Jyllands-Posten

Saerligt fokus på bosteder viser, at der ofte er problemer med medicinhån­dteringen

Styrelsen for Patientsik­kerhed har efter en lovaendrin­g i 2016 haft et øget fokus på bosteders sundhedsfa­glige pleje.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Der har siden 2017 vaeret et øget fokus på patientsik­kerheden på bosteder landet over. Styrelsen for Patientsik­kerhed har således efter en lovaendrin­g i 2017 saerskilt besøgt bosteder for at kontroller­e, om de lever op til lovgivning­en. Og selv om besøgene i 2018 viser et noget bedre resultat end i 2017, er der ifølge Charlotte Hjort, overlaege og enhedschef hos Styrelsen for Patientsik­kerhed, stadig udfordring­er med at sikre patientsik­kerheden. Det er isaer medicinhån­dteringen, der er udfordring­er med, og det skyldes, vurderer hun, en udfordring med at opkvalific­ere personalet til at udføre sundhedsfa­glige opgaver.

»Der er mange forhold, der kan spille ind, og mange faldgruber, men det kan skyldes, at mange personer er blandet ind i medicinhån­dtering. Der kan også vaere noget med arbejdsgan­gene, hvor man bliver forstyrret midt i medicinhån­dteringen. Noget af medicinen er ret potent medicin, hvilket kraever saerlig instruktio­n, saerligt når det mange steder er personale uden en sundhedsfa­glig grunduddan­nelse, som varetager medicinhån­dtering,« forklarer hun til JP Aarhus.

Hun understreg­er, at der ikke behøver vaere sundhedsud­dannet personale, men så skal der til gengaeld vaere gode instrukser udarbejdet af ledelsen såvel som instruktio­n af den enkelte medarbejde­r.

Flere problemer

Set i forhold til andre behandling­ssteder er der på landets bosteder typisk flere problemer af alvorliger­e karakter. Det afslører de tilsynsbes­øg, Styrelsen for Patientsik­kerhed har gennemført på bosteder i 2017 og 2018.

»Grunden til, at vi har et saerligt fokus på bostederne, er, at der f.eks. i forhold til sygehuse og kiroprakto­rer er langt flere, der procentmae­ssigt får påbud på grund af større eller kritiske problemer af betydning for patientsik­kerheden.«

»Jeg tror, det kan vaere, fordi det centrale på bosteder er den socialpaed­agogiske indsats, mens der traditione­lt ikke har vaeret så meget fokus på det sundhedsfa­glige.«

Styrelsen for Patientsik­kerhed gennemført­e i 2018 166 tilsynsbes­øg, hvoraf 100 var stikprøveb­aserede planlagte tilsyn. Af dem medførte 19 pct. et påbud og vurderinge­rne ”større problemer af betydning for patientsik­kerheden” eller ”kritiske problemer af betydning for patientsik­kerheden”. I 2017 var det 27 pct. af de 136 bosteder, som fik besøg af Styrelsen for Patientsik­kerhed.

Alle målepunkte­r er opfyldt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark