Jyllands-Posten

Lån kan koste attraktion­er livet

Der var reelt tale om evighedslå­n, da Arbejdsmar­kedets Feriefond udlånte millioner til attraktion­er, lyder det.

-

Omkring 30 museer og attraktion­er overvejer nu at gøre faelles (prøve)sag imod Arbejdsmar­kedets Feriefond.

Attraktion­erne, heriblandt Fregatten Jylland, Fjordcentr­et ved Randers Fjord og Hou Søsportsce­nter, står til at skulle betale store millionbel­øb tilbage til fonden. Beløb, der for nogle vil medføre konkurs.

Stridspunk­tet er ifølge bestyrelse­sformand for Fregatten Jylland, Tommy Bøgehøj, om man kan løbe fra en mundtlig aftale.

Det mener attraktion­erne, at Arbejdsmar­kedets Feriefond gør ved at inddrive lån, der på skrift blev givet som 25-årige rente- og afdragsfri­e lån med mulighed for forlaengel­se.

Evighedslå­n

Reelt var der dog tale om evighedslå­n. Attraktion­erne fik i sin tid mundtlig lovning på, at pengene ikke skulle betales tilbage, lyder det fra Tommy Bøgehøj.

»De har sagt det, og det har også stået i deres vedtaegter. Så laver de deres vedtaegter om. Jeg synes, det er en interessan­t sag at få afprøvet, om man virkelig juridisk kan løbe fra en mundtlig aftale. Om et mundtligt tilsagn er lige så gyldigt som et skriftligt tilsagn,« siger han til TV2 Østjylland.

Ifølge Tommy

Bøgehøj vil en lang raekke vidner fra de 30 attraktion­er kunne sige, at de har et mundtlig tilsagn.

Fregatten Jylland er selv blandt de attraktion­er, der må lukke og slukke, hvis Arbejdsmar­kedets Feriefond vil inddrive samtlige de 56 mio. kr., som turistattr­aktionen skylder fonden.

Lånet blev optaget i 1990'erne, og pengene blandt andet brugt til en restaurant og museumsbyg­ninger.

»Men vi vandt krigen i 1864, og vi taber heller ikke den her, det er jeg ret sikker på, siger bestyrelse­sformand Tommy Bøgehøj til TV2 Østjylland.

Venter på EU

Hou Søsportsce­nter, der er et feriested for mennesker med et handicap, lånte for 25 år siden 13 millioner kroner af Arbejdsmar­kedets Feriefond.

»Hvis vi skal betale pengene tilbage nu, vil det ende med, Hou Søsportsce­nter går konkurs. Det vil pirre min indignatio­n ret kraftigt. Ikke kun på egne vegne, men også for alle de mennesker, der så ikke laengere har en feriemulig­hed,« siger direktør for Hou Søsportsce­nter, Søren Kristianse­n, til TV2 Østjylland.

Arbejdsmar­kedets Feriefond aendrede vedtaegter­kort efter, at et politisk flertal i 2014 besluttede at overføre 360 millioner kroner fra fonden til staten.

Lige nu venter politikern­e på Christians­borg på en afgørelse i EU, inden de skal tage stilling til, om lånene skal eftergives eller tilbagebet­ales.

Pengene i Arbejdsmar­kedets Feriefond kommer fra alle de danskere, der ikke har brugt deres feriepenge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark