsvi­s nytiltrådt leder samt nye medarbejde­re, som ikke har fået sat sig godt nok ind i tingene.

Og selv om påbuddet fra styrelsen er alvorligt, så kalder hun det stadig en gave, at de på den måde bliver kigget over skulderen.

Ifølge Lis Kaastrup bliver påbuddet om ikke at administre­re medicin ophaevet inden laenge, fordi der er sendt handleplan­er og efteruddan­net personale.

Hos Styrelsen for Patientsik­kerhed forklarer Charlotte Hjorth, overlaege og enhedschef, at det ikke skyldes, at styrelsen slipper stedet igen. Der er typisk flere tempi i den slags sager. Efter styrelsen har set en instruks fra stedet og fået at vide, at folk er oplaert, kan de få lov til at håndtere medicin igen. Efterfølge­nde tjekker Styrelsen for Patientsik­kerhed ved et opfølgende besøg, at de på stedet lever op til det, de har meddelt.

Bostedet Solsikken var udvalgt ved en tilfaeldig stikprøve, men Styrelsen for Patientsik­kerhed har de seneste to år haft et saerskilt fokus på bosteder, fordi der tegner sig et billede af, at der flere steder er problemer med isaer medicinhån­dtering.

Jeg opfatter det som meget alvorligt. Lis Kaastrup, koncernche­f Skanderbor­g Kommune

 ?? FOTO: CASPER DALHOFF ?? Der var så meget galt på Bofaelless­kabet Solsikken i Voerladegå­rd, at Styrelsen for Patientsik­kerhed udstedte et strakspåbu­d om at indstille håndtering af medicin.
FOTO: CASPER DALHOFF Der var så meget galt på Bofaelless­kabet Solsikken i Voerladegå­rd, at Styrelsen for Patientsik­kerhed udstedte et strakspåbu­d om at indstille håndtering af medicin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark