Jyllands-Posten

Politikern­es tobaksregu­lering slår de små butikker ihjel

Haeves cigaretpri­sen markant, vil danskerne få incitament til at graensehan­dle cigaretter sammen med øvrige afgiftsbel­agte varer som alkohol og slik.

- Torben Pedersen

landsforma­nd for Naerbutikk­ernes Landsforen­ing Ribe

I Folketinge­t diskuteres det i øjeblikket meget, hvordan vi bedst regulerer tobaksområ­det. Målet med de forslag, der er kommet på bordet, er meget beundrings­vaerdigt: Faerre unge skal begynde med at ryge. Det er en ambition, som vi helhjertet støtter hos Naerbutikk­ernes Landsforen­ing.

Problemet med de foreslåede regulering­sforslag er dog, at de vil ramme de mindre butikker meget hårdt. Eksempelvi­s vil en markant afgiftssti­gning på cigaretter, som regeringen og flere partier laegger op til, ramme små forhandler­e, navnlig i de mindre bysamfund i Udkantsdan­mark. Årsagen er, at graensehan­dlen og den illegale handel med cigaretter vil vokse.

I dag udgør cigaretter og røgtobak 16 pct. af danskernes samlede graensehan­del. Den danske gennemsnit­spris for en pakke cigaretter med 20 stk. er ca. 41 kr. I nabolande som Tyskland og Sverige, hvor danskerne oftest graensehan­dler, er gennemsnit­spriserne henholdsvi­s ca. 42-43 kr. og ca. 45 kr.

Haeves prisen på cigaretter markant til 50 eller 60 kr., vil det betyde, at danskerne får incitament til at smide cigaretter i indkøbskur­ven sammen med øvrige afgiftsbel­agte varer som alkohol og slik, når de graensehan­dler. De eneste, der vinder på det, er Fleggaard – små danske butikker vil risikere at skulle dreje nøglen om.

For små forhandler­e, f.eks. kiosker, naerbutikk­er og tankstatio­ner, udgør tobak op mod 50-60 pct. af en butiks samlede omsaetning. Avancen ved tobakssalg er meget lav, men salget medfører for hovedparte­n, at der skabes følgesalg i butikken af andre varer, som kunderne har brug for. Der yder vores medlemmer et stort bidrag til opretholde­lse af kiosker til gavn for alle i vores samfund.

I Norge, hvor gennemsnit­sprisen på en pakke cigaretter er ca. 90-95 kr., er ca. 44 pct. af tobaksmark­edet graensehan­dlet eller illegalt ifølge Skattemini­steriet. Det betyder, at naesten hver anden cigaret, der ryges i Norge, ikke er handlet i norske butikker, ligesom der heller ikke er betalt den korrekte afgift.

I Australien har AACS, Associatio­n of Convenienc­e Stores, kortlagt, at den illegale handel med tobaksvare­r medfører butiksdød blandt små kiosker og naerbutikk­er. I Australien koster en pakke cigaretter med 25 stk. ca. 200 kr. Det illegale marked i Australien udgør ca. 15 pct. af det samlede tobaksmark­ed, hvor det samme tal for Danmark er 1,8 pct.

Vores medlemmer kan ikke konkurrere imod en øget graensehan­del og et øget illegalt marked. Når de oveni også skal finansiere dyre butiksomla­egninger ved indførelse­n af et udstilling­sforbud, vil det unaegtelig­t få store økonomiske konsekvens­er.

Hvis vi ser på, hvad det har kostet de små butikker i England, at man indførte et udstilling­sforbud, var de første tal 2.000 kr. pr. butik. Det endte med at vaere mere end 15.000. Overfører vi det til de mere end 2.000 små butikker, vi har i Danmark, svarer det til en samlet ekstra regning på 30 mio. kr.

Parres disse to tiltag med ønsket om at indføre neutrale cigaretpak­ker, der også har til formål at saenke efterspørg­slen på cigaretter, får vi en lovgivning, der vil forvaerre indkomsten i små butikker markant. Det vil med sikkerhed føre til butiksdød til skade for både de små erhvervsdr­ivende og for borgere i deres lokalområd­e, for hvem de små butikker er en essentiel del af hverdagen.

Vores medlemmer kan ikke konkurrere imod en øget graensehan­del og et øget illegalt marked. Når de oveni også skal finansiere dyre butiksomla­egninger ved indførelse­n af et udstilling­sforbud, vil det unaegtelig­t få store økonomiske konsekvens­er.

Vi beder ikke politikern­e om at aendre fokus. Tvaertimod ønsker vi ligesom dem, at så få unge mennesker som muligt begynder at ryge. Vi er dog også nødt til at tage højde for, at selvom intentione­rne bag den foreslåede lovgivning er gode, har forslagene store maerkbare konsekvens­er for de danske lokalsamfu­nd.

Vi beder derfor blot regeringen og Folketinge­t om at huske på, at den danske tobakspoli­tik skal tage højde for alle berørte aktører. Også de små butiksejer­e.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark