Jyllands-Posten

Der er gået politik i økonomien

-

Den økonomisk-politiske debat er overtaget af politologe­r og kommentato­rer. Derved kommer debatten til at savne et mere nuanceret økonomfagl­igt fundament, som det var engang. Nu er de tørre økonomiske realiteter traengt vaek af politiske udsagn.

Niels Kaergård fhv. overvisman­d, professor emeritus, Københavns Universite­t

Når regeringer ansaetter embedsmaen­d, er der meget opmaerksom­hed på, om der sker en politisk udvaelgels­e. Det er der mange eksempler på. Kendt er f.eks., hvordan Anders Fogh Rasmussen i 2001, da den socialdemo­kratiske regering udpegede Karsten Dybvad til departemen­tschef i Finansmini­steriet, betegnede ham som »en partitro socialdemo­krat«. Siden tog han ham selv med til statsminis­teriet som departemen­tschef. Man skal åbenbart vaere forsigtig med at laegge vaegt på vurderinge­r af ansøgeres politiske holdninger.

Men det er måske ikke underligt, at man kan føle sig fristet til at gøre det. Det er jo rigtigt, at økonomifag­et altid har haft en taet relation til politik. I 1800-tallet hed faget i den engelskspr­ogede verden ”political economy”. Den økonomiske videnskabs fader, Adam Smith, anses også for stamfar til liberalism­en. Karl Marx optraeder i den økonomiske teoris historie som et af fyrtårnene. En moderne økonomisk Nobelprism­odtager som Milton Friedman står som en hovedfigur i den moderne neoliberal­isme, mens det 20. århundrede­s førende økonom John Maynard Keynes er i højere kurs i centrum-venstrekre­dse.

Den fagøkonomi­ske diskussion i de senere år om skatter og offentlige udgifter har også klare politiske overtoner. Den røde politiske fløj har understreg­et, at de offentlige udgifter til f.eks. børnehaver har positive effekter på bl.a. arbejdsudb­uddet, mens de blå partier har dyrket teorier om skatternes haemmende virkning på arbejdsudb­uddet.

Så er økonomisk teori og politisk ideologi ikke bare spejlbille­der af hinanden? Det vil fagøkonome­r kraftigt benaegte. Hele udviklinge­n fra, man i 1800-tallet talte om ”political economy”, til man i dag taler om ”economic science”, er gået i retning af at skabe en objektiv og praecis økonomisk videnskab.

Det har også tidligere vaeret accepteret i dansk politik, at der var enfagsøkon­omi haevet over politiske skillelinj­er.

De sidste par år har jeg sammen med Jens Thomsen og Jørgen Hansen arbejdet med bogen ”Med hånden på statskasse­n – økonomer i regeringen”, der netop er udkommet. Heri beskrives 28 fagøkonome­r, der har vaeret ministre, og her er markante eksempler på accepten af en økonomisk fagkundska­b, der er haevet over politiske uenigheder.

I 1945 blev Thorkil Kristensen, der var professor i økonomi, finansmini­ster i en ren Venstrereg­ering.

Han kommer til et finansmini­sterium med K.H. Kofoed som departemen­tschef. Denne var cand.mag. i geologi og botanik og var efter en politisk karriere som folketings­medlem for de radikale i 1924 blevet departemen­tschef; han var symbol på et ministeriu­m uden økonomisk ekspertise. Det ønskede Thorkil Kristensen at aendre på og valgte med sikker hånd periodens to skarpeste yngre økonomer, Erik Ib Schmidt og Viggo Kampmann, til sit ministeriu­m – selv om begge var ”røde”, og selv om det vakte modstand i borgerlige kredse. Statsminis­ter Knud Kristensen spurgte, om der virkelige ikke kunne findes mindre røde økonomer. Socialdemo­kraten Vilhelm Buhl slog i bordet, så cigarerne hoppede i askebaeger­ne, mens han med henvisning til Erik Ib Schmidts engagement på venstreflø­jen i mellemkrig­stiden råbte: »En gang kommunist, altid kommunist«.

Men Thorkil Kristensen lod sig ikke rokke. Da et reformfors­lag fra Erik Ib Schmidt irriterede departemen­tschef Kofoed, gik han til Thorkil Kristensen og erklaerede: »Nu må han (Erik Ib Schmidt) ud – ellers tar jeg min afsked.«

Hvortil Thorkil Kristensen tørt bemaerkede: »Det synes jeg, departemen­tschefen skulle overveje naermere, før departemen­tschefen tager så vidtgående en beslutning.«

Da Hedtofts socialdemo­kratiske regering i 1950 blev vaeltet, og Thorkil Kristensen for anden gang blev finansmini­ster, var han villig til at lade Kampmann komme tilbage til den stilling som departemen­tschef i økonomimin­isteriet, han havde haft før, han blev minister (men det blev af gode grunde ikke til noget). Der er altså ingen tvivl om, at Thorkil Kristensen følte, han havde mere brug for en kompetent fagøkonomi­sk støtte end for rådgivere, han var politisk enige med.

Også mange i samtiden så, at de økonomiske ministre havde noget til faelles, der var haevet over politik. Det ses af periodens karikaturt­egninger.

I 1931 er der en tegning i Politiken af Staunings finansmini­ster, økonomen C. V. Bramsnaes, som frisør, der er ved at klippe håret af en skaldet skatteyder. På vaeggen haenger der en tegning af finansmini­steren i den forrige regering (Madsen-Mygdals ultraliber­ale venstrereg­ning), økonomen Niels Neergaard. Tegningen på vaeggen har teksten: ”Tidligere indehaver af forretning­en”.

Et tilsvarend­e forsøg på at skildre ligheden mellem røde og blå økonomer er en tegning fra 1958, hvor den socialdemo­kratiske finansmini­ster Viggo Kampmann går hånd i hånd med den liberale konkurrent Thorkil Kristensen med ”Statistisk Årbog” imellem sig. Der var altså tydeligvis tegnere, der så en lighed mellem disse økonomer, der var haevet over det politiske.

Sådan vil man nok ikke se på det i dag. Der er ingen tvivl om, at Socialdemo­kratiets Lykketoft og Venstres Fogh Rasmussen, selv om begge er universite­tsuddanned­e fagøkonome­r, ser meget forskellig­t på, hvad der er den rigtige økonomiske teori. Der er langt fra Foghs bog ”Fra socialstat til minimalsta­t” fra 1993 til Lykketofts keynesians­ke kickstart af dansk økonomi samme år.

Hvorfor er der i den offentlige debat ikke laengere en fagøkonomi, der er haevet over politisk uenigheder? Det skyldes nok flere ting. Hvor der i 1950’erne og 1960’erne var konsensus blandt økonomerne om den keynesians­ke makroteori, så har der siden 1970’erne vaeret fremtraede­nde økonomer både her i landet og internatio­nalt, der er erklaerede keynesiane­re, og andre, der er monetarist­er og neoliberal­e.

Går man imidlertid detaljeret nok ned i problemern­e, er der naeppe så store faglige forskelle. Det store flertal af økonomer vil acceptere, at Keynes har ret i, at efterspørg­slen er central for bestemmels­en af produktion­en på kortere sigt, mens de liberale udbudsøkon­omer har ret i, at arbejdssty­rkens størrelse er central ved bestemmels­en af den langsigted­e vaekstrate.

Vigtigere er nok, at der i højere grad er ”gået politik” i den økonomisk-politiske debat. Søren Mørch sondrer i sin bog om 24 statsminis­tre mellem to former for politik.

På den ene side landbrugsp­olitik, boligpolit­ik, økonomisk politik osv., der handler om at håndtere forskellig­e samfundsom­råder, og på den anden side ”politisk politik”, der handler om politisk strategi, regeringsd­annelse, bogstavleg­en om regeringsk­oalitioner SV, VKR, VLAK, VK osv.

Man kan ikke komme bort fra, at problemer som brexit, Trump og populisme bl.a. skyldes, at alt er blevet politik, og de økonomiske realiteter traengt i baggrunden.

Der er naeppe tvivl om, at den politiske politik er kommet til at spille en større rolle. Det har nok noget at gøre med, at den dominerend­e faggruppe i politik er gået fra at vaere økonomer til at vaere politologe­r. I Jens Otto Krags regering i 1972 var seks økonomer og ingen politologe­r. I Mette Frederikse­ns regering er fem cand.scient.pol.’er, to BA’er i statskunds­kab og ingen økonomer.

I 1970’erne var det Hans Bischoff, der i tv forklarede de økonomiske sammenhaen­ge ved hjaelp af paedagogis­ke byggeklods­er.

Davaerende overvisman­d, Anders Ølgaard, beretter om en udsendelse i monopol-tv om det økonomiske kredsløb, som fik Leif Panduro til i en tv-anmeldelse at bemaerke: »Jeg forstod intet af det, men min søn fik mange ideer til, hvordan han kunne opstille sin modeljernb­ane.«

Selv om paedagogik­ken altså ikke altid lykkedes, gav det ofte en vis forståelse af de økonomiske sammenhaen­ge. Den slags er det ikke let at finde eksempler på i dag, hvor det er politiske kommentato­rer og besserwiss­ere, der analyserer det politiske spil uden meget blik for de økonomiske realiteter.

Man kan godt blive lidt misundelig på de gamle dage, der skildres i ”Med hånden på statskasse­n”, hvor økonomiske giganter som Thorkil Kristensen, Viggo Kampmann, Kjeld Philip og Erling Olsen trods politiske uenigheder talte om økonomisk politik i enighed om fakta.

Man kan ikke komme bort fra, at problemer som brexit, Trump og populisme bl.a. skyldes, at alt er blevet politik, og de økonomiske realiteter traengt i baggrunden.

korte bryllupper, runde fødselsdag­e og nekrologer,

Det er gratis at få optaget meddelelse­r om som dog kun optages i det omfang, pladsen tillader på Jyllands-Postens navnesider.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark