Jyllands-Posten

Hvis alle holdninger er lige gyldige, bliver de ligegyldig­e

Det er så fristende at tro, at vi kan tie antisemiti­smen ihjel. Det kan vi ikke – og det skal vi ikke. Og handlingsp­laner er ikke nok.

- BIRTHE RØNN HORNBECH

Billederne af den grusomme gravskaend­ing af jødiske grave i Randers vil ikke forsvinde fra min nethinde.

For mange danskere, der er yngre end mig, har denne modbydelig­e forbrydels­e på kirkegårde­n i Randers måske ikke samme betydning. Desvaerre.

Der tales jo hele tiden om racisme og forskelsbe­handling, om lighed og identitet.

Men det må slås fast med syvtommers­øm, at antisemiti­smen, der er nazismens modbydelig­e kendemaerk­e, er noget ganske andet end småracisme og diskrimina­tion. Antisemiti­sme må ikke blandes sammen med andre forbrydels­er og chikanerie­r. Antisemiti­ske holdninger og gerninger mod danske landsmaend overgår ganske enkelt alt andet i modbydelig­hed og grusomhed.

Når jeg ser billeder af disse nazister med deres faner marchere rundt i gaderne, spørger jeg mig selv, om ikke de har foraeldre, der forstår, hvad det her drejer sig om. Om ikke de fanebaeren­de har gået i skole og laert om holocaust, om koncentrat­ionslejre og om massemorde­ren Hitler.

De fleste husker sikkert Matador. Danske nazister kom også til Korsbaek.

Maude Varnaes kigger ud ad vinduet og konstatere­r, at de ser noget sølle ud.

Først da hun møder medmennesk­et i sin egen stue, den jødiske bogholder på flugt fra nazisterne, fatter hun antisemiti­smens grusomme umenneskel­ighed. Maude traeder i karakter og hjaelper Stein det første stykke på vej til sikkerhede­n i Sverige.

Sådan handlede mange danskere dengang. For som den unge Daniel Skjern giver udtryk for, så har han da aldrig taenkt, at det at vaere dansk jøde skulle vaere udtryk for andet end det at vaere dansk.

Men nazisterne gav os syn for sagn under besaettels­en, og gravskaend­ingen for nylig viser, at der stadig er nazister i Danmark. De er ikke nynazister eller noget andet. De er slet og ret nazister og skal kaldes for det, de er.

De tilhører ikke blot en ideologi, der vil udrydde deres egne landsmaend, danske jøder. Men de hylder en forrykt ideologi om, at det af Gud skabte menneske skal vurderes efter race. De hylder et racerent Norden og benaegter holocaust.

De kan straffes for deres propaganda, hvis den går ud på at tilskynde til drab, vold, haervaerk eller anden forbrydels­e.

Blasfemi kan de derimod ikke straffes for. Den gerning, der i strafferet­tens historie typisk har givet sig udtryk i forhånelse af jøder, har Folketinge­t desvaerre og med helt åbne øjne gjort straffri.

Nu taler regeringen om en handlingsp­lan. Men hvad vil regeringen egentlig gøre? Straf og forbud raekker jo ikke for nazister. De er så overbevist­e om deres egen glans og herlighed, at de praler af både holdninger og handlinger. I al åbenhed søger de at hverve medlemmer på skolerne.

Det er så fristende bare at lade stå til og at traekke på skuldrene. Det er så fristende at tro, at vi kan tie dem ihjel. Det har europaeern­e prøvet én gang for meget.

En neutral, holdningsl­øs skole, hvor laererne bare giver udtryk for, at den ene holdning kan vaere lige så god som den anden, kan vaere medvirkend­e til, at nazisterne får flere tilhaenger­e i Danmark, ligesom i Sverige.

Det er på tide, at vi siger det højt og laerer hinanden og vore børn, at det altså ikke er alle holdninger, der er lige gyldige. For så bliver nemlig alt ligegyldig­t. Og det giver fremgang for nazistiske militante og aggressive kraefter, der handler stik imod menneskeli­ghed og lige vaerdighed for alle borgere.

Nazisterne kalder sig en modstandsg­ruppe.

Men det er alle os andre, der skal gå til modstand imod ethvert tilløb til nazisme og antisemiti­sme i Danmark.

Den gerning, der i strafferet­tens historie typisk har givet sig udtryk i forhånelse af jøder, har Folketinge­t desvaerre og med helt åbne øjne gjort straffri.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark