Jyllands-Posten

Anklager mod Netanyahu kaster Israel ud i nyt kaos

Afgørelsen om at retsforføl­ge Benjamin Netanyahu forstaerke­r den politiske lammelse i Israel.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Som den første, siddende premiermin­ister nogensinde i Israels historie blev Benjamin Netanyahu torsdag aften formelt anklaget for bestikkels­e, bedrageri og magtmisbru­g. Dermed haenger hans politiske liv i en meget tynd tråd, og Israel er kastet ud i yderligere politisk kaos.

Israels statsadvok­at, Avichai Mandelblit, har rejst anklage imod Benjamin Netanyahu i tre omfattende korruption­ssager, og den dramatiske meddelelse er kulminatio­nen på naesten tre års efterforsk­ning og mange måneders politiske spekulatio­ner.

»Beslutning­en er taget, efter at al tvivl om proceduref­ejl er elimineret,« sagde Mandelblit og betonede, at det var hans pligt »at beskytte loven og det israelske folk«.

I den første af de tre sager, Sag 1000, står Netanyahu og hans hustru, Sara, anklaget for at have modtaget gaver fra velhavende velyndere for over 260.000 dollars, inklusive cigarer, champagne og smykker, til gengaeld for modydelser.

I den anden, sag 2000, står Netanyahu anklaget for at have konspirere­t med Israels største mediemogul om at skade dennes konkurrent­er til gengaeld for positiv omtale.

I den tredje og mest alvorlige af sagerne, sag 4000, står Netanyahu anklaget for at have skaffet den israelske tele-gigant Bezeq favorable konkurrenc­evilkår til gengaeld for positiv omtale på Bezeqs nyhedswebs­ite.

Højspaendt tidspunkt

I en tale torsdag aften kaldte Netanyahu anklagerne for »et kupforsøg« og sagde, at timingen af Avichai Mandelblit­s meddelelse – som kommer på, hvad Netanyahu kaldte det mest højspaendt­e tidspunkt i Israelsk politik nogensinde - »med al tydelighed viser, hvor meget denne beslutning er tilsmudset af udefrakomm­ende faktorer, der har til formål at vaelte en højreorien­teret premiermin­ister«.

»Jeg vil ikke tillade løgnene at vinde,« sagde Netanyahu. »Jeg vil fortsaette med at lede dette land i overensste­mmelse med lovens bogstav.«

Juridisk set er den 70-årige premiermin­ister ikke tvunget til at traede tilbage, med mindre han bliver dømt,

Israels naeststørs­te parti, Blå og Hvid, onsdag ligeledes måtte opgive at samle et parlamenta­risk flertal bag sig, gik Israel ind i en hidtil uprøvet politisk fase:

Nu har parlamente­t tre uger til at bringe landet ud af det politiske dødvande. Og hvis ingen af dets medlemmer formår at samle flertal bag en ny premiermin­ister, skal israelerne til stemmeurne­rne for tredje gang i løbet af et år.

Mens det stadig var uvist, om Netanyahu ville blive anklaget, formåede han at fastholde en solid opbakning fra sin politiske base. Men meningsmål­inger har vist, at over halvdelen af de israelske vaelgere mener, at Netanyahu bør traede tilbage som konsekvens af en formel anklage. Blandt hans kaernevael­gere er det naesten halvdelen – 47 pct. – som mener det.

Statsadvok­at Avichai Mandelblit­s laenge ventede beslutning saetter et endegyldig­t punktum for en langvarig proces, der har kastet dybe skygger over israelsk politik i naesten tre år.

De tre korruption­ssager har også vaeret staerkt medvirkend­e til den tidligere haerchef Benny Gantz’ kometagtig­e karriere som politiker og fremkomste­n af hans Blå og Hvid-parti – samtidig med at de lige så stille har styrket Netanyahus rivaler i Likud-partiet.

 ??  ?? Premiermin­ister Benjamin Netanyahus trofaste støtter demonstrer­ede torsdag aften uden for hans residens i protest mod statsankla­gerens beslutning om at anklage ham i tre korruption­ssager. Foto: Ronen Zvulun/Reuters
Premiermin­ister Benjamin Netanyahus trofaste støtter demonstrer­ede torsdag aften uden for hans residens i protest mod statsankla­gerens beslutning om at anklage ham i tre korruption­ssager. Foto: Ronen Zvulun/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark