Jyllands-Posten

DAGS DATO

-

Dagens navn: Clemens. Han var pave i årene 92-101 og var forfatter til flere skrifter, bl.a. Clemensbre­vene. Han blev henrettet ved at blive kastet i havet bundet til et anker. Ankeret blev derefter hans kendetegn, og han blev søfolkenes vaernehelg­en. Domkirken i Århus er viet til ham.

1876: Den spanske komponist Manuel de Falla fødes. (Død 1946).

1890: Storhertug­dømmet Luxembourg udskilles fra Nederlande­ne.

1928: Danmarks første automatisk­e trafiklys bliver sat op i krydset mellem Nørre Farimagsga­de og Frederiksb­orggade. 1951: 16 mennesker omkommer og 60 såres, da en voldsom eksplosion­sulykke finder sted på Holmen i København. Årsagen til eksplosion­en er en brand i en vaerksteds­bygning, hvor nogle miner er til eftersyn.

1972: A.C. Normann, politiker for Radikale Venstre, kendes uvaerdig til at sidde i Folketinge­t efter en dom for groft uforsvarli­g kørsel og uagtsomt manddrab. Det afgøres ved en afstemning, hvor 88 stemmer for hans udtraeden og 70 stemmer imod.

1991: FN’s og EF’s maeglere mødes med serbiske og kroatiske ledere i endnu et forsøg på at standse borgerkrig­en i det tidligere Jugoslavie­n. 1992: IBM lancerer verdens første smartphone (foto). 2003: Georgiens praesident Eduard Sjevardnad­se (foto) bliver efter mere end 30 år i toppolitik, heraf de sidste 11 år som praesident, tvunget til at gå af som følge af den fredelige Rosenrevol­ution. 2007: Statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen (V) praesenter­er VK-regeringen­s 18 ministre på Amalienbor­g Slotsplads (foto). Troels Lund Poulsen (V) og Birthe Rønn Hornbech (V) er de nye ansigter på et ministerho­ld med kun få interne rokeringer. 2010: Nordkorea angriber Yeonpyeong, en beboet sydkoreans­k ø, beliggende i et omstridt graenseomr­åde. Sydkorea saetter sit militaer i højeste beredskab i fredstid.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark