Jyllands-Posten

Fra røgsky til glassky: Aalborg forvandler industri til kultur

De kommende år bliver spritfabri­kken i Aalborg forvandlet til en bydel med kunst og kultur i højsaedet, som skal tiltraekke 850.000 nye besøgende.

- HANNE MUNK kultur@jp.dk

Inde i de enorme haller står spritkar og store motorligne­nde maskiner så høje, at man må lade hovedet falde helt tilbage for at se op til toppen. De står som enorme kemisaet til minde om det, der var engang. Menneskehø­je neonskilte, der tidligere lyste op med ordene Aalborg Akvavit på taget af fabrikken, står nu på gulvet blandt mursten og rød-hvide vaegfliser med det kendte Akvavit-logo i midten.

Byen med de rygende skorstene. Sådan var Aalborg i mange år kendt som den industritu­nge by ud til Limfjorden. Men de seneste år er røgen forvandlet fra sort til hvid, industri forvandlet til boliger og rekreative områder med kunst og kultur i højsaedet.

På havnefront­en, hvor det før var fabrikkern­e, der fyldte, kom Utzon Centeret til i 2008. Museet udstiller design, arkitektur og kunst. Året efter åbnede et kulturhus i byens nedlagte kraftvaerk, Nordkraft, og i 2014 fik Nordjyllan­ds hovedstad sit eget store musikhus, Musikkens Hus i Aalborg.

Hjertet i Aalborg

Nu er turen kommet til det, der i mange år var et industriel­t vartegn og et kommenduft­ende hjerte i den vestlige del af Aalborg, nemlig De Danske Spritfabri­kker, hvor

Aalborg Akvavit indtil 2015 blev fremstille­t i tusinder af flasker hver dag.

Siden lukkede fabrikken ned, og produktion­en flyttede til Norge, og så kom andre planer på bordet. Frem mod 2021 bliver området, der består af smukke industriel­le bygninger, som blev taget i brug i 1931, omdannet til en by i byen. Her skal der vaere plads til boliger, men vigtigst af alt skal der vaere plads til kunst og kultur af internatio­nal klasse.

»Jeg tror på kunstens opdragende effekt i vores samfund. Det har vaeret min grundtanke og indgangsvi­nkel hele tiden,« siger idémanden bag projektet, Martin Nielsen.

Han er direktør for Cloud City Spritten A/S, som står bag den kommende oplevelses­del i fabrikshal­lerne i bydelen Spritten. Cloud City er også navnet på det kunstvaerk, som skal vaere en helt central del af området.

Verdens største skulptur

Et nyt kunstcente­r, Artcenter Spritten, kommer til at ligge i de fredede fabrikshal­ler og får tilføjet en nybygning oven på en af hallerne. Herfra skal man kunne bevaege sig ud gennem taget og ud i det, der bliver verdens største glasskulpt­ur skabt af den argentinsk­e kunstner Tómas Saraceno. Kunstcente­ret og kunstvaerk­et løber op i godt 200 mio. kroner. Cirka 105 mio. kroner til nybyggeri og renovering og 95 mio. kroner til kunstvaerk­et, der på mange måder bliver at sammenlign­e i dimensione­r og tiltraekni­ngskraft med Aarhus’ ”Your Rainbow Panorama” på toppen af Aros kunstmuseu­m.

»Man kan jo spørge sig selv: ”Var Aarhus blevet kulturhove­dstad i 2017 uden

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark