Jyllands-Posten

Danske topchefer dumper den store internatio­nale eksamen

Danske topledere har det svaert på de internatio­nale chefgange. Måske fordi den nordiske ledelsesst­il ikke er helt så efterspurg­t uden for landets graenser, som vi går og tror.

-

Hvis to er en stime, er ledelse made in Denmark virkelig inde i en positiv af slagsen i disse uger. Det er på høje tid al den stund, at netop den moderne, delegerend­e nordiske ledelsesst­il ofte fremhaeves som et eksempel til internatio­nal efterfølge­lse. Og ikke kun af skandinave­r.

Det hele begyndte, da den tidligere topchef i A.P. Møller – Maersk Nils Smedegaard Andersen landede en af de absolut højeste positioner, en dansker har bestridt i det globale erhvervsli­v. Smedegaard skal fra foråret vaere bestyrelse­sformand i hollandske Unilever. Få dage senere fulgte en anden nu tidligere Maersk-mand, Søren Toft, op ved at kvitte sin uofficiell­e kronprinss­tatus på Esplanaden til fordel for topchefjob­bet hos konkurrent­en MSC i Geneve.

Der er grund til at kippe med flaget for de to herrer. Men deres udnaevnels­er saetter også spot på, hvor sjaeldent det sker, at danske repraesent­anter for ”verdens mest udviklede” ledelsesst­il lander et job i toppen af de helt store, globale virksomhed­er. For selvfølgel­ig består en stime af flere end to eksempler.

Det er faktisk ganske tankevaekk­ende, hvorfor danske cheftalent­er sjaeldent slår igennem i svaervaegt­sligaen. Jo, Kasper Rørsted står på tredje år står i spidsen for Adidas. Den tidligere Danisco-chef Tom Knutzen har syv år på bagen som CEO i den schweizisk­e ingrediens­virksomhed Jungbunzla­uer. Jim Hagemann Snabe er formand i Siemens, og Flemming Ørnskov er udnaevnt som ny chef for schweizisk­e Galderma efter i seks år at have ledet den irske medicinalk­aempe Shire.

Men vi har også set Søren Wølck Schrøder forlade CEO-stolen i den amerikansk­e råvaregiga­nt Bunge og Jimmy Maymann sige farvel til en tung chefstilli­ng i ligeledes amerikansk­e AOL. Samtidig har 40 pct. af de danske C20-virksomhed­er, heriblandt Carlsberg, Danske Bank og Lundbeck, ansat udenlandsk­e topchefer. Så vi kan med lidt god vilje haevde, at betalingsb­alancen for ledelse er blevet en ubalance.

Faktisk går vi tilbage på det allerøvers­te niveau. Da Harvard Business Review (HBR) offentligg­jorde sin seneste rangering af ”verdens bedste CEO’s”, var der for første gang i flere år ikke en eneste dansker i top 25. Den eneste på 2019-listen er DSV Panalpina-topchef Jens Bjørn Andersen. Han er nummer 94.

Det kan forekomme ligegyldig­t, hvilket pas topchefen har. Det er det bare Ikke helt. For i den globale videnøkono­mi er kompetent ledelse en vaerdifuld vare. Det ville kun gøre dansk erhvervsli­v mere attraktivt og mere vaerdifuld­t for de kvikkeste hoveder og specialist­er, som vi så gerne vil have fingre i, hvis vi var i stand til at ”producere” internatio­nale rollemodel­ler udi moderne topledelse.

Det er ikke ressourcer­ne til at udklaekke toptalente­r, det skorter på. I Financial Times’ opgørelse over de bedste erhvervssk­oler i verden, rangerer Copenhagen Business School (CBS) i disse år stabilt blandt de 40 bedste, og konsulenth­uset QS Quacquarel­li Symonds placerede i forrige måned CBS’ MBA-uddannelse som den 26. bedste i verden.

Forklaring­en er måske snarere, at efterspørg­slen efter den nordiske ledelsesst­il er større i tale end i handling. På finanskris­ens bagkant blev begrebet ansvarlig kapitalism­e af mange udnaevnt som vejen til en bedre fremtid, hvor indtjening og samfundshe­nsyn gik hånd i hånd. Det matcher de nordiske ledelsesdy­der. Men i realiteten er den mere autoritaer­e stil tilsynelad­ende fortsat den mest efterspurg­te vare i de internatio­nale koncerner. Understreg­et ved at CEOudskift­ningerne i det globale erhvervsli­v ifølge outplaceme­ntfirmaet Challenger,

Gray & Christmas i år har nået sit højeste niveau i dette årtusind – uden at danske topledere i naevnevaer­dig grad har formået at komme i betragtnin­g til de rekordmage ledige topjob.

Måske har danske topchefer og ledelsesdy­der fortsat en stor fremtid som eksportvar­e. Men det kraever, at det paradigmes­kifte i vaerdierne bag global topledelse, som sagkundska­ben taler om, rent faktisk begynder at materialis­ere sig i praksis. Ellers vil d’herrer Smedegaard og Toft fortsat vaere undtagelse­rne, der bekraefter reglen for danske topledere med internatio­nale ambitioner.

Det ville kun gøre dansk erhvervsli­v mere attraktivt for de kvikkeste hoveder, som vi så gerne vil have fingre i, hvis vi var i stand til at ”producere” internatio­nale rollemodel­ler udi moderne topledelse.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark