Jyllands-Posten

UDVIKLINGE­N

-

Protestern­e i Hongkong startede pga. utilfredsh­ed med et lovforslag, der ville gøre det muligt for Hongkong at udlevere sine borgere til retsforføl­gelse i Kina.

Lovforslag­et er siden blevet trukket tilbage, men protestern­e mod Kinas magt over Hongkong er fortsat.

Hongkong, der huser 7 mio. indbyggere, er et delvist selvstyret område, der i dag hører under kinesisk kontrol efter at have vaeret en britisk koloni frem til 1997.

I forhold til resten af Kina har borgerne i Hongkong langt flere demokratis­ke rettighede­r og lever med både ytrings- og forsamling­sfrihed.

Loven om den saerlige frihed udløber i 2047. Det er uklart, hvilken status Hongkong vil få herefter.

Demonstran­terne frygter, at Kina ser en stor interesse i at gribe ind over for Hongkongs saerlige rettighede­r, og det er årsagen til, at de går på gaden.

Urolighede­rne i Hongkong har nu stået på i naesten et halvt år.

Med tiden er sammenstød­ene mellem politi og demonstran­ter blevet mere og mere voldelige.

Kinesiske medier har kørt propaganda­kanonerne i stilling mod demonstran­terne i Hongkong, men ifølge Feng er det svaert af vide, hvad folk i Kina mener om udviklinge­n.

»Mine venner i Kina er alle højtuddann­ede og vestligt orienteret. De har ikke de store problemer med at leve i det kinesiske etpartisys­tem, så laenge samfundet udvikler sig. Så hvis mine liberale og veloriente­rede venner mener det, er det naeppe forkert at tro, at flertallet af kinesere er af samme mening,« siger han

Selv om han personligt har sympati for idéen om at kaempe for demokrati, synes han, at demonstran­terne er gået for langt.

»Det kan ikke vaere rigtigt, at de begynder at smadre ting, eller at universite­ter forvandles til våbenfabri­kker. Politiet fandt over 3.000 molotovcoc­ktails på universite­terne,« siger han fulgt af en beroligend­e forsikring om, at Kina naeppe vil saette militaeret ind.

Turisterne skraemmes vaek

»Kina har ingen interesse i at tage friheden vaek fra Hongkong. Det ville betyde, at Hongkong ikke mere er unikt, og i dag går hovedparte­n af investerin­ger ind i og ud af Kina igennem denne by.«

Hongkong har tidligere oplevet politiske protester. I 2003 førte et udkast til en lov om national sikkerhed til frygt for, at Kina ville fratage Hongkong-kineserne deres politiske frihed. Dengang vandt demonstran­terne, og forslaget blev skrottet.

I 2014 gik den såkaldte Paraplybev­aegelse på gaden for at kraeve fuldstaend­ig frie valg, men operatione­n mislykkede­s.

Det lykkedes aldrig for demokrater­ne at nå til en aftale med lederne af pro-Beijingflø­jen.

Demonstran­terne blokerede veje i 2014, men protestern­e var langt mere fredelige end i dag. I 2019 har demonstran­terne valgt en guerillata­ktik med mere eller mindre spontane demonstrat­ioner forskellig­e steder i byen.

Det er den 23-årige Corie Li traet af. Hun arbejder i noget så eksotisk som et svensk kaffehus i Hongkong.

»Det er fint at kaempe for frihed, men demonstran­terne ødelaegger det for sig selv ved at smadre ting. For mig er det vigtigste, at det stopper, om det så skal ske ved hjaelp af den kinesiske haer. Heldigvis har jeg et britisk pas, så jeg kan bare rejse.«

Urolighede­rne har skraemt turisterne vaek, og det kan maerkes af restaurant­er og hoteller. Antikvitet­shandlerne i de små gader i den eksklusive del af storbyen ser langt efter kunderne.

Også Olivia Buchon, der saelger sit eget tøjmaerke i butikken Excuse my French, har maerket en nedgang i omsaetning­en. Den franske kvinde er traet af, at mange sammenlign­er protestbev­aegelsen med de gule veste i Frankrig.

»Her i Hongkong kaemper de unge for demokratis­ke rettighede­r og ikke som de gule veste for at opnå små fordele fra det 20. århundrede. I Paris smadrer de butikker, her forsvarer de sig mod tåregas med paraplyer.«

Fredag indrykkede en snes af Hongkongs største firmaer og fem handelskam­re en annonce i otte kinesiske aviser, hvor de opfordrer til at finde en fredelig løsning og en afslutning på protestern­e.

Men det er ikke sikkert, at opfordring­en blev hørt på det polyteknis­ke universite­t, hvor en lille gruppe stadig naegter at overgive sig, selv om de er omringet af store politistyr­ker.

Hongkongs prokinesis­ke regering har afvist demonstran­ternes krav om amnesti.

 ??  ?? Gary Chen beder de kinesiske guder om demokrati i Hongkong. Foto: Anne Hollande /Hans Lucas
Gary Chen beder de kinesiske guder om demokrati i Hongkong. Foto: Anne Hollande /Hans Lucas

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark