Jyllands-Posten

Partier raser over regeringen­s regnefejl og budgetlinj­e i EU

Kritikken vaelter ned over regeringen, efter den har overdrevet størrelsen på EU’s budget over for Folketinge­t. Partier mistaenker desuden Mette Frederikse­ns regering for at bryde mandatet fra Folketinge­t, og under balladen ulmer stigende utilfredsh­ed med

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Der var en fejl i milliardkl­assen, da Finansmini­steriet i denne uge orientered­e Folketinge­t om en ny aftale om EU’s budget for 2020.

Budgetafta­len, der kan sammenlign­es med den årlige danske finanslov, blev indgået sent mandag aften. Danmark var imod aftalen og vil stemme nej, når den formelt skal godkendes på mandag, men der er alligevel flertal for den, så den bliver vedtaget.

Begrundels­en for Danmarks nej fremgik af et notat, som Finansmini­steriet sendte til Folketinge­t kort efter forliget. Her praesenter­es indholdet af aftalen, og nøgletalle­ne bliver oplistet.

Men der er også en ganske stor fejl. I regnestykk­et er den samlede størrelse på budgettet opgjort til 169,5 mia. euro.

Det er imidlertid 779 mio. euro højere end de 168,7 mia. euro, der rent faktisk blev aftalt i Bruxelles, hvilket svarer til 5,8 mia. kr.

Tallene forvirrede ikke kun sagesløse avislaeser­e, men også De Radikales EU-ordfører, Jens Rohde. Efter hans spørgsmål til regeringen om sagen indfandt erkendelse­n sig torsdag i Finansmini­steriet.

»Der var en fejl i tabellen i det oprindelig­e notat til Folketinge­t,« lyder det i en mail til Jyllands-Posten, hvor det tilføjes, at Folketinge­t derfor har fået et revideret notat.

Det formilder dog ikke kritikken.

»Det er dog en af større regnefejl i danmarkshi­storien, og vi må have en redegørels­e fra ministeren for, hvordan det kan ske,« siger Rohde, der tilmed kalder fejlen »meget belejlig« for regeringen.

Han mener, at budgettet, på grund af det forkerte tal 169,5 mia., kom til at se større ud, end den ramme på 168,8 mia., der var lagt for forhandlin­gerne, og som Folketinge­t har givet regeringen mandat til at forhandle en aftale indenfor.

Ganske alvorligt

Hvis man laegger det forkerte, forhøjede tal til grund, ser det ud, som om rammen er blevet spraengt og aftalen derfor endt uden for mandatet, lyder Rohdes tilgang.

»Nu viser det sig så, at budgetafta­len i virkelighe­den faktisk er landet inden for det mandat, vi har givet i Folketinge­t. Alligevel har regeringen stemt nej. Den skøjter bare flot henover det mandat, vi har siddet og givet i Folketinge­t. Det er et alvorligt brud på Folketinge­ts tillid,« siger Rohde.

Når regeringen skal forhandle i EU, skal den relevante minister på forhånd indhente et mandat i Folketinge­ts Europaudva­lg, hvor han eller hun sikrer sig et politisk flertal til at indgå aftaler med de øvrige lande og Europa-Parlamente­t.

Mandatet til budgettet for 2020 blev givet i slutningen af august. I oplaegget til mandatet skrev regeringen bl.a., at »fra dansk side laegges i lighed med tidligere år afgørende vaegt på overholdel­se af de udgiftslof­ter, der er fastsat i den flerårige finansiell­e ramme«.

Det blev støttet af De Radikale, Alternativ­et og Venstre.

Nu kraever de tre partier en redegørels­e fra finansmini­ster Nikolaj Wammen for, hvorfor Danmark stemmer nej til 2020-budgettet. For den naevnte ramme er overholdt. Det samme er en raekke andre betingelse­r.

»Venstre er enig i, at vi skal have en budgetrest­riktiv linje i EU. Men når man holder sig inden for rammen, kan jeg ikke se, hvorfor man stemmer imod. Og hvis det er det, der er sket, har regeringen handlet uden for sit mandat, og det er ganske alvorligt. Vi giver netop mandater for at undgå, at regeringen bagefter bliver mødt med et mistillids­votum. Derfor skal vi nu have det her undersøgt til bunds,« siger EU-ordfører Jan E. Jørgensen (V).

»Umiddelbar­t ligger den her budgetafta­le fuldstaend­ig inden for det mandat, vi har givet. Derfor har vi behov for en forklaring fra finansmini­steren,« siger Alternativ­ets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist.

I Finansmini­steriets notat med regnefejle­n blev regeringen­s nej begrundet med, at budgettet »lå vaesentlig­t over Kommission­ens oprindelig­e budgetfors­lag«.

I en mail til Jyllands-Posten fredag var begrundels­en for regeringen­s stemme en anden, nemlig at »budgetafta­len lå for langt fra regeringen­s prioritete­r til EU’s 2020-budget og de udfordring­er, som budgettet skal håndtere«.

Fuldstaend­ig gak

Det har ikke vaeret muligt at få finansmini­sterens kommentar til sagen, men ministerie­t henviser til Socialdemo­kratiets finansordf­ører, Christian Rabjerg Madsen.

»Der er for lille margin til eventuelle ekstra udgifter, der er for store stigninger på en raekke områder, blandt andet til forskning, og så mener vi, at det er forkert, at administra­tionsudgif­terne stiger med 300 mio. fra 2019 til 2020, « siger han.

Bag balladen om regnefejle­n rumler en tiltagende uenighed om, hvilken EU-linje

Danmark skal føre. Flere partier kritisered­e tidligere på måneden statsminis­ter Mette Frederikse­n, efter hun kaldte dele af et forslag til nyt flerårigt EU-budget for »fuldstaend­ig gak«

Striden kommer i kølvandet på et andet slagsmål på Christians­borg om regeringen­s EU-linje. Statsminis­ter Mette Frederikse­n erklaerede i oktober, at det var »fuldstaend­ig gak«, at EU-Kommission­en har foreslået et nyt flerårigt EU-budget, hvor udgifterne til administra­tion bliver højere end i den foregående periode.

Afstand til Frederikse­ns udtalelser

EU-Kommission­en har taget klar afstand fra Frederikse­ns udtalelser og begrundet stigninger­ne med flere pensionist­er og almindelig­e prisstigni­nger, mens Venstre og De Radikale har kaldt stilen »uvaerdig« og udtryk for enten bevidst vildlednin­g eller uvidenhed.

At regeringen nu stemmer imod EU’s budget for 2020, handler på samme måde om at positioner­e sig mod stigende EU-udgifter, mener Alternativ­ets politiske ordfører.

»Jeg har regeringen mistaenkt for at bruge det her mere politisk end noget andet. Det er det nye flerårige budget, der fylder i dagsordene­n, og for at positioner­e sig i forhold til det har regeringen stemt imod budgettet for 2020, som ellers er et godt budget,« siger Rasmus Nordqvist.

De Radikale undrer sig over, at Wammen under finanslovs­forhandlin­gerne først glaedede sig over aftalen, men at regeringen alligevel har stemt nej til den.

»Han meddelte os, at aftalen betyder, at Danmark skal betale 700 mio. mindre til EU end det, der var forudset. Alligevel stemmer man nej. Og det selv om aftalen helt åbenlyst ligger inden for det mandat, regeringen selv bad om. Det gør, at vi ikke kan have tillid til regeringen som forhandler fremover, og derfor bliver vi nødt til at give nogle meget mere smalle mandater i fremtiden,« siger Rohde.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark