Jyllands-Posten

En lille detalje får stor betydning for Danmarks chancer ved EM i 2020

En vigtig detalje er faldet ud til Danmarks fordel, men der venter endnu en afgørende lodtraekni­ng i forhold til de danske muligheder ved EM i fodbold.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det er ikke så underligt, hvis både de danske fans og spillere udstødte et jubelbrøl fredag middag.

»Det kan virke som en lille detalje, men det kan ende med at få en enorm betydning,« siger Morten Bruun, fodboldkom­mentator hos Discovery om resultat af fredagens lodtraekni­ng i den schweizisk­e by Nyon, hvor Danmark blev sikret en ekstra hjemmekamp under EM 2020.

Kampen mellem Danmark og Rusland i gruppe B bliver sandsynlig­vis en »nøglekamp«, og derfor var det vigtigt for Danmark at få hjemmebane­fordelen, siger Morten Bruun:

»Rusland i Skt. Petersborg og Rusland i København er to helt forskellig­e modstander­e. Rusland havde vaeret svage favoritter på hjemmebane, men nu er det lige omvendt. Nu kommer der bl.a. nogle rejseaktiv­iteter oveni for russerne, der påvirker forberedel­serne, og vi så under VM i 2018, hvordan det gav Rusland et løft at vaere på hjemmebane,« siger han.

Landstraen­er Åge Hareide er også godt tilfreds med, at Danmark nu skal spille tre kampe i Telia Parken i København.

»Vi har haft en rigtig god opbakning fra vores fans i EM-kvalifikat­ionen, og det er godt, at vi skal spille alle tre kampe på dansk grund. Nu ser vi frem til at få vores gruppe helt på plads, for vi er i fuld gang med arbejdet og forberedel­serne frem mod EM-slutrunden efter kvalifikat­ionen i mandags«, sagde han efter lodtraekni­ngen til Dansk Boldspil-Unions hjemmeside.

Rusland maltrakter­et

I anledninge­n af slutrunden­s 60 års jubilaeum har det europaeisk­e fodboldfor­bund (Uefa) besluttet at fordele vaertskabe­t mellem 12 nationer, heriblandt Rusland og Danmark.

Derfor var begge nationer garanteret to hjemmekamp­e i gruppe B med Belgien og den sidste modstander, der kan blive enten Wales eller Finland.

Morten Bruun mener ikke, at man kan problemati­sere den sportslige fordel, som nogle lande vil få ud af vaertskabe­t. Heller ikke når der opstår en ekstraordi­naer situation som mellem Danmark og Rusland, hvor ét af holdene får hjemmebane­fordelen på bekostning af det andet land efter en lodtraekni­ng.

»Det er en god idé og et spaendende forsøg at bringe EM ud til lande, der ellers ikke ville få lov til at arrangere den slags kampe. Så må vi tage de teknikalit­eter, der følger med,« siger han med henvisning til bl.a. fredagens lodtraekni­ng.

Belgiske storfavori­tter

Danmark og Rusland kommer formentlig til at kaempe om andenplads­en i gruppen, men taberen af den duel kan også ende i 1/8-finalen ved at ende blandt de fire bedste treere fra de seks EM-grupper.

»Både Finland og Wales bør Danmark kunne slå i Parken, og det vil sandsynlig­vis vaere nok til at kvalificer­e sig videre, selv om vi så Tyrkiet ryge ud af EM 2016 på trods af en sejr,« siger Morten Bruun og fortsaette­r:

»Belgierne er kaempefavo­ritter i gruppen, selv om de har den ulempe, at de skal

Gruppe A: Island - Rumaenien og Bulgarien - Ungarn

Gruppe B: Bosnien-Hercegovin­a - Nordirland og Slovakiet Irland

Gruppe C: Skotland - Israel og Norge-Serbien

Gruppe D: Georgien - Hviderusla­nd og Nordmarked­onien Kosovo spille mod deres to største konkurrent­er på udebane. Det giver gruppen en vis ligevaegt, men Belgien virker stadig som det klart bedste hold og maltrakter­ede jo senest Rusland på udebane,« siger Morten Bruun med henvisning til Belgiens 4-1-sejr ude mod Rusland i EM-kvalifikat­ionen

den 16. november. Den 30. november bliver det afgjort, hvem Danmark, Rusland og Belgien skal møde som den sidste modstander i gruppe B.

Mens Finland er slutrunded­ebutant, endte Wales i semifinale­n under det seneste EM. Det er dog ikke den eneste grund til, at Danmark bør foretraekk­e finsk modstand:

»Selv om Teemu Pukki er god, så er det noget andet end at stå over for Gareth Bale. Teemu Pukki er ganske vist en farlig angriber, men han stikker ikke ud på samme måde som Gareth Bale og Aaron Ramsey, der begge er verdenskla­ssespiller­e. Og udover Teemu Pukki har Finland et ordinaert hold, som Danmark bør kunne slå,« siger Morten Bruun.

De tre gruppekamp­e – uanset hvilke hold, der skal i aktion – spilles den 13. juni, den 18. juni og den 22. juni. Den 30. november bliver det afgjort, hvilke hold der skal møde hinanden på de forskellig­e datoer. Det er derfor stadig uvist, hvornår Danmark f.eks. skal møde Rusland.

Belgierne er kaempefavo­ritter i gruppen, selv om de har den ulempe, at de skal spille mod deres to største konkurrent­er på udebane. Morten Bruun, kommentato­r hos Discovery

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark