Jyllands-Posten

I skovens dybe mudder og mørke

Efter mørkets frembrud løber 175 mennesker rundt i Marselisbo­rg Skovene på udvalgte onsdage, men hvorfor? Svaret er et udsolgt event, der hedder Nighttrail Aarhus.

- KRISTIAN KOROTAYEV CASPER DALHOFF Fotograf kristian.korotayev@jp.dk casper.dalhoff@jp.dk

Har du nogensinde kørt gennem skoven ved Marselisbo­rg efter mørkets frembrud og undret dig over løbende mennesker, lysglimt og reflektere­nde poster?

På vanlige hjemture fra det centrale Aarhus, kører jeg af og til gennem skoven, og engang fik jeg et chok af de større, da jeg pludselig så et menneskeha­v løbe forvildet rundt dybt inde i skoven.

Jovist, efter mange gyserfilm i tidens løb har min fantasi det nogle gange med at tage overhånd, og tankerne kredsede denne gang hurtigt hen mod saere kulter og nedgravede tyvekoster.

En udvalgt aften i slutningen af november satte jeg mig for at undersøge et faenomen, der åbenbart finder sted ret hyppigt. Et såkaldt nighttrail.

Kaempe lucia-optog

Pandelampe­rne lyser op, da flokken kommer løbende. Mest af alt ligner det et kaempe luciaoptog midt ude i den kulsorte skov. Orienterin­gsklubben Pan Aarhus inviterer seks gange om året på løb efter mørkets frembrud i skovene omkring Marselisbo­rg. Ruten er altid ny, men mudder, stejle skraenter og syregarant­i i benene er alle elementer, der går igen.

Jonas Munthe er hovedansva­rlig for Nighttrail Aarhus. Han startede løbet som aktivt medlem i eliteafdel­ingen i Orienterin­gsklubben Pan Aarhus, hvor han har vaeret i 15 år. Han fortaeller om en svaer begyndelse:

»Da vi startede løbet for seks år siden, kom der ikke saerlig mange. Vi planlagde egentlig bare at køre saesonen faerdig. Der var 15 deltagere, og vi var 15 frivillige, der stod for løbet. Vi måtte jo løbe med selv, så det lignede, at der var nogen.«

I dag behøver de frivillige ikke laengere selv at løbe med. Til aftenens event er der udsolgt med 175 løbere. Det er en tendens, der i dag er helt normal for løbet.

Midt i et sumpet område kommer de første løbere i rask trav. Tempoet er højt og skovbunden fast. Da de første 50 har passeret, begynder underlaget at ligne en festivalpl­ads på sidstedage­n. Flere løbere har besvaer med overhovede­t at komme igennem, og pludseligt mister en mand i en orange refleksves­t sin sko. Den er vaek i det mørke mudder. Ude af syne for den tydeligt frustrered­e og forvirrede mand.

»Saet i gang!«

»For nogle år tilbage havde vi en ung deltager, der undervejs i løbet mistede sin ene sko i et sumpet område. Han kom i mål med kun en sko,« siger Jonas Munthe, inden han fortsaette­r sin beretning.

»Han deltog i de tre efterfølge­nde løb, og tredje gang fandt han den forsvundne sko. Da han kom i mål løftede han sin nyfundne sko, som var det et trofae,« udbryder han med et grin.

Så galt gik det dog ikke manden i den orange refleksves­t. Med desperatio­n lysende ud af øjnene, lykkedes det ham at befri sin mistede genstand fra den modstandsd­ygtige sump. For den desperate løber var det svaert at kende forskel på mudder, fod og sko, men afsted traskede han videre i jagten mod målstregen.

Nogle deltagere kunne forveksles med biler i den kulsorte skov, da visse har investeret i ultra kraftige pandelampe­r med helt op til 6.000 lumen. Pandelampe­r skal der også til, da det er det eneste redskab til at kunne oplyse de placerede reflekser langs ruten i den mørklagte skov.

Suppe ved målstregen

»Er I med?!« skriger en pige desperat til sine veninder på vej op ad en led bakke, der ville få selv den mest hårdføre motionist til at gispe. Kravlende, på grund af svaere betingelse­r for at finde fodfaeste, lykkes det pigeflokke­n at komme forbi sidste vanskelige forhindrin­g, inden målstreg, suppe og nybagte boller venter dem halvanden kilometer forude.

Det er der nemlig sørget for. I et taetpakket og opvarmet lille klubhus midt i Marselisbo­rg Skovene.

Med lyden af bølgeskvul­p i baggrunden er der også mulighed for sauna og bad efter de hårde anstrengel­ser. Et tilbud, som mange af løberne benytter sig af denne kolde og regnfulde aften i november.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark