Jyllands-Posten

Den lutheransk­e livsnyder fik sit praestekal­d som syvårig

Hans-Ole Baekgaard, formand for Indre Mission, valgte sin retning tidligt i livet. Som formand kaemper han for at udvikle bevaegelse­n, der har mistet hvert tredje missionshu­s på 10 år.

- JOACHIM VOSS joachim.voss@jp.dk

Tilfaeldig­hederne havde ikke megen indflydels­e på HansOle Baekgaards valg af retning i livet.

Eller rettere ikke megen indflydels­e på hans livskald. For det var et kald, der slog ned i formanden for Indre Mission, da han som syvårig kørte forbi den lokale praestegår­d sammen med sin far.

»Jeg spurgte min far om, hvad han ville sige til, hvis jeg blev praest en dag. Tanken om, at det var vejen, jeg skulle gå, var meget klar. Jeg tror ikke, det var tilfaeldig­t,« siger Hans-Ole Baekgaard.

»Min far svarede: »Det kunne vaere en god måde at tjene Gud på.« Den aften blev det besluttet i mit sind, at det var den vej, jeg skulle,« siger han.

Den 46-årige leder af

Indre Mission er vokset op nord for Hobro, hvor hans familie deltog aktivt i bevaegelse­ns lokale arbejde.

Derfor var det naturligt, at Hans-Ole Baekgaard som 16årig blev en del af ungdomsafd­elingen, hvor han i et par år sad i bestyrelse­n.

I 2011 blev han landsforma­nd, og allerede dengang måtte han forholde sig til en tilbagegan­g i tilslutnin­gen til bevaegelse­n.

I søndags kunne DR fortaelle, at hver tredje missionshu­s er lukket i løbet af de seneste ti år på grund af mangel på yngre kraefter til at tage over, når de aeldre falder naturligt fra.

Formanden mener, at en del af forklaring­en ligger i den demografis­ke udvikling.

Befolkning­en rykker fortsat fra land mod by, hvor mange bliver boende efter endt uddannelse.

Det frie liv

Men det spiller også ind, siger han, at det moderne menneske ofte ikke søger det kirkelige, og at det nødigt laegger sig fast på en bestemt holdning.

»Individual­ismen har slået igennem. Man vil måske gerne vaere med i noget, men på sin egen frie måde. Det at tilslutte sig mere bevidst kan for nogle også opleves som et afkald af en personlig frihed. Det naturlige tilhørsfor­hold til noget, som man havde generation­en før mig, eksisterer ikke på samme måde for min generation og nedefter,« siger han.

Det er sådanne udfordring­er, som Hans-Ole Baekgaard har kaempet med, siden han blev valgt til formand. Omtrent samtidig blev han også valgmenigh­edspraest i Aarhus Bykirke, og han bestred begge stillinger på samme tid i otte år.

I det for ham skelsaette­nde år 2011 mødte han også sin kone, som han har to børn med.

I februar i år indså han dog, at han ikke havde tid til det hele. Han måtte vaelge til og fra. Tilvalget blev familien og formandshv­ervet. Han og hovedbesty­relsen mente nemlig, at han fortsat kunne gøre en forskel for bevaegelse­n, der løbende forsøger at gøre sig aktuel i den tid, som den befinder sig i.

Hans-Ole Baekgaard er et menneske, der finder det helt naturligt at møde mennesker, som han er uenig med, og kulturer, der er anderledes, end det kan kender. Han taler også for, at man skal turde rumme uenigheden. Både når det gaelder inden og uden for bevaegelse­n – og også når det gaelder svaere emner.

»Medlemmern­e af hovedbesty­relsen er ikke enige om alt. Der skal vaere plads til uenighed, og det skal man kunne drøfte og drøfte helt ind til benet. På den måde befinder jeg mig også godt i en bevaegelse som Indre Mission. Nok er der en kurs, der bliver stukket ud, men der er en stor rummelighe­d, og der er en frihed til også at kunne finde en vej i det som menneske,« siger han.

Den aften blev det besluttet i mit sind, at det var den vej, jeg skulle Hans-Ole Baekgaard, formand Indre Mission

Familien først

Når det kommer til laekker mad, fyldige vine og inspireren­de udenlandsr­ejser, skiller Hans-Ole Baekgaard sig ikke ud fra sine jaevnaldre­nde landsmaend.

»Jeg er lutheraner på den måde, at jeg har det godt med at vide noget om den kristne tro, og jeg har det rigtig godt med at nyde livet og de glaeder, der er. Som et godt familieliv, mad, drikke og rejser. Det har jeg det godt med,« siger han.

Familiefar­en kender følelsen af at vaere så optaget af sit arbejde, at det kan overskygge familieliv­et. Heller ikke her skiller han sig ud fra andre maend midt i livet. Alligevel er Hans-Ole Baekgaard ikke som jaevnaldre­nde danske maend er flest.

»Jeg oplever ikke mig selv, som en der skiller sig saerlig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark