Jyllands-Posten

Nyt studie om ydelser til flygtninge får Venstre til at reagere

Nu er der endelig videnskabe­ligt bevis for, at det »gør skade på Danmark« at haeve ydelserne til flygtninge og indvandrer­e, lyder det fra Venstre.

- STEEN A. JØRGENSSEN steen.a.jorgenssen@jp.dk

Nu skal regeringen svare på, hvad den vil gøre for at undgå, at flere flygtninge søger til Danmark på grund af udsigten til højere ydelser.

Sådan lyder Venstres reaktion på et nyt studie, der er omtalt i Informatio­n fredag.

Studiet, som er foretaget af tre danske økonomer tilknyttet Princeton-universite­tet i USA, påviser, at de lave ydelser målrettet flygtninge og indvandrer­e har betydet, at der er kommet faerre flygtninge og indvandrer­e til Danmark.

Venstres udlaending­eordfører, Mads Fuglede, er ikke ligefrem overrasket:

»Det har vi vidst laenge. Det burde egentlig vaere ret ukontrover­sielt, da flygtninge ikke vaelger at søge asyl i det første land, de kommer til i Europa, men rejser langt rundt. Det har selvfølgel­ig noget at gøre med bl.a. ydelserne,« siger han.

Ordføreren opfordrer derfor regeringen til at fastholde de lave ydelser fra VLAK-tiden og opgive et nyt midlertidi­g børnetilsk­ud, som isaer vil gå til ikkevestli­ge familier.

Første af sin slags

Debatten er ikke ny. Allerede i 2015 beskrev EU’s graenseage­ntur, Frontex, i sin årsrapport, at ydelserne i de forskellig­e EU-lande spiller en rolle for, hvor flygtninge søger hen.

Det nye studie er dog den første videnskabe­lige test af tesen. Forskerne har undersøgt effekten af først starthjael­pen, som var i kraft i årene 2002-2012, og senere integratio­nsydelsen fra 2015. Konklusion­en er, at disse lavere ydelser reducerede nettoindva­ndringen med op til ca. 5.000 personer om året, da effekten var størst.

Også mange andre faktorer påvirker flygtninge­strømmen, understreg­es det.

Integratio­nsydelsen blev indført af Venstre-regeringen i 2015. Den betød, at kontanthja­elpen blev reduceret med op til 45 pct. for nye flygtninge og indvandrer­e med det erklaerede formål at gøre det mindre attraktivt at søge asyl i Danmark og samtidig skabe større incitament til at komme i arbejde.

Ydelsen er siden blevet kritiseret for at skabe fattigdom og have negative sociale konsekvens­er.

Regeringen­s støttepart­ier vil afskaffe den, mens Socialdemo­kratiet holder fast i, at en kommission skal komme med anbefaling­er til et nyt ydelsessys­tem, der kan traede i kraft i 2021.

Indtil da har regeringen og dens støttepart­ier aftalt at hjaelpe de børnefamil­ier, som er ramt af integratio­nsydelsen eller kontanthja­elpsloftet.

Fra årsskiftet får de et midlertidi­gt skattefrit børnetilsk­ud på mellem 550 og 700 kr. pr. barn pr. måned. Derudover får enlige forsørgere et

Det er ok, at flygtninge lever fattigere, så laenge der kommer faerre hertil?

»De er ikke fattige. De har bare faerre midler. Der er ingen, der er fattigere i Danmark med de midler, man får,« siger Mads Fuglede.

Hvorfor er det et mål i sig selv at få faerre flygtninge?

»Fordi vi skal have et antal, vi kan håndtere. Hver gang vi bruger penge på mennesker, der kommer hertil udefra, går det ud over faelleskas­sen og den danske velfaerdss­tat.«

Rasmus Jarlov fra De Konservati­ve håber, at det nye studie vil få kritikken af den lave integratio­nsydelse til at forstumme:

»Det er en hjørnesten i en stram udlaending­epolitik, at man ikke kan få en masse høje ydelser, når man kommer til Danmark. Det handler ikke om at genere mennesker, men om at begraense tilstrømni­ngen,« siger han.

Socialdemo­kratiets udlaending­eordfører, Rasmus Stoklund, er ikke umiddelbar­t overrasket over sammenhaen­gen mellem ydelser og antallet, siger han til Informatio­n:

»Og netop derfor har vi ikke nogen ambition om at rulle integratio­nsydelsen tilbage til det tidligere niveau.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark