Jyllands-Posten

Hvad optager borgerne i Aarhus?

Borgerindd­ragelse kan gribes an på en helt anden måde, hvis borgernes mening da ellers interesser­er byrådet.

-

Marie Nørgaard Laursen Irisvej 9, Viby J

Liselotte Petersen Jyllands Allé 93, Højbjerg

Netop nu i dette efterår arbejder byrådet bl.a. med at skabe rammer for visionsarb­ejdet med det grønne område ved Stadion fra Havreballe Skov til Højen, hvor Stadion, Cykelbanen og Vaeddeløbs­banen ligger. Byrådet laegger op til borgerindd­ragelse og også til fokus på at bevare og udvikle grønne områder i byen. Det kan vi forstå på udtalelser i medierne. Tak for det.

Lad os her i ventetiden minde politikern­e om, hvad der optager borgerne i Aarhus.

Jo, borgerne bliver mere og mere optaget af den grønne dagsorden, som efterhånde­n også er kommet til at hedde klimadagso­rdenen. Men også andet optager dem: kvaliteten af de bygninger og byrum, de lever i. Suser det om gadehjørne­rne, er der luft mellem bygningern­e og muligheder for at mødes, så det, arkitekter kalder mikromiljø­et, er velfungere­nde?

Hele Danmark og hele verden undergår hastigt en holdningsa­endring til ompriorite­ring af samfundets ressourcer, fordi borgernes syn på vaerdier aendrer sig. Vi vil genskabe forudsaetn­ingerne for, at vores børn og børnebørn kan skabe gode liv for dem selv og det samfund, de lever i.

Vi vil bo i grønne bymiljøer og i kulturmilj­øer, hvor bygninger og landskab haenger sammen i en helhed – historisk og funktionel­t, og ikke bare ses ude af kontekst med borgernes syn på byens dna og kernevaerd­ier.

Vi vil ompriorite­re og bidrage økonomisk til at gennemføre de forandring­er i samfundet, som er nødvendige.

Sidst, men ikke mindst, vil vi borgere inviteres tidligt ind i udviklings­processern­e.

Overalt i Aarhus og omegn hører vi om protester mod byfortaetn­ingen, som den hidtil har udfoldet sig: inddragels­e af hver en ledig kvadratmet­er mellem husene og grønne områder, som med et snuptag byfortaett­es, mod at der loves guld og nye grønne skove andre steder i kommunen.

Helt lokalt i det store grønne område ved Stadion er der meget på spil netop nu:

Lad os som udgangspun­kt blive enige om ikke at byfortaett­e i dette område, men tvaertimod reservere det til idraet, kultur og masser af grønne områder med skov, graes og stier, som alle kan bruge.

Vi har alle muligheder for at se på området i sin helhed med helt friske øjne – også borgerfris­ke øjne. De kultur- og idraetsins­titutioner og -bygninger, som er i området, skal de alle sammen vaere her? Skal der vaere nye? Hvordan får flest mulige borgere adgang til hele området og mulighed for at bruge det rekreativt?

Der er god økonomi i at bevare gode kulturmilj­øer: Det skaber også vaerdi for byens turisme, erhverv og bosaetning på den lange bane.

Vi opfordrer til at viske tavlen ren og bruge forskellig­e tilgange til at inddrage borgerne. Byrådets politikere har ved kommunalva­lget ”vundet” magten for fire år og hersker og deler derfor ud fra flertalsbe­slutninger. Men byrådet vil også gerne inddrage borgerne undervejs.

Hvordan kan byrådet skabe mulighed for en tidlig inddragels­e af borgerne?

•Ved at lave rammer for en borgersaml­ing (også kaldet et borgerting eller et borgerpane­l). Alle borgere indbydes til at deltage og blandt de interesser­ede udvaelges deltagerne tilfaeldig­t på baggrund af en fordeling på køn, alder, erhverv, bopael med mere. Det sikrer repraesent­ation af brede borgersyns­punkter og interesser.

•Borgersaml­ingen holder firefem møder, betjenes af et ”sekretaria­t” og en profession­el moderator, som hjaelper med at tilrettela­egge, holde styr på relevant materiale, lokalplane­r, indkaldte fagfolk og lave mundtlige og skriftlige opsamlinge­r.

•Desuden møder borgersaml­ingens deltagere almindelig­e borgere ved et klassisk åbent borgermøde, hvor de praesenter­er deres anbefaling­er til byrådet.

•Københavns Kommune afvikler lige nu en borgersaml­ing, hvor der arbejdes med en anbefaling til Borgerrepr­aesentatio­nen om trafikudvi­klingen

Nej, det er det ikke.

Det kraever ganske vist mere arbejde og flere ressourcer af byens embedsfolk og politikere, men til gengaeld er det muligt at få nogle gode borgerdial­oger, som i kraft af både processen og den afsluttend­e anbefaling til byrådet vil få borgere og politikere til at opleve, at de gensidigt kan påvirke hinanden.

Det er demokrati meget taet på borgerne, og det vil give øget styrke til byrådets arbejde med at traeffe indgribend­e beslutning­er – også i det naere lokalsamfu­nd. Og det vil helt sikkert betyde noget for, hvordan vi vaelgere saetter vores kryds ved naeste valg, skal vi hilse at sige.

Vi håber, at I afslutter arbejdet med åbent sind og uden at have afklapset alting med fonde og private og mindre private aktører på forhånd. Vi håber og tror på, at I er åbne for bredt at inddrage borgerne tidligt i processen, så der ikke bare bliver tale om hurtige høringsrun­der og borgermøde­r, som mest af alt minder om skueproces­ser.

Tak til byrådet for det store arbejde, det gør – vi bakker op og er klar til at hjaelpe til som aktive borgere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark