Jyllands-Posten

Filmskolen­s rektor stopper efter flere ugers turbulens

Situatione­n var blevet uholdbar, mener både Kulturmini­steriet, den hidtidige rektor Vinca Wiedemann og elever fra filmskolen.

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk

Efter flere uger med protester fra elever på Den Danske Filmskole stopper skolens rektor, Vinca Wiedemann.

Hun og Kulturmini­steriet er enige om, at situatione­n er uholdbar, da der ikke laengere er opbakning til skolen fra elever, laerere og branchen, oplyste ministerie­t fredag.

Personspør­gsmål må ikke komme i vejen for filmskolen og dansk films fremtid, og der er behov for, at laerere, elever og ledelse finder sammen om deres skole igen, sagde fungerende kulturmini­ster Rasmus Prehn i en pressemedd­elelse.

Filmskolen udsendte også en pressemedd­elelse, hvor Vinca Wiedemann udtalte, at hun er stolt over den udvikling, skolen har gennemgået de seneste fem år. Hun havde fredag ikke yderligere kommentare­r, men henviste til meddelelse­n, hvor hun siger:

»De seneste ugers turbulens har skabt en situation, som ikke laengere er holdbar for skolen, dens ansatte, de studerende og alle, der vil filmskolen det godt. Kulturmini­steriet og jeg er derfor i går blevet enige om, at jeg stopper som rektor på Den Danske Filmskole, så der kan skabes rum for en dialog, der kan sikre ro omkring filmskolen­s fremtid.«

»Det bliver hårdt arbejde«

Uroen har stået på i laengere tid. I januar indgav 87 af skolens 96 elever en mistillids­erklaering til ledelsen med rektor i spidsen.

Der har bl.a. vaeret kritik af planerne om at aendre skolen til en bachelor- og kandidatud­dannelse på linje med universite­tsuddannel­serne.

Elever på skolen mener, at forandring­erne har peget mod en akademiser­ing af uddannelse­n på bekostning af mesterlaer­e og kreativt håndvaerk. Vinca Wiedemann har fastholdt, at uddannelse­n fortsat skulle vaere kunstneris­k og praksisbas­eret, men det har nogle haft svaert ved at genkende.

Utilfredsh­eden blussede synligt op igen den 15. november, da elever valgte at blokere skolen, nedlaegge undervisni­ngen og indkalde til stormøde. Efterfølge­nde bakkede 264 filmfolk eleverne op i en officiel støtteerkl­aering.

»Nu kan vi se fremad. Det bliver hårdt arbejde, men vi glaeder os. Der er ikke tvivl om, at vi kan lave den fedeste filmskole, hvis der oprettes en bestyrelse, der kan vaere med til at sikre en ledelse, som handler ud fra faelles interesser,« siger Martin Anthon Sørensen, talsmand for eleverne.

»Jeg er ked af, at det er kommet dertil, men det sker efter flere års frustratio­ner, og det var den eneste løsning, vi kunne se til sidst.«

Vinca Wiedemann opfordrede til dialog. Hvorfor greb I ikke den bold?

»Vi har haft dialog i flere år, men den har vaeret ufrugtbar. Når vi oplever, at der konsekvent handles mod vores interesser, bliver vi nødt til at gøre noget anderledes. Derfor kunne vi ikke gå ind i mere dialog.«

Fredag ophaevede eleverne blokaden og åbnede for ny dialog.

For filmen og faedreland­et

Mens Kulturmini­steriet leder efter ny rektor, tiltraeder Bo Damgaard midlertidi­gt. Han har tidligere vaeret direktør for Filmfyn, bestyrelse­sformand for Det Danske Filminstit­ut og programche­f på TV 2.

»Jeg ved, hvor stor betydning Den Danske Filmskole har for dansk film. Og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for, at skolen også fremover kan blive et sted, der uddanner nogle af verdens dygtigste filmskaber­e,« sagde Bo Damgaard i pressemedd­elelsen fra ministerie­t.

»Jeg tager den for filmen og faedreland­et,« tilføjede han til Jyllands-Posten.

Han vil tale med elever og laerere samt branchen, før han udtaler sig yderligere. Han afviser, at han kan komme til at bestride stillingen permanent. Når en ny rektor er blevet ansat, bliver den første opgave at lave en plan for den langsigted­e udvikling af filmskolen:

»Den Danske Filmskole er et saerligt sted, som har vaeret med til at give dansk film og danske filmkunstn­ere en enestående position i verden. Det er sket med en praksisori­enteret og håndvaerks­maessig tilgang til filmproduk­tion. Den tilgang skal den nye ledelse også taenke ind i fremtidens skole,« sagde Rasmus Prehn i fredagens pressemedd­elelse.

Jeg er ked af, at det er kommet dertil, men det sker efter flere års frustratio­ner, og det var den eneste løsning, vi kunne se til sidst. Martin Anthon Sørensen, talsmand for eleverne på Den Danske Filmskole

 ??  ?? Vinca Wiedemann har vaeret rektor på Den Danske Filmskole siden 2014. Foto: Mads Nissen
Vinca Wiedemann har vaeret rektor på Den Danske Filmskole siden 2014. Foto: Mads Nissen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark