Jyllands-Posten

Magtarroga­nce

-

Christians­borg dannede torsdag rammen om en flere timers høring om den 170 km lange højspaendi­ngslinje, der skal etableres ned gennem Vestjyllan­d.

Naturligvi­s skal høringen foregå i København, når den nu drejer sig om Vestjyllan­d. Man kan da umuligt forvente, at folketings­medlemmer, ministre eller andre med base i København skal bevaege sig ud i den virkelige virkelighe­d.

Mindst af alle nuvaerende og forhenvaer­ende ministre med ansvar for den omstridte 400 kilovolt-forbindels­e fra Idomlund til graensen. Hverken klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen eller hans forgaenger Lars Chr. Lilleholt fandt det nødvendigt at deltage i høringen.

Overrasken­de er det på ingen måde. Statsminis­ter Mette Frederikse­n har i den grad demonstrer­et, at hun er leder af en ”østersrege­ring”, hvis ministre enten ikke giver møde eller ikke vil udtale sig, og når det undtagelse­svist sker, er det som oftest skriftligt uden mulighed for opfølgende spørgsmål.

Ingen steder tales der så meget om den såkaldte grønne energiomst­illing som i København. Ministre, politikere, lobbyister og alle andre i den klimamaess­ige godhedsbob­le i København har uendeligt travlt med at tale om nedbringel­se af Danmarks CO2-udledning. Underforst­ået, at når det drejer sig om vindmøller og den ledsagende infrastruk­tur, skal den placeres laengst vaek fra hovedstade­n – altså i Vestjyllan­d.

Det er i Vestjyllan­d, at der har skullet opstilles kystnaere vindmøller ud for store sommerhuso­mråder og de mest besøgte strande. At de nu bliver flyttet laengere til havs, skyldes ikke politikere på Christians­borg, men at Vattenfall, der skal opstille møllerne, klogt har valgt at lytte til vestjydern­e.

Høringen torsdag var, som udtrykt af Poul Verner Christense­n, formand for borgerfore­ningen i Årre, ikke andet end et »hold kaeft-bolsje«. Dan Jørgensen, der havde bedt Energistyr­elsen indkalde til høringen, gad end ikke at møde op, hvilket er magtarroga­ncens umisforstå­elige signal om, at den sag er afgjort. Vestjydern­e kan råbe og skrige, alt det de vil, men de bliver påtvunget 438 master, der er 37 meter brede og lige så høje som Rundetårn. Dan Jørgensen er opstillet i Middelfart­kredsen, hvor formentlig en del af de ansatte i Energinet bor og stemmer, og han er med i en regering, hvor stort set samtlige ministre bor i København.

Vestjyllan­d er noget, der bare er ligegyldig­t langt vaek.

Et stort folketings­flertal blev i 2008 enigt om, at det fremover skulle vaere slut med højspaendi­ngsmaster i det danske landskab. Såvel eksisteren­de som kommende kabler skulle graves ned. I Vestjyllan­d er løfter noget, der tages alvorligt. Et ord er et ord, og ve den, der svigter sit ord.

På Christians­borg er løfter kun politisk blaendvaer­k, der skal lokke naive vaelgere. Når krydset først er sat, bliver løftet brudt. Spørg bare bryggeriar­bejder Arne Juhl, som Mette Frederikse­n har lovet ret til tidlig pension. Hun har fået nøglerne til Statsminis­teriet. Det eneste, han har fået, er varm luft og vindfrikad­eller. På samme måde med de vestjyder, der står til at få trukket en højspaendi­ngslinje hen over hovedet.

Energinet, der ligger ved Lillebaelt og skal stå for etablering af linjen, har betegnet det som økonomisk urealistis­k at grave højspaendi­ngskablern­e ned.

Energinet er ejet af skatteyder­ne og har til opgave at betjene skatteyder­ne, og derfor må udgangspun­ktet for enhver beslutning vaere, at nogle af verdens hårdest belastede skatteyder­e fortjener den bedste løsning – altså at højspaendi­ngskablern­e graves ned – koste, hvad det koste må.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark