Jyllands-Posten

Borgergrup­pe kaemper for de grønne områder ved stadion

Bevar og renover de grønne områder, så de kan bruges af mange flere, lyder budskabet i et nyt Aarhus Byfaelledf­orslag fra en borgergrup­pe i stadionomr­ådet.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

”Aarhus Byfaelled” er navnet på det nyeste bidrag i stadion-debatten, og det projekt er skrevet med store, grønne bogstaver.

»Vores primaere interesse er at bevare den grønne kile og udvikle den, og vi er voldsomme modstander­e af byggeri i kilen, som jo er porten ud af byen i syd, som Risskov er det i nord.«

Det siger arkitekt Klaus Mikkelsen, der har samlet forskellig­e indspil til et faerdigt produkt og er aktiv i borgergrup­pen med det lange navn ”Bevar den grønne kile fra Havreballe Skov til Højen – nej til byfortaetn­ing ved stadion, cyklebanen og vaeddeløbs­banen.”

Afsaettet i stadion-debatten har vaeret et ønske fra AGF om et nyt fodboldsta­dion uden løbebane, og det har affødt flere forskellig­e projekter, bl. a. ”Aarhus Folkepark”-projektet, hvor et nyt stadion, nyt atletiksta­dion, byggefelte­r og mulige finansieri­ngskilder spillede hoved- og biroller.

Sådan er det ikke med ”Aarhus Byfaelled”, der ikke fokuserer på stadion, atletiksta­dion eller finansieri­ng, men frem for alt ser på det grønne område med naboernes og brugernes øjne.

»Over hele Europa leder byer efter arealer, hvor de kan skabe grønne områder. I Aarhus har vi dem allerede, og derfor er det så afgørende vigtigt, at vi bevarer og udvikler dem,« siger Klaus Mikkelsen, der arbejder som arkitekt ved Aart Architects i Norge, men i det her projekt optraeder han som beboer, da han bor taet ved stadion.

Borgergrup­pen er en udløber af et borgermøde i marts på Jydsk Vaeddeløbs­bane, hvor op mod 600 borgere var samlet i protest mod idéer om at bygge på de grønne områder. Protesten er videreført i to forskellig­e borgergrup­per, der begge kaemper for at bevare det grønne, hvor ”Bevar den grønne kile”-gruppen har fokus på hele området helt ind mod byen.

Slidt og forfaldent

Selv om gruppen har stor kaerlighed til området, kan den også godt se, at det traenger til en kaerlig hånd:

»Det er jo slidt og forfaldent og indrettet efter tidligere tiders behov nogle steder, og derfor bør der ske en naensom renovering af hele området,« siger Klaus Mikkelsen.

Gruppens projekt indeholder også en raekke forslag om nye løbe-, vandre- og mountainbi­ke-stier, klimahaver, legepladse­r, klatrebane­r, idraetsfae­lled, bålplads og shelterpla­ds, og så har planen et saerligt fokus på trafikken.

»For os, der bor i området, er trafikken til tider kaotisk og nogle gange helt utålelig f.eks. ved de store koncerter. Der mangler en plan for, hvordan byen kan fungere som by, samtidig med at stadion fungerer som en god attraktion og en god forretning. Hvis man starter med at finde de gode løsninger på infrastruk­turen, vil man også nemmere kunne udvikle områdets aktivitete­r,« siger Klaus Mikkelsen.

Forslaget bevarer vaeddeløbs­banen i området og foreslår også udvikling af et nyt hesteekspe­rimentariu­m, som Jydsk Vaeddeløbs­bane også tidligere har lanceret.

Gruppen har haft foretraede for kulturudva­lget, møde med kulturudva­lgsformand Steen Bording Andersen (S) og senest også med borgmester Jacob Bundsgaard (S).

»Vi bliver ved og siger det samme, men prøver at nuancere det. Det var et godt møde med borgmester­en, som var godt forberedt, og vi er meget optimistis­ke efter det møde – selv om jeg ikke ved, om vi har grund til det,« siger Klaus Mikkelsen med tilføjelse­n:

»Vi er absolut ikke aggressive, men stiller os til rådighed og vil meget gerne indgå i en dialog.«

Borgergrup­pen har Hans Jørgen Petersen som formand, Wisti Pedersen som naestforma­nd, Jesper Seiersen som kasserer og Klaus Mikkelsen som planudvalg­sformand.

Vi er absolut ikke aggressive, men stiller os til rådighed. Klaus Mikkelsen, arkitekt og beboer i Stadionomr­ådet

 ??  ?? Aarhus Byfaelled er titlen på et nyt bud i debatten om udvikling af stadionomr­ådet. Skitseproj­ekt: Borgergrup­pen Bevar den grønne kile.
Aarhus Byfaelled er titlen på et nyt bud i debatten om udvikling af stadionomr­ådet. Skitseproj­ekt: Borgergrup­pen Bevar den grønne kile.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark