Jyllands-Posten

Boligkøber­e nervøse efter forsinket skatterefo­rm

Diskussion­en om boligskatt­en har gjort boligejere og købere usikre, viser et rundspørge til de store maeglerkae­der.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Nervøsitet­en breder sig blandt boligkøber­e på grund af den forsinkede boligskatt­ereform. Det er specielt i de store byer, at køberne er nervøse, lyder meldingen fra landets ejendomsma­eglere.

»Det er et emne i København, Frederiksb­erg og de dyreste dele af Aarhus. Her forventes det, at isaer stigende grundskyld får betydning. I resten af landet er det mere et spørgsmål om, hvordan ordningen kommer til at fungere,« siger Jan Nordmann, der er kommunikat­ionschef hos EDC.

Boligskatt­ereformen blev for kort tid siden udskudt med tre år til 2024. De nye regler gaelder i princippet kun for dem, der køber, efter at reformen er trådt i kraft.

Men der er stadig en del usikkerhed inden da. De nye vurderinge­r kommer tidligst i 2020, men det kan godt vaere, at de også udskydes til 2022. Så laenge de ikke er kommet, gaelder de gamle regler.

Hvis vurderinge­rne kommer inden 2022, kan det ramme de foraeldre, der har købt lejlighed til de voksne børn og nu vil lade børnene købe lejlighede­n til 15 pct. under vurderinge­n. I Nykredit anbefaler man derfor foraeldren­e at saelge deres foraeldrek­øb inden 2. halvår af 2020 for at vaere på den sikre side.

»Man ved ikke, hvornår hammeren falder, og hvordan man skal rette sig efter den nye vurdering,« som boligøkono­m i Nykredit, Mira Lie Nielsen udtrykker det.

Gift for boligmarke­det

Usikkerhed kan vaere gift for boligmarke­det, og i Danbolig oplever man den hos interesser­ede købere af projektlej­ligheder, fortaeller Signe Poulsen, der er kommunikat­ionsansvar­lig i Danbolig

»I nogle områder fylder reformen mere for både købere og saelgere. Det gaelder isaer dem, der vil købe en projektbol­ig, og som derfor har vaeret opmaerksom­me på, om de kunne overtage projektbol­igen inden skaeringsd­atoen,« siger Signe Poulsen.

Forsinkels­en fra 2021 til 2024 har dog også givet mere ro på den front.

I RealMaegle­rne og BoligOne maerker man usikkerhed­en på flere måder. Forsinkels­en af reformen har bl.a. skabt usikkerhed hos de boligejere, der stod til at få boligskat retur.

»De synes, det er for dårligt, at der ikke kan gennemføre­s en retfaerdig beskatning. Specielt de kunder, der skal saelge huset, ved ikke, hvornår de får deres penge, og hvor mange penge køberen eventuelt skal have,« siger Preben Angelo Merrild.

Udskydelse­n hjaelper dog ejerlejlig­hedsmarked­et i København og Aarhus. Det er der, den nye boligskat vil ramme hårdest. Men også her er der usikkerhed.

»Alle siger: Hvad sker der i 2024? Falder prisen på min bolig, stiger den, eller er den allerede faldet? Hvad er det for regler, der gaelder?« er hovedbudsk­abet fra kunderne,« fortaeller Preben Angelo Merrild.

Hos Nybolig er boligskatt­ereformen ofte til diskussion, bekraefter Peter J. Mattsen, der er direktør for Nykredit Maegler, Nybolig & Estate.

Den sikkerhed, der ikke kan forudsiges ned til sidste decimal, skaber ofte utryghed - isaer fordi boligen udgør en betydelig post i alle boligejere­s privatøkon­omi.

Peter J. Matssen opfordrer til at købe bolig efter behov ikke efter forventnin­ger til effekterne af en skatterefo­rm.

Udskydelse­n har ikke givet købere eller saelgere en større sikkerhed for fremtiden, mener senior kommunikat­ionskonsul­ent hos Home Michael Dalsager.

»Vi tror, tidshoriso­nten frem til 2024 er svaer for kunderne at forholde sig til ved,« siger han.

Derfor kan man ligeså godt gå videre med boligplane­rne nu.

»I det hele taget har der vaeret så meget bøvl med den boligskat, at danskerne nok har opgivet at følge med og traeffe beslutning­er på det grundlag. Hvem tør garantere, at vi har set den sidste udskydelse,« spørger Michael Dalsager?

 ??  ?? Forsinkels­en af boligskatt­ereformen til 2024 har ikke fjernet usikkerhed­en hos boligejere og købere. Arkivfoto: Jens Dresling
Forsinkels­en af boligskatt­ereformen til 2024 har ikke fjernet usikkerhed­en hos boligejere og købere. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark