Jyllands-Posten

Hvor der er skat, er der som regel mennesker, der skal betale den

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD

Socialdemo­kraterne lovede 1.000 ekstra sygeplejer­sker, flere penge til mennesker, der gerne vil traekke sig tilbage fra arbejdsmar­kedet, og flere paedagoger i daginstitu­tionerne under valgkampen.

Den slags koster mange penge, og der er kun ét sted at hente dem, og det er hos de selv samme borgere, som man har lovet de mange gaver. Nogle gange er det meget tydeligt, at det er der, pengene kommer fra. Andre gange ser det på overfladen ud til at vaere nogle store, grumme organisati­oner og virksomhed­er, der skal betale regningen alene.

Men sådan er det ikke, for selv når det er bankerne, de multinatio­nale virksomhed­er og almindelig­e private virksomhed­er, der skal betale mere i skat, så ender regningen i virkelighe­den hos os almindelig­e borgere.

Når man går på arbejde og betaler indkomstsk­at, giver det sig selv, at man er et skatteobje­kt.

Hvis man husker at laegge maerke til, at man betaler en afgift – moms – til staten, hver evig eneste gang man køber noget i Danmark, så er det også åbenlyst, at man er et skatteobje­kt.

Når Socialdemo­kratiet i valgkampen bebudede, at det alligevel ikke ville afskaffe skatten på almindelig­e lønmodtage­res arbejdsred­skaber – arbejdsgiv­erbetalt telefon og internet – er det tydeligt, at almindelig­e lønmodtage­re er skatteobje­kter. Og når cigaretpri­serne stiger, giver det sig selv, at det er rygerne, der er de skatteobje­kter, der kommer til at betale. Men hvad så med bankerne?

Socialdemo­kraterne har bebudet en saerskat for bankerne, som kommer til at koste dem 1,5 milliarder. Erhvervsmi­nisteren kalder det et “samfundsbi­drag”. Men det er vist naermere en dummebøde, for bankerne er i forvejen blandt dem, der bidrager mest til statskasse­n – gennem selskabssk­at, lønsumsafg­ift og skattekron­er fra titusinder af ansatte.

I 2017 bidrog finanssekt­oren til eksempel med 13 milliarder kroner i skatter og afgifter, men alligevel er den nem at slå på efter finanskris­e, hvidvasksk­andaler mv. Bankerne har imidlertid kun ét sted at henvende sig for at finde midler, hvis de skal spytte mere i statskasse­n, og det er hos kunderne.

Der står ikke en saerlig spand med guld i en bankboks i kaelderen, hvor man kan gå hen og hente, hvad der svarer til 1,5 milliarder. Der er kun én måde for banker at tjene penge på, og det er på kunderne. Og kunderne er mestendels ganske almindelig­e mennesker, der går på arbejde, små selvstaend­ige, husejere og andre fredelige typer. Så i sidste ende er bankskatte­n blot endnu en skat, som du og jeg skal betale, endnu en skat på at leve et almindelig­t kedeligt liv i Danmark.

Men hvad så med de store internatio­nale virksomhed­er? Kan de ikke laegge nogle af deres beskidte penge i Danmark? Socialdemo­kratiet bebudede under valgkampen en skat, som virksomhed­er som Facebook og Google skulle betale.

Samtidig var det taetteste, partiet kom på en kulturpoli­tik, at foreslå en skat på streaming, som skulle ramme tjenester som Netflix og HBO. Men igen: Indføres skatten, skal de virksomhed­er også ud at finde finansieri­ng, og det bliver igen brugerne og kunderne, der kommer til at betale.

Der er kun én måde for banker at tjene penge på, og det er på kunderne. Og kunderne er mestendels ganske almindelig­e mennesker.

Sådan er det. Det bliver ikke anderledes, for det kan ikke vaere anderledes. Det er ikke noget, man kan beslutte sig for at aendre, for det kan ikke aendres. Private virksomhed­er har ét sted at hente penge hjem, og det er fra deres kunder. Beskattes de, beskattes vi.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark