Jyllands-Posten

Den Gamle By giver julen dybde og dimension

I Den Gamle By saetter vi i julen alle sejl til for at fortaelle om de traditione­r og mange historiske lag, som gør julen til noget helt saerligt.

- THOMAS BLOCH RAVN

Og det er derfor, man i Den Gamle By kan opleve det sparsomme lys og fornemme, hvor vigtigt det var i den mørke juletid. Spillet mellem lys og mørke er jo et helt grundlaegg­ende element i både den hedenske fejring af solhvervet og den moderne jul, selvom det i dag kan vaere naesten umuligt at forstå i nutidens kamp om at bruge så mange watt som overhovede­t muligt.

Jeg tror, de fleste af os oplever, at der er nogle saerlige tidspunkte­r og situatione­r, hvor man kommer dybere ned i sine følelser og sin oplevelse af verden. Det vaere sig i forbindels­e med livets store overgange – fødsel, bryllup og død. Men det gaelder også ved årets store overgange, og her spiller julen en helt saerlig rolle. I sådanne sammenhaen­ge bliver småskaermy­dsler og daglige gøremål mere ligegyldig­e, og man får den der forunderli­ge fornemmels­e af noget gammelt og kraftfuldt. Det er en helt speciel følelse, og jeg tror, det er det, der gør, at så mange har et saerligt forhold til julen i Den Gamle By.

Den franske historiker Philippe Ariès har engang udtrykt det på den måde, at det er historiens – og museernes – opgave at afhøvle nutiden, så den bliver gennemsigt­ig. Med Den Gamle Bys vifte af oplevelser prøver vi at give museets gaester hygge og samvaer på en måde, så de samtidig også oplever, at de får noget med hjem. En ny tanke, en forundring eller måske en viden, som man ikke havde før. Vi ønsker at give julen dybde og dimension.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark