Jyllands-Posten

Statsadvok­at i stormvejr

Michael Clan var en del af sin tid i spidsen for bagmandspo­litiet i mediernes stormvejr.

- MORTEN PIHL

Michael Clan er i den store offentligh­ed nok bedst kendt som tidligere chef for bagmandspo­litiet.

Det var han i 13 år frem til 1999, og selv om Statsadvok­aturen for Saerlig Økonomisk Kriminalit­et, som bagmandspo­litiet hed dengang, vandt mellem 80 og 90 pct. af sine sager, herunder Nordisk Fjern-sagen, er det de tabte sager, som han nok først og fremmest huskes for, f.eks. opgørene med Jan Bonde Nielsen,

Kay Wilhelmsen, Jydebrødre­ne og Klars Riskaer Pedersen.

Den piberygend­e statsadvok­at i tweed-jakke kunne ikke nøjes med at jagte banditter i habitter, men måtte til tider også bruge en del af sit arbejdsliv på at forsvare sig mod kritik fra politikere og medier, som rejste spørgsmål ved hans habilitet.

Måtte traekke sig

Han måtte traekke sig fra den såkaldte Hafnia-sag, fordi det viste sig, at han ejede Hafnia-aktier.

Siden måtte han erklaere sig inhabil i samtlige selskabstø­mmersager, fordi han havde private relationer til en del af miljøet.

Selv om han ikke selv følte sig inhabil, måtte han traekke sig fra sagerne efter at have vaeret igennem et stormvejr i medierne.

Posten som chef for bagmandspo­litiet har alle dage vaeret stormomsus­t, og i 1999 skiftede Michael Clan til et mere roligt job som politimest­er i Gentofte. En post, han bestred frem til 2006, da han gik på pension.

Michael Clan er født i Hellerup. Faderen var højesteret­ssagfører, moderen advokat, og selv blev han også jurist, men gjorde karriere hos anklagemyn­digheden.

Her arbejdede han bl.a. hos Statsadvok­aten for Sjaelland og i Lyngby Politikred­s og Glostrup Politikred­s, inden han i 1973 første gang kom til bagmandspo­litiet, hvor han 13 år senere overtog roret efter den udskaeldte Finn Mejlby.

Han stillede op for De Konservati­ve i Fredensbor­g Kommune i 2009, men blev ikke valgt ind.

Michael Clan, tidl. statsadvok­at, Kokkedal

 ??  ?? Arkivfoto: Bo Svane
Arkivfoto: Bo Svane

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark