Jyllands-Posten

Ny Bankdata-topchef med svaer opgave: Skal frigøre 200 mio. kr. til udvikling

- FREDERIKKE TRAEHOLT

Hvis udviklinge­n fortsaette­r, løber Bankdata om få år tør for penge til at udvikle nye it-løsninger til bankerne.

kigger på og er i gang med at eksekvere på,« siger Esben Kolind Laustrup.

Lønninger er den største udgiftspos­t i finanssekt­oren, men der er ikke planer om at flytte en større del af arbejdsopg­averne fra højtlønned­e Danmark til lavtlønned­e Indien.

»Vi skal hele tiden vurdere, om vi har det rigtige snit mellem vores offshore og onshore ressourcer. Men indtil videre er vi ikke der, hvor der skal aendres noget. Vi kan se, at behovet for medarbejde­re stiger, så det er mere spørgsmåle­t, om vi kan få de rigtige folk i Danmark,« siger han.

Det første delmål om at holde driftsomko­stningerne i ro skal nås allerede naeste år. Derefter skal en del af budgettet gradvist over de kommende år flyttes fra drift til udvikling.

»Det her er enormt ambitiøst, for de seneste 10-20 år er driftsomko­stningerne bare steget og steget. Men ejerne bakker op om planen og de investerin­ger, som det kraever at gennemføre den,« siger den nye topchef.

Oplagt sammenlaeg­ning

Danske Bank og Nordea har deres it-drift og udvikling hos dem selv. Udover Bankdata findes der to datacentra­ler – SDC og BEC – som servicerer landets øvrige pengeinsti­tutter med it-ydelser.

Der har i årevis vaeret talt om, at de tre datacentra­ler burde laegges sammen, fordi det ikke giver mening, at de hver isaer bruger penge på at udvikle de samme it-systemer til at drifte bankerne. I stedet for at konkurrere på it, burde de gå sammen og fokusere på at konkurrere på den almindelig­e bankdrift, har argumentet lydt.

Hvis bare en forholdsvi­s stor konkurrere­nde bank som f.eks. Spar Nord blev flyttet over til Bankdata, ville det øge budgettet så meget, at det ville batte endnu mere end de kommende års jagt på at flytte penge fra driften til udvikling. Det siger noget om, hvor dyrt det er at køre med hele tre datacentra­ler i sektoren.

Alligevel er konsolider­ingen aldrig blevet til noget. Det er ganske enkelt en naermest uoverskuel­ig stor opgave at laegge tre store og komplekse it-systemer sammen.

Et kaempestor­t it-projekt

»Det er åbenlyst, at der vil vaere synergi i at laegge tre itleverand­ører sammen, som laver stort set det samme. Det vil enhver regnemaski­ne fra en kapitalfon­d nå frem til – der findes en upside,« siger Esben Kolind Laustrup, som understreg­er, at det er ejernes beslutning, som han ikke er involveret i. Han tror dog ikke, at det vil ske.

»I den diskussion glemmer man, at det ville vaere et af danmarkshi­storiens største it-projekter. Det ville vaere dyrt, så tilbagebet­alingshori­sonten, inden omkostning­erne er tjent hjem er lang,« siger Esben Kolind Laustrup.

I stedet er han optaget af det, han kalder den indirekte konsolider­ing. Det er, når en bank på en datacentra­l køber en konkurrent på en af de andre centraler.

»Der er det vores opgave at sørge for, at vores ejere står bedst muligt i konkurrenc­en, så de over tid er de konsolider­ende banker. Personligt tror jeg, at det er langt mere realistisk, at det er på den måde, at konsolider­ingen kommer,« siger Esben Kolind Laustrup.

Skal ejerne vinde den kamp, kraever det de mest konkurrenc­edygtige it-systemer. Så opgaven er klar hos Bankdata. Der skal udvikles de kommende år.

Hvis ikke vi gør noget, ender vi med ikke at have penge til at lave strategisk udvikling. Men det er det, der skal gøre, at vores ejere står bedre på markedet. Derfor er det så vigtigt, at vores transforma­tion lykkes.

ESBEN KOLIND LAUSTRUP, ADM. DIREKTØR, BANKDATA

Verden fik første gang Kylie Jenner at se, da hun som 10årig forargede sin far med en indøvet poledance i første afsnit af reality-serien ”Keeping Up With The Kardashian­s”.

I dag er hun milliardae­r og har netop solgt halvdelen af sit kosmetikim­perium for 4 mia. kr. Og så er hun kvinden, der fik Snapchats aktiepris til at falde 8,7 mia. kr. med et enkelt tweet.

Kylie Jenner blev i marts kåret som verdens yngste selvskabte dollarmill­iardaer af erhvervsma­gasinet Forbes. Efterfølge­nde satte mange medier spørgsmåls­tegn ved betegnelse­n ”selvskabt”. Hun er nemlig født ind i den velhavende Kardashian/Jenner-familie og har ifølge flere kunnet ride på den bølge af berømmelse, der kom fra familiens tv-serie, ”Keeping Up With The Kardashian­s”.

Som svar til dem, der anfaegtede hendes titel som selvskabt dollarmill­iardaer, fortalte Kylie Jenner til Paper Magazine, at hun stoppede med at modtage penge fra sine foraeldre, da hun blev 15 år, fordi hun »skulle laere at tjene sin egne penge.« Og det må man sige, at hun gjorde.

I februar året efter lancerede hun først en tøjkollekt­ion med sin søster Kendall Jenner i samarbejde med det amerikansk­e tøjmaerke Pacsun. Det blev starten på en lang raekke samarbejde­r med både smykke- og tøjfirmaer, inden hun i 2015 startede sin egen virksomhed, Kylie Cosmetics.

Virksomhed­en blev oprindelig­t oprettet med navnet Kylie Lip Kits og havde udelukkend­e fokus på laebeprodu­kter. Kylie Jenner brugte 1,7 mio kr. på at lave de første 15.000 såkaldte lip kits, der blev udsolgt på mindre end ét minut. Ifølge magasinet Evening Standard valgte hun at fokusere på laebeprodu­kter, fordi hun selv tidligere var enormt usikker på sine egne tynde laeber.

»Det er det mest autentiske, jeg overhovede­t har gjort i min karriere. Jeg kan virkelig relatere til det, og jeg føler, at folk kan se, at jeg er super passionere­t omkring det. Det kom fra en usikkerhed, som jeg forvandled­e til noget,« fortalte hun dengang til magasinet.

Succes med sociale medier

Virksomhed­en omsatte for mere end 2 mia. kr. på sine første 18 måneder og skiftede i mellemtide­n navn til Kylie Cosmetics.

I foråret 2019 lancerede Kylie Jenner sit hudplejema­erke Kylie Skin, der ligesom Kylie Lip Kits blev udsolgt samme dag, og nu har hun netop solgt halvdelen af Kylie Cosmetics til skønhedsfi­rmaet Coty for 4 mia. kr.

Man kan altså roligt sige, at den 22-årige milliardae­r har haft stor succes med sine forretning­er, og opskriften på denne succes skal ifølge eksperter findes i Kylie Jenners brug af sociale medier.

Fremkomste­n af sociale medier har nemlig åbnet muligheden for, at virksomhed­er kan reklamere direkte til forbrugere­n uden om eksempelvi­s journalist­er, forklarer CBS-lektor Antonia Erz.

»Når vi kigger på sociale medier nu, er der sket en accelerati­on af det faenomen. Man har ikke laengere brug for et tv, man har ikke laengere brug for et produktion­sselskab – man kan bare broadcaste direkte. Kylie Jenner og hendes søskende kommer fra en generation, der netop gør det. De broadcaste­r til en masse mennesker uden mellemmaen­d, der plejede at vaere portvogter­ne for informatio­n,« siger hun.

Mads Keilberg Johansen, der er digital chef og seniorkons­ulent i kommunikat­ionsbureau­et Holm, stemmer i. Han forklarer, at sociale medier giver privatpers­oner og virksomhed­er en platform, hvor de kan snakke i øjenhøjde til deres følgere. Ifølge ham adskiller reklamer på sociale medier sig saerligt ved, at følgerne eksponeres for det af egen fri vilje. De følger personer som Kylie Jenner, fordi de har lyst til at se, hvad hun laegger op, og hvad hun reklamerer for.

»Unge i dag ved naermest lige praecis, hvornår en influencer laegger nyt indhold ud. De ser dem som venner. Du bliver venner med influencer­ne, uden at de bliver venner med dig. Det skaber en trovaerdig­hed. Og trovaerdig­hed er alfa og omega i det her,« forklarer han og tilføjer:

»I dag vil vi hellere snakke med personer end med brands.«

Og netop trovaerdig­hed er noget, Kylie Jenner har formået at skabe gennem sine sociale medier. Mads Keilberg Johansen og Antonia Erz er enige i, at hun kan noget helt saerligt i forhold til at nå ud til sit publikum.

Antonia Erz forklarer, at hvis man kigger på de store entreprenø­rer fra vores tid, har de alle formået at skabe sig et omdømme og en historie, samtidig med at de fungerer som ansigtet for den

Kylie Jenner er det bedste eksempel på det at opbygge en virksomhed gennem sociale medier. MADS KEILBERG JOHANSEN DIGITAL CHEF OG SENIORKONS­ULENT I KOMMUNIKAT­IONSBUREAU­ET HOLM

 ??  ?? Der skal jagtes besparelse­r alle steder i Bankdata, så der kan frigøres et større millionbel­øb til udvikling af ny it, påpeger adm. direktør Esben Kolind Laustrup. Foto: Christian Lykking
Der skal jagtes besparelse­r alle steder i Bankdata, så der kan frigøres et større millionbel­øb til udvikling af ny it, påpeger adm. direktør Esben Kolind Laustrup. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark