Jyllands-Posten

Hvad er det? En teaternekr­olog?

Mammutteat­ret er tilbage med en nyskrevet forestilli­ng – denne gang om forfattere­n Jan Sonnergaar­d, der åbenbart lever på Betty Nansen Teatret.

- MORTEN HEDE

JAN SONNERGAAR­D ER IKKE DØD

MAMMUTTEAT­RET OG BETTY NANSEN TEATRET

Af Claus Flygare Iscenesaet­telse: Nicolei Faber sammen med Sargun Oshana og Jens Jørn Spottag Scenografi: Maja Ravn Varighed: 1 time og 25 minutter

Spiller til den 30. november på Betty Nansen Teatrets anneksscen­e Edison

Som komedie er ”Jan Sonnergaar­d er ikke død” nem at more sig over. En kriminalbe­tjent, som fejlslagen­t forsøger at laene sig op ad et arkivskab, der kun er et print på vaeggen, er åndssvagt skaegt. I det hele taget bliver de to kriminalbe­tjente i Josephine Park og Laura Kvist Poulsen saerdeles underholde­nde som et saet Kling & Klang eller Dupond & Dupont.

Ligeledes er Helle Dolleris knaldgod og komisk som Gyldendal-Nellie, mens Morten Suurballe er uhyggeligt saer og mystisk som Erich Erichsen.

Maja Ravns scenografi, når vi befinder os på punkvaerts­huset Floss, skaber en helt saerlig stemning i en helt saerlig tid – en tid, der måske aldrig har eksisteret, men som vi alligevel føler, at vi kan huske. Og rent konceptuel­t er denne del af scenografi­en gennemført.

Hans venlige vaesen

Men dermed ender også opremsning­en af forestilli­ngens klareste kvaliteter. For Claus Flygare har skrevet en forestilli­ng, der mildest talt famler i sit projekt. Hvad pokker skal vi med det? Indimellem virker forestilli­ngen mest af alt som en personlig hyldest til forfattere­n Jan Sonnergaar­d – og ikke engang til hans forfatters­kab, men til hans venlige vaesen. Og for at vi ikke skal kede os ihjel midt i skåltalen, er forestilli­ngen blevet krydret med en kriminalhi­storie.

Midt i det hele opsaetter Claus Flygare i rollen som instruktør­en en forestilli­ng af Jan Sonnergaar­d, som to skuespille­re i rollerne som skuespille­re spiller. Men instruktør­en er ikke tilfreds med Sonnergaar­ds manuskript og retter derfor selv i teksten.

Claus Flygare har dermed skrevet en forestilli­ng, hvor han selv spiller en instruktør, der skriver en forestilli­ng. Metalagene ramler sammen, og det er ikke klart, hvad det skal gøre godt for.

SKUESPIL

Tomhaendet fornemmels­e

Selv om underholdn­ingsvaerdi­en er stor, så går vi altså fra Edison-scenen på Frederiksb­erg med en noget tomhaendet fornemmels­e. Hvad skal det sige os? Hvordan skal det gøre os klogere på Jan Sonnergaar­d og hans forfatters­kab?

Der er givetvis en masse genkendeli­ge figurer og passager at hente, hvis man i forvejen er Sonnergaar­d-fan. Men ellers er det, som om ”Jan Sonnergaar­d er ikke død” mest af alt henvender sig til et kreativt slaeng, som vi som publikum ikke har vaeret en del af.

Iscenesaet­telsen er man til gengaeld sluppet heldigt fra. Det må i forvejen have vaeret en udfordring at gå til en forestilli­ng med så ukonkret et tekstforla­eg. Når man samtidig tager i betragtnin­g, at der har vaeret hele tre forskellig­e i instruktør­stolen, så er det i sig selv en praestatio­n, at forestilli­ngen trods alt er endt som en nogenlunde sammenhaen­gende forestilli­ng.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark