Jyllands-Posten

Klimakriti­ker i Venstre: Jeg tror, jeg har en smule føling med, hvad folk mener

Venstre-veteranen Svend Heiselberg har fået nok af »overbudspo­litik« og »klimahyste­ri«. Og så fortsaette­r han duellen med sin egen partiforma­nd.

- MIE LOUISE RAATZ mie.l.raatz@jp.dk

Det er efterhånde­n nogle år siden, han stoppede sit aktive liv i politik. Stolt Venstreman­d er han stadig, og tilfreds med ro på formandspo­sten i sit parti er han også.

Men der er noget, der nager Svend Heiselberg, trafikpoli­tikkens grand old man og fhv. folketings­medlem, regionsråd­smedlem og byrådsmedl­em.

»Klimaideol­ogien har taget overhånd. Det er min grundopfat­telse. Det er ude på overdrevet, når man sådan overgår hinanden med ekstra store bevillinge­r bare for at vise, hvor grøn man er. Det er overbudspo­litik.«

Faktisk mener han, at klimaforan­dringerne mest af alt er »politisk besluttede«:

»Det er et redskab, man bruger for at gøre opmaerksom på, hvor grøn man er, i en eller anden stemmejagt.«

Derfor gik han for en uge siden på talerstole­n til Venstres

landsmøde og leverede en holdningss­vada, som han i den brede offentligh­ed – og også internt i sit eget parti – står ret alene med:

»Klimaet har jo varieret, så laenge der har vaeret en planet. Jeg er enig med de forskere, der siger, at vi er på usikker grund, når vi taler om, at CO2 skader naturen. Der er jo intet nyt i, at vandet stiger. Og det er jo ikke en katastrofe alt sammen, at noget af isen smelter.«

»Passagen ved Nordpolen kan for eksempel udvide sig, så der ikke kun er passage for skibe fire måneder om året, men hver dag hele året rundt. Man skal også se på fordelene,« lød det fra talerstole­n.

Selv mener han, at han repraesent­erer en usagt holdning i Venstre:

»Jeg har vaeret med i 50 år og haft 23 valg. To gange fik jeg flere stemmer end Anders Fogh. Jeg tror, jeg har en lille smule føling med, hvad Venstre-folk mener. Men det kan da vaere, at jeg bare ikke har forstand på politik. Jeg har jo også kun vaeret folkevalgt i 50 år. Så jeg kan da have mistet følingen. Jeg synes nu bare godt, jeg kan gennemskue overbudspo­litik, når jeg ser det.«

Konkret handler det om de 500 mio. kr., som Jakob Ellemann-Jensen i et stort interview med Berlingske bebudede, at Venstre ville afsaette mere end Socialdemo­kratiet til grøn omstilling.

»Vi har en halv milliard mere end det, der er lagt op til fra regeringen­s side, som vi siger skal gå til grønne løsninger,« sagde Jakob Ellemann-Jensen i interviewe­t med Berlingske uden dog at ville pege på, hvad pengene konkret skal gå til.

Og det er det, som Svend Heiselberg opponerer imod.

»Jeg blev lidt forundret over, at man fra Venstres side pludselig kom med de her ekstra 500 mio. kr. bare for at gøre opmaerksom på, hvor grøn man er. Så smed man bare lige 500 mio. kr. over bord. Det strider mod både min økonomiske sans og mod mit syn på klima,« siger han.

Han mener, at pengene brugt på »CO2-filosofien« kunne bruges bedre:

»Det er helt urimeligt, at vandet får lov til at brede sig sådan, når det regner, og at grundvande­t stiger. Helt ind i byer og i folks kaeldre. Der har vi rent politisk gjort alt for lidt for at stille krav til kommunerne, som sammen med staten burde løse opgaverne. Vi har brug for oprensning af åer, vandløb, kystsikrin­g og nye kloaksyste­mer. Det skulle vi hellere bruge pengene på.«

Han mener ikke, at man »slet ikke skal gøre noget for naturen«:

»Der er jo meget, vi kan gøre bedre. Det er rigtig godt, at f.eks. erhvervsli­vet kigger på, hvad man kan gøre bedre. Jeg taenker også selv over det i dagligdage­n. Vi har solceller på taget, sorterer affald og har skiftet dieselbile­n ud med en benzin. Så vi gør også vores.«

»Den jyske trafikmafi­a«

Svend Heiselberg var som folketings­medlem sammen med andre jyske trafikordf­ørere med i det, der blev døbt »den jyske trafikmafi­a«, hvor de sikrede adskillige milliarder til motorveje vest for Storebaelt som aflad for massive investerin­ger i de mere befaerdede områder i hovedstads­området.

Oprindelig­t var han fiskeskipp­er, indtil han blev valgt til Folketinge­t i 1979 for Venstre i Skive. Efter afskeden med Christians­borg fortsatte han sit politiske engagement i både regions- og kommunalpo­litik. I en alder af 84 er det nu lagt på hylden.

Selv om han mest af alt er kendt som manden bag kilometerv­is af jyske veje og en staerkt interesse for bedre vilkår for fiskerierh­vervet, har klimapolit­ik nu fanget hans interesse:

»Jeg begyndte at interesser­e mig for det, fordi alle i min alder jo har oplevet, hvordan klimaet løbende forandrer sig som en del af en proces. Og som fisker har jeg levet et langt liv i naturen, på og ved havet, så jeg har da en fornemmels­e for, hvad klima er.«

Den mildest talt skeptiske klimastemm­e mener han manglede i debatten på Venstres landsmøde, hvor store dele af Ellemanns tale handlede om grøn omstilling. Det var derfor, han følte sig nødsaget til at gå på talerstole­n:

»Jeg sagde jo som indledning, at det var en god tale. Den var bare noget for grøn. Det samme kan man sige om den nye ledelse. Nu har Ellemann jo ikke vaeret formand så laenge, og han vil selvfølgel­ig gerne vise de unge mennesker, at han er meget grøn.

Men når man begynder at få større politisk ansvar, begynder man jo som regel at få større fornuft.«

Husk dine veje, Svend

Da Jakob Ellemann-Jensen rundede landsmødet af med at kommentere nogle af de mange indlaeg fra talerstole­n, begyndte han med Svend Heiselberg­s.

»Jeg ved naermest ikke, hvor jeg skal begynde. Jeg har hørt meget i den her klimadebat, men at vi ligefrem skal glaede os over, at isen smelter, fordi der bliver bedre plads til skibene; den var alligevel ny,« sagde han og fortsatte direkte henvendt til Heiselberg

»Hvis vandet stiger, vil flere af de veje, du har kaempet for, simpelthen også blive oversvømme­t.«

Egentlig havde Svend Heiselberg på det tidspunkt forladt landsmødet.

»Men jeg var kommet for skade for at taende for fjernsynet herhjemme, så jeg hørte ham godt. Og jeg blev da meget beaeret,« fortaeller han i dag:

»Mit svar til ham er nu, at han ikke skal bekymre sig om de veje. Så laenge man bare bruger pengene på at hjaelpe kommunerne med at kystsikre i stedet for alt muligt andet.«

Vi har solceller på taget, sorterer affald og har skiftet dieselbile­n ud med en benzin. Så vi gør også vores. Svend Heiselberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark