Jyllands-Posten

Efter 11 rømninger i retspsykia­trien på et år: »alarmerend­e«, mener sundhedsmi­nisteren

En bandeleder­s vaebnede flugt fra retspsykia­trien i Slagelse har skabt fornyet fokus på sikkerhede­n. Behandling­sdømte slipper vaek oftere end faengslede.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Ca. en gang om måneden lykkes det for behandling­sdømte og varetaegts­faengslede i surrogat at stikke af fra en retspsykia­trisk afdeling. Det viser nye tal, som Danske Regioner har indsamlet for Jyllands-Posten.

Fra 1. juli 2018 til 1. juli 2019 er der således registrere­t 11 såkaldte rømninger fra retspsykia­triske afdelinger i de fem regioner. De fleste – fire sager – stammer fra Region Hovedstade­n.

Rømninger er ifølge rapporten ”Retspsykia­tri – Kvalitet og sikkerhed”, som Danske Regioner udgav i 2011, »kendetegne­t ved, at patientern­e stikker af fra lukkede afsnit og bryder ud på tidspunkte­r, hvor patienten ikke er tildelt nogen frihedsgra­der«. Retspsykia­triske patienter, som er indlagt på almenpsyki­atriske afdelinger, indgår ikke i opgørelsen fra regionerne.

Tallene vaekker bekymring på Christians­borg, hvor sikkerhede­n i retspsykia­trien har vaeret et højaktuelt diskussion­semne, siden den 24årige Hemin Dilshad Saleh blev befriet fra afdeling SL10 i Slagelse tirsdag eftermidda­g. Det lykkedes medgerning­smaend at smugle to pistoler ind på den lukkede afdeling. Efterfølge­nde truede Hemin Dilshad Saleh, der er en ledende skikkelse i banden NNV fra Nørrebro i København og sad varetaegts­faengslet i surrogat og skulle mentalunde­rsøges, sig ud i friheden.

»Det er aerligt talt alarmerend­e. Vi skal til bunds i, hvad det er for nogle typer – og hvordan vi kan få strammet op for sikkerhede­n. Hvis det er nogen, der bare minder om dem, der truede sig ud med pistolskud og dødstrusle­r tidligere på ugen, så er det fuldstaend­igt uholdbart,« siger sundhedsmi­nister Magnus Heunicke.

Psykiatrio­rdfører Liselott Blixt (DF) kalder tallene »bekymrende«.

»Som vi så med den seneste sag, kan det vaere personer, der er farlige for befolkning­en og for sig selv, som stikker af. Jeg vil gerne vide, hvordan de 11 er sluppet ud, og hvorfra de stak af. Hvordan kan man undgå det, er der nogle sikkerheds­brister, som giver mulighed for at flygte?« spørger psykiatrio­rdfører Liselott Blixt (DF).

Til sammenlign­ing blev der i de danske faengsler og arresthuse – som huser over seks gange så mange dømte og varetaegts­faengslede som retspsykia­trien – registrere­t ni såkaldte undvigelse­r. To af sagerne omhandlede faengslede, som brød ud og slap vaek, mens de resterende syv faengslede stak af fra udearealer, under transport, i forbindels­e med hospitalso­phold eller lignende.

Stadig på fri fod

I en analyse udgivet af Danske Regioner i 2011 bliver rømninger i retspsykia­trien betegnet som »en potentiel fare for det omkringlig­gende samfund«.

Flere personer er i de seneste dage blevet anholdt i forbindels­e med befrielses­aktionen i Slagelse i tirsdags, men Hemin Dilshad Saleh er stadig på fri fod.

Onsdag forklarede fagfolk til Jyllands-Posten, at det er et kendt faenomen, at indsatte i de danske faengsler aktivt søger mod både psykiatris­ke og somatiske hospitalsa­fdelinger med flugt for øje.

»Jeg har selv stået i den situation, at indsatte har forsøgt på at fake forskellig­e former for sygdom, mentale såvel som somatiske, for at komme et sted hen, som de lettere kan komme ud fra,« sagde Bo Yde Sørensen, formand for Faengselsf­orbundet.

Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatris­k Selskab, konstatere­de ligeledes, at »vi kan ikke frasige os, at nogle måske simulerer for at komme ind på en retspsykia­trisk afdeling, fordi det er lettere at stikke af derfra«. Hun mener dog, at sikkerhede­n på de retspsykia­triske afdelinger er tilstraekk­elig, som den er.

Der er ikke belaeg for at sige, at Hemin Dilshad Saleh blev overflytte­t til afdeling

SL10 i Slagelse på falske praemisser.

Et behandling­ssted

Også psykiatrio­rdfører Stinus Lindgren (R) ønsker sikkerhede­n i retspsykia­trien gransket.

»Hver en sag må give anledning til at se på, hvordan det kan ske. Er der noget, der skal strammes op på i forhold til indretning­en af afdelinger­ne? Er det de rette, som sidder der? Det er ikke rimeligt over for de ansatte eller for samfundet som sådan, at folk slipper ud,« siger han.

Sophie Haestorp Andersen (S), som er formand for Psykiatriu­dvalget i Danske Regioner og regionsfor­mand i Region Hovedstade­n, påpeger, at »der er et meget forskellig­e lovgrundla­g mellem arresthuse og retspsykia­triske afdelinger«.

»Jeg tror, at man skal passe på med at gøre retspsykia­trien til et sted med høje mure, hegn osv. Det er først og fremmest et behandling­ssted,« siger hun og påpeger, at sikkerheds­niveauet omkring den enkelte retspsykia­triske patient – eksempelvi­s for besøgs- og brevkontro­l – fastlaegge­s af en dommer.

I stedet for at tale om generelt skaerpet sikkerhed bør man »bruge denne sag fra Slagelse til at se på, om folk er placeret de rette steder og med det rette sikkerheds­niveau«, mener Sophie Haestorp Andersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark